Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Călătorii papale
Papa Benedict al XVI-lea intenționează să facă patru călătorii internaționale în anul 2010: Malta (17-18 aprilie), Portugalia (mai), Cipru (4-6 iunie) și Marea Britanie (septembrie). Va prezida Sinodul Episcopilor dedicat Orientului Mijlociu, în perioada 10-24 octombrie, cu tema "Biserica Catolică în Orientul Mijlociu. Comuniune și mărturie", va face câteva pelerinaje în Italia, cel mai așteptat moment fiind vizita la Torino (2 mai), unde este găzduit Giulgiul care a fost folosit la înmormântarea trupului lui Isus. Papa are programată și o vizită la sanctuarul de la Fatima, la 13 mai, pentru a marca aniversarea apariției preasfintei Fecioare Maria în anul 1917.

Pretiosus thesaurus
Reafirmarea uzului limbii latine ca instrument de comunicare în domeniul bisericesc, dar și stimularea și promovarea studiului acestei limbi în educația tinerelor generații - aceasta este provocarea pe care o abordează volumul "Pretiosus thesaurus. Limba latină în Biserică astăzi", scris de Yorick Gomez Gane și editat de Libreria Editrice Vaticana. La prezentarea din 20 ianuarie la Roma, card. Zenon Grocholewski, prefectul Congregației pentru Educația Catolică, a numit limba latină un "prețios tezaur", iar autorul volumului a declarat: "Latina mai presus de toate are un uz funcțional. Biserica, prin intermediul acestei limbi, poate vorbi întregii lumi cu imparțialitate, universalitate, cu ecumenicitate. (...) Părinții Bisericii, dreptul canonic, istoria bisericească sunt bazate pe latină, care s-a vorbit până în urmă cu câteva decenii. Este fundamental pentru Biserică să continue studierea ei și să promoveze inițiative în favoarea acestei limbi".

Biblia copiilor
Cu peste 47 de milioane de exemplare traduse în 160 de limbi, "Biblia pentru copii - Dumnezeu vorbește fiilor săi" - promovată de organizația umanitară Kirche in Not, a sărbătorit 30 de ani de la primul număr din anul 1979. Această Biblie pentru copii a apărut și în limba română, se poate achiziționa din librăriile catolice, iar online se găsește pe situl ProFamilia.ro, la secțiunea Sfânta Scriptură. Ilustrată cu imagini în culori, conține 99 de capitole ce cuprind episoadele mai importante ale Sfintei Scripturi, din Vechiul și din Noul Testament. Proiectul a fost susținut de donații din partea binefăcătorilor, a căror generozitate a făcut posibilă distribuirea gratuită a Bibliei copiilor și în țările sărace.

Ziua Memoriei
Ziua Internațională Memoriei promovată de ONU a fost dedicată miercuri, 27 ianuarie, tuturor victimelor nazismului și fascismului și în cinstea acelora care, cu riscul vieții, i-au protejat pe persecutați. La finalul audienței generale din aceeași zi, papa Benedict al XVI-lea a amintit victimele Shoahului. Au trecut 65 de ani de la acel 27 ianuarie 1945, când trupele sovietice au deschis porțile lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz, în Polonia, eliberându-i pe supraviețuitori. "Asemenea eveniment și mărturiile supraviețuitorilor au revelat lumii oroarea crimelor de nemaiauzită cruzime, comise în lagărele de exterminare create de Germania nazistă", a spus papa. Printre victime s-au aflat și 500.000 de romi și sinti, a amintit Mons. Giancarlo Perego, directorul general al Fundației Migrantes.

Emigranți și refugiați
Cea de-a 96-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului, din 17 ianuarie, cu tema: "Minorii imigranți și refugiați. Astăzi primim, mâine împărtășim", a fost marcată și de catolicii din comunitățile române din străinătate: în Italia: la Torino, Ladispoli, Roma și Cortetano; în Spania: la Zaragoza. PS Petru Gherghel, responsabil cu migranții în cadrul Conferinței Episcopilor din România, a lansat un mesaj în cadrul căruia a îndemnat preoții, persoanele consacrate și credincioșii: "Să ajutați cu toată grija și iubirea familiile plecate în emigrație sau exil, să-i însoțiți pe copii cu adevărată iubire creștină și să-i faceți pe toți să se simtă ocrotiți și apărați în drumul lor de credință, de găsire a unui loc de muncă adaptat și, mai ales, să nu se simtă singuri și uitați copiii și tinerii în pregătirea lor pentru viitor".

Români la papa
"Urez tuturor să participe pe deplin la viața socială și bisericească, păstrând valorile propriilor culturi de origine": a spus Benedict al XVI-lea, la rugăciunea "Angelus" din 17 ianuarie, adresându-se reprezentanților comunităților etnice prezenți în Piața "Sfântul Petru", printre care era și un grup de români însoțiți de pr. Daniel Iacobuț, doctorand în teologie liturgică și totodată colaborator în păstorirea comunității române din Roma. A fost prezent și un grup de creștini din Republica Moldova.

Ziua Misionară a Copiilor
"Vestea cea bună călătorește fără pașaport" a fost tema pentru Ziua Mondială a Copiilor din 6 ianuarie, eveniment promovat de Opera Pontificală pentru Copilăria Misionară și adresat celor peste șase mii de tineri misionari. Printre inițiative s-a aflat și o strângere de fonduri pentru finanțarea proiectelor de susținere a copiilor care trăiesc în țările cele mai sărace. Pr. Piero Pierobon, secretar general al OPCM, a precizat: "Această zi le amintește copiilor care participă din plin la misiunea Bisericii (desigur, într-un mod specific pentru vârsta lor) cuvintele fondatorului Copilăriei Misionare, Mons. Charles de Forbin Janson: "Copiii îi ajută pe copii". Să-i ajutăm pe copii să fie misionari în lumea copiilor".

Comunicațiile sociale
Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Cea de-a 44-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale din acest an - care se va sărbători la 16 mai, cu tema "Preotul și pastorația în lumea digitală: noile mass-media în slujba Cuvântului" - reia ideea evanghelizării "continentului digital": "Lumea digitală, punând la dispoziție mijloace care permit o capacitate de exprimare aproape nelimitată, deschide însemnate perspective și actualizări la exortația paulină: "Vai mie dacă nu vestesc evanghelia!"". Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea găsește câteva din noile resurse - "fotografie, video, animații, bloguri, situri web" - care pot fi folosite de preoți pentru a proclama evanghelia. Ca de obicei, mesajul a fost semnat la 24 ianuarie, în sărbătoarea Sfântul Francisc de Sales.

Solidaritate cu Haiti
Un cutremur cu magnitudinea 7 a lovit Haiti, la 12 ianuarie, cauzând peste 150.000 de morți și aproximativ trei milioane de persoane afectate. Asociațiile catolice au trimis alimente, medicamente și alte ajutoare supraviețuitorilor. În Dieceza de Iași se va organiza o colectă pentru Haiti la 7 februarie. Multe clădiri ale Bisericii din Haiti, inclusiv seminarul, au fost distruse. Pe lângă arhiep. Joseph Serge Miot al Arhidiecezei de Port-au-Prince, mort sub dărâmăturile catedralei, Agenția Fides estimează moartea a cel puțin 100 de preoți și seminariști. Mai multe zeci de țări, printre care și România, au trimis ajutoare în Haiti, voluntari, bani și resurse materiale. Arhidieceza de Port-au-Prince avea aproximativ 2,5 milioane de catolici, adică 74% din populația totală; era slujită de 277 de preoți, 387 de călugări și 1.200 de călugărițe.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat