Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Copilăria Misionară

Imaginea copilului, ce transpare prin simplitate, frumusețe și vitalitate, a avut mereu o influență irezistibilă în inimile tuturor. Și Isus Cristos, care, prin nașterea sa în ieslea din Betleem și prin copilăria sa în Egipt și la Nazaret, a făcut experiența copilăriei, a ales în mod special copiii: "Lăsați copiii să vină la mine și nu-i opriți, căci împărăția lui Dumnezeu este a acelora care sunt ca ei" (Lc 18,16).

Marea mișcare spirituală care a înflorit în Franța secolului al XIX-lea nu putea să nu cuprindă nevoile esențiale ale celor mai fragili și slabi ai umanității: copiii. Corespondența misionarilor acelor timpuri vorbea despre copii uciși după naștere, nefiind doriți din cauza sexului (femeiesc), a unor dizabilități fizice sau psihice ori efectiv din cauza lipsei mijloacelor de subzistență, într-un context al sărăciei generale. Era nevoie de ajutorul urgent și generos al tuturor, pentru a salva aceste creaturi sortite morții.

Ajutorul a venit de la episcopul Charles August Marie de Forbin-Janson. Pentru a da o nuanță misionară devoțiunii la pruncul Isus, acesta a dezvoltat în rândul copiilor creștini o mișcare pentru ajutorul copiilor din întreaga lume. Astfel, la 19 mai 1843, a luat ființă Asociația Copilăriei Misionare, pe care Pius al XI-lea, în anul 1922, o va declara operă pontificală.

Opera Pontificală a Copilăriei Misionare se adresează copiilor până la vârsta adolescenței, pentru a le forma acestora conștiința misionară și pentru a-i educa, printr-o acțiune pedagogică, la deschidere, solidaritate și caritate creștină.

În centrul Copilăriei Misionare se află rolul special pe care îl au copiii în anunțarea împărăției. "Te preamăresc pe tine Tată, Domn al cerului și al pământului, pentru că ai ascuns acestea celor înțelepți și învățați și le-ai descoperit celor mici" (Lc 10,21). De altfel, în lumea creștină, "copilăria" se impune ca o categorie spirituală fascinantă, care reflectă sfințenia lui Dumnezeu. Devoțiunea la pruncul Isus este trăită ca un abandon total al omului în voia Tatălui și este descrisă în termenii "copilăriei spirituale".

Parohia, școala și familia sunt implicate într-un program pedagogico-catehetic pentru formarea copiilor, care acționează ca subiecte active ale propriei lor educații.

Opera Pontificală a Copilăriei Misionare propune copiilor, ca ideal de viață, vocația la misiune. Toți copiii pot deveni membri ai Copilăriei Misionare:
- printr-o devoțiune particulară la pruncul Isus, fratele tuturor copiilor;
- prin participarea frecventă la sfânta Euharistie, pentru a fi în comuniune sinceră și deplină cu Isus și cu toți copiii din lume;
- recitând în fiecare zi un Bucură-te, Marie, pentru toți copiii care suferă și au nevoie de ajutor;
- printr-o pregătire specială, cu rugăciuni și cântece, pentru a anunța nașterea pruncului Isus;
- prin participarea la celebrarea Zilei Mondiale a Copilăriei Misionare (6 ianuarie);
- prin oferirea săptămânală a unei părți din micile economii pentru copiii săraci din lume;
- prin participarea la diferitele activități organizate pentru a milita în favoarea respectării drepturilor copilului;
- prin adunarea și distribuirea de fonduri destinate educației și oricărui alt fel de sprijin, pentru copiii din întreaga lume.

Putem constata cu bucurie că această operă constituie pentru copii un drum special spre maturizarea spirituală și misionară.

Fiecare parohie și fiecare dieceză pot face proprie această Operă a Copilăriei Misionare!

Mihaela Moraru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat