Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Părinților noștri enigmatici și cuminți

Sunt cu adevărat privilegiați cei care încă se mai pot bucura de ambii părinți, cei care sunt întâmpinați în pragul casei de mama și tata, de frați și surori, de întreaga familie reunită la Crăciun în jurul unui brad, la poalele căruia se află pruncul Isus în ieslea-i săracă.

Cineva spunea că de cei dragi ne aducem aminte doar atunci când dispar... În timpul vieții îi vizităm din ce în ce mai rar, în timp ce ei ne rostesc cu aceeași duioșie numele ca atunci când, prunci fiind, ne legănau pe brațe cu iubire. Singurătatea părinților numai ei și bunul Dumnezeu o știu cu adevărat. Cât trăiesc, mulți dintre ei stau retrași într-o cămăruță, sfioși și umili, parcă nevrând să supere pe nimeni. Cât sunt alături de noi, arareori purtăm cu ei un dialog mai profund sau îi ascultăm cu atenție. Poate că de cele mai multe ori nici nu auzim ce spun, deoarece noi înșine suntem copleșiți de zbaterile propriei noastre vieți. Iar ei, în marea lor bunătate, ne trec cu vederea și aceste lipsuri.

Atunci când pierdem un părinte, parcă am vrea să dăm timpul înapoi și să-i mărturisim iubirea noastră, să rostim toate cuvintele rămase nespuse, să recuperăm tot ceea ce am pierdut când îl aveam atât de aproape și el ne aștepta în pridvor, sau pe ulicioară. Cât de mult am vrea să mai stăm împreună la gura sobei și să-i ascultăm pe părinți cum își deapănă amintirile unei vieți zbuciumate, dar trăite intens, într-o permanentă luptă. "O luptă-i viața", spune Coșbuc în poezia Lupta vieții, și nimeni mai mult decât părinții nu știu mai bine acest adevăr.

Atunci când dispar încercăm să readucem în memorie, ca pe niște comori de preț, amintirile cu ei, întâmplări, crâmpeie de viață, dar cât de dureros este momentul în care ne dăm seama că amintirile din ultimii ani sunt atât de puține...

Întotdeauna se poate face mai mult pentru părinți și nu știu cum se întâmplă că tocmai ei sunt lăsați mereu la urmă, ei pentru care noi, copiii, suntem cei dintâi... Suntem omniprezenți într-o societate care ne devorează, nu lipsim de la petreceri, întâlniri, avem mulți prieteni care ne cheamă, ne așteaptă, când să mai avem timp și de părinți?

Și când mă gândesc la atâția orfani care nu au avut acest privilegiu de a se bucura de părinți...

Ce bine i-a definit poetul Adrian Păunescu în Rugă pentru părinți: "enigmatici și cuminți". Așa este. Nu se lamentează niciodată, suferă în tăcere și ne așteaptă mereu cu masa pusă și cu brațele deschise. Nu pretind, ci numai oferă. Așteaptă de la noi atât de puțin, pe lângă tot ce au făcut pentru noi. Și uneori nici măcar puținul acesta nu suntem în stare să-l oferim.

Astăzi stau și privesc chipul mamei brăzdat de riduri, asemenea unor medalii care nu o îmbătrânesc, dimpotrivă, o înfrumusețează. Aceste riduri-medalii ascund fiecare câte o poveste care se întrețese într-o măiastră împletitură pe care viața însăși a țesut-o. O viață cu lumini și umbre, o viață deloc ușoară, cu foamete, cu războaie și secetă, cu greutăți inimaginabile, dar o viață din care părinții noștri au ieșit învingători.

Ridurile mele - medaliile mele, spune mama și are dreptate. Dovezi grăitoare ale luptelor duse într-o viață de om. Sunt atât de multe persoane aflate la vârsta senectuții care fac cu disperare tot felul de operații estetice pentru a-și ascunde ridurile, dar eu vă spun că nimic nu este mai frumos și mai nobil decât un chip brăzdat de riduri și niște ochi limpezi în care parcă Dumnezeu, asemenea unui pictor desăvârșit, a pus tot seninul de cer de pe măiastra-i boltă.

Vin sărbătorile, și mama își cheamă copiii să-i mai strângă o dată la sân, spunându-le: "Veniți, puii mei, căci nu se știe dacă la anul veți mai avea la cine veni..." Cum să reziști unei chemări atât de duioase?

Bătrâna mamă face de nenumărate ori drumul până la poartă și, tot de atâtea ori, se întoarce tristă. Ridurile se adâncesc și mai mult, iar privirile îi sunt înrourate de lacrimi. Orele trec, se așterne seara, iar cărarea e bătătorită de pașii mamei. În mintea ei aceeași întrebare: "Oare nici un copil nu va veni?" Au mai fost în grabă zilele trecute unii dintre ei și i-au lăsat câte un pachet sau l-au trimis prin cineva. Ce ușor se pot liniști conștiințele! Dar bătrâna mamă are nevoie de prezența noastră, de chipurile noastre pe care vrea să-și odihnească privirile-i obosite acum, la sfârșitul călătoriei...

Înserarea se lasă peste întreaga fire, dar și în sufletul unei mame rănite de nepăsarea propriilor ei fii. Și totuși se aude o bătaie în poartă, iar bătrâna mamă face pentru ultima dată drumul care deja o obosise. Deschide poarta și inima îi tresare de bucurie în timp ce își îmbrățișează odrasla, spunând: "Știam eu că nu voi petrece sărbătorile singură... știam că ai să vii..."

Mamă și copil, într-o strânsă îmbrățișare, se îndreaptă agale către odăița în care, pe o masă mică, așteaptă bucatele.

"Afară ninge liniștit / Și-n casă arde focul / Iar noi pe lângă mama stând / De mult uitarăm jocul".

Noi, eu, ce mai contează, atât timp cât pe chipul mamei ridurile parcă s-au risipit dintr-odată, iar lumina-i din priviri îmi inundă sufletul de bucurie și de o pace profundă.

Îți mulțumesc, Isuse, că mi-ai purtat pașii către cea mai dragă ființă din lume: mama!

Mariana Ghergu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat