Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

"Criza" nu scuză!

Erau deja câteva zile de când încercam să dau un nume crizei prin care treceam fără însă a reuși mare lucru. Realizam că nu mă înțelege nimeni și aceasta mă irita foarte mult. Cuvântul meu înaintea părinților nu avea nici o valoare. Mă simțeam efectiv exclus de la deciziile mature ale vieții, considerat fiind doar un copil. În schimb, în mine, adolescentul lua locul copilului spre a-i pregăti tinerețea. Eram în tranziție, dar nimeni nu reușea să mă înțeleagă, ori eu nu reușeam să mă fac înțeles.

Cu un astfel de zbucium, după o bună ceartă cu mama, am plecat la Liturghia de duminică dimineața. Era Liturghia așa-numită a copiilor, la care eu participam de obicei. În acea zi m-am așezat în ultima bancă. În caz că nu avea să-mi placă ceva, eram hotărât să ies. În acea zi mi-a plăcut și predica, și cântarea, mi-a plăcut totul. Însă, spre sfârșitul Liturghiei, Dumnezeu îmi pregătise o surpriză.

Venisem la Liturghie foarte iritat, cum am spus, din cauza unei neînțelegeri cu mama. Motivul era unul banal; îmi spusese să mă îmbrac cu o anumită haină, iar eu, considerând-o prea copilărească, am refuzat, ceea ce pe mama a deranjat-o și mai mult. În zadar mi-a amintit că mă pregăteam să merg la Liturghie, că urma să mă împărtășesc, că trebuia să ascult. M-a deranjat când mi-a spus: "Copile, tu trebuie să mă asculți..." Eu nu mă mai simțeam un copil. Dar cui s-o spui și cum s-o spun?

Acestea erau împrejurările în care, în acea dimineață, în biserică, în ultima bancă fiind, am fost martorul unui adevărat spectacol care i-a avut ca protagoniști pe un copil și pe mama lui.

Preotul a spus: "Oferiți-vă un semn al păcii!" Fiecare a început să schimbe salutul păcii cu vecinul din stânga și din dreapta. Totul părea ca de obicei. Deodată însă, dintr-o bancă aflată în față, un copil, după ce și-a făcut loc printre alți copii, s-a îndreptat spre ultima bancă unde se afla mama lui. Era lângă mine. A venit la ea, a îmbrățișat-o spunându-i: "Mamă, mă ierți?" La rândul ei mama l-a îmbrățișat spunându-i: "Te iert! Și Dumnezeu să te ierte!" Iar copilul s-a dus la locul său. S-a petrecut totul atât de spontan, încât abia după plecarea copilului mi-am dat seama de ceea ce se întâmplase. Mama rămăsese lângă mine. Era tăcută și îngândurată. La un moment dat a început să plângă.

Ceea ce se întâmplase atunci lângă mine mi-a dat o liniște inexplicabilă și un curaj deosebit de mare în a-l primi pe Isus, deși simțeam că greșisem față de mama. În fond era vorba de o haină. Cât m-ar fi costat s-o iau și, astfel, să împlinesc voința ei?

În lacrimile acelei mame am văzut lacrimile mamei mele. Și deși nu mi-am dorit niciodată s-o văd plângând, recunosc că am provocat-o de multe ori.

Încurajat de exemplul acelui copil, la întoarcere, poate și pentru faptul că mă împărtășisem, m-am dus direct la mama spunându-i că vreau să-i zic ceva. Ea, fără ca eu să încep ceea ce repetasem ca pe o poezie și cu multă atenție pe drumul spre casă, a spus: "Și mie îmi pare rău că am fost cam dură cu tine!" M-a îmbrățișat și, de data aceasta am fost eu cel care am început să plâng. Era o îmbrățișare care nu a avut nevoie de nici o explicație.

Am înțeles atunci că nu mai eram copilul de ieri, ci adolescentul care la rândul lui trebuie să nu uite că respectul și dragostea față de părinți și față de cei din jur trebuie să rămână, indiferent de "criza" prin care treceam. (Răzvan)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat