Bisericuțe
După o zi în care a străbătut în lung și-n lat localitatea vizitată, un turist a venit cu această constatare: "Cred că oamenii de aici sunt foarte credincioși, căci am văzut biserici la tot pasul". I s-a răspuns: "Dacă sunt mai credincioși decât alții nu se poate spune cu certitudine. Un lucru însă este sigur: nu se suportă unii pe alții și de aceea și-a construit fiecare biserica proprie". Poate părea o exagerare, dar... Atunci când le stă în putere (financiară?), unii creștini sunt în stare de lucruri incredibile, tocmai pentru a-i pune pe ceilalți în dificultate.
Oare de ce cuvântul prin care în mod normal sunt indicate lăcașurile de cult creștine de mici dimensiuni a ajuns să fie folosit aproape ca o sintagmă cu trimitere la dezbinare, fragmentare și lipsă de comuniune? "Bisericuțe" în societate, în partide, în asociații etc.
În mod normal, termenul "biserică" exprimă comuniune cu Dumnezeu și între oameni, anticipare a comuniunii fericite din viața de dincolo. Or, ce fel de paradis vizat ar fi acela în care diferiți indivizi, aflați în comuniune cu Dumnezeu, nu ar avea de-a face unii cu alții? L-ar instrumentaliza pe Dumnezeu însuși pentru a transmite prin el mesaje spre cineva cu care nu vorbesc și nu comunică?
Pr. Cristian Chinez