Părinții - darul lui Dumnezeu
Atunci când discut cu tinerii despre părinți, aud dintre cele mai variate descrieri ale raportului pe care aceștia îl au cu proprii părinți: îi iubesc și îi respectă, în general, dar, nu lipsesc și reproșurile. Acestea sunt în funcție de categorii de vârstă: adolescenții sunt mai "acizi" cu părinții, tinerii sunt mai "pașnici". De cele mai multe ori intervine faimoasa temă a "conflictului dintre generații" care este una dintre acele veșnice probleme la care nimeni nu a găsit o soluție! Însă când în discuție răstorn situația și întreb: Tu ce faci pentru părinții tăi? Nu rar mi-a fost dat să văd fețe foarte mirate! "Adică, cum ce fac eu pentru ei? Ei trebuie să facă pentru mine!"
Părinții au "nevoie" de copiii lor! Ei bine, calitatea relației dintre părinți și fii/fiice depinde și de implicarea acestora din urmă, care nu pot fi doar destinatarii acțiunilor celor dintâi. Chiar și părinții au nevoie să fie iubiți, să fie prețuiți, să li se manifeste recunoștința, chiar să fie iertați! Te-ai gândit vreodată la aceasta? De câte ori ți-ai pus problema să le arăți că îi iubești, să-ți manifești prețuirea față de ei, să le arăți recunoștința? E adevărat că nu este deloc ușor, mai ales dacă sunt unele lucruri care "nu funcționează" așa cum trebuie în viața lor și care te fac și pe tine să suferi! Tocmai de aceea e bine să găsești forța de a le arăta prețuirea ta!
Părinții nu sunt niciodată demodați! Cred că ți s-a întâmplat și ție măcar o dată să le reproșezi părinților că sunt demodați, pentru că... nu îți acceptă ideile! Nu uita că adevăratele valori sunt perene și nu se schimbă precum moda. Părinții vorbesc din experiența lor de viață, când tu, poate, te amăgești doar cu vise sau iluzii. Așa că s-ar putea ca ei să nu fie demodați, ci, dimpotrivă, să îți aducă viitorul în prezent, oferindu-ți o porție de viață pe care ei deja au trăit-o. În acest sens, iată un fragment dintr-o scrisoare pe care scriitorul Alexandru Vlahuță o adresează fiicei sale Margareta, pe care o alinta spunându-i Mimilica: "Așa, Mimilică dragă, ceartă-te de câte ori te simți egoistă, de câte ori te mușcă de inimă șarpele răutății, al invidiei sau al minciunii. Fii aspră cu tine, dreaptă cu prietenii și suflet larg cu cei răi. Fă-te mică, fă-te neînsemnată de câte ori deșertăciunea te îndeamnă să strigi: "Uitați-vă la mine!". Dar mai ales vreau să scrii de-a dreptul în sufletul tău aceasta: Să nu faci nici o faptă a cărei amintire te-ar putea face vreo dată să roșești. Nu e triumf pe lume, nici sprijin mai puternic, nici mulțumire mai deplină, ca o conștiință curată". Sper ca aceste sfaturi să nu le consideri demodate!
Părinții nu pot fi perfecți! Părinții nu ni-i putem alege noi! E bine că este așa! Sunt darul lui Dumnezeu pentru noi! Știu că, în cazul unora, este greu să vezi în ei un dar al lui Dumnezeu! Cu toate acestea nu putem să îi iubim pe părinți pentru că sunt așa cum vrem noi. Îi iubim pentru că sunt ai noștri! Nu uita că, înainte ca ei să fie părinți, au fost copii, adolescenți, tineri cu problemele și greutățile lor, iar acum a fi părinți nu însemnă doar a fi în slujba ta. Mai sunt multe alte îndatoriri. Nu pretinde totul de la ei și mai ales nu pretinde imposibilul! Pretinde exemplul de viață, sfatul, educația... și mai apoi ceea ce este material, chiar dacă și aspectul acesta face parte din datoria lor.
În final, fii un fiu sau o fiică ce nu uită că poate mai târziu va fi un tată sau o mamă!
Pr. Felix Roca