Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre: Sora Electa Maria Bâlha

Născută la 6 februarie 1923 la Hălăucești, sora Electa Maria Bâlha a absolvit cursurile școlii publice din localitatea natală. La 22 decembrie 1939 a intrat în Congregația Surorilor Franciscane "Del Giglio", depunând prima profesiune în anul 1945 și apoi profesiunea perpetuă în anul 1981.

După anul 1948, pe fondul interzicerii de către regimul comunist a ordinelor călugărești, sora Electa Maria Bâlha s-a retras la casa părintească, dedicându-se întru totul ajutorării parohilor Alois Herciu și Mihai Dămoc, în special în activitatea de catehizare a fetelor. A colaborat, de asemenea, și cu sora Veronica Antal, martiră a Bisericii locale, cele două surori ajutându-se reciproc în unele activități pastorale, fiind, totodată, apreciate drept "persoane de încredere" ale celor doi parohi menționați mai sus.

În contextul izbucnirii, după anul 1958, al celui de-al doilea val al persecuției, parohul Mihai Dămoc a încercat să salveze și să protejeze documente importante, predându-le în acest sens spre păstrare sorei Electa Maria Bâlha.

Securitatea din Bacău a aflat însă de acest fapt, arestând-o pe sora Electa Maria Bâlha la 9 septembrie 1961. A urmat pentru aceasta din urmă calvarul închisorilor comuniste, fiind inclusă apoi în primul lot de anchetați din cadrul "anchetei 612/61", alături de fostul său paroh, pr. Mihai Dămoc.

Prin Sentința nr. 6/1963, Tribunalul Militar București, "în deplasare la Bacău", a condamnat-o pe sora Electa Maria Bâlha la un an de închisoare corecțională pentru delictul de "favorizarea infractorului", fiind pusă imediat în libertate deoarece i-a fost luată în calcul perioada de arest preventiv.

Această întâmplare nefericită din viața sa avea să-i producă sorei Electa Maria Bâlha suferințe, ei și familiei, deoarece tatăl său a murit "de supărare" în perioada anchetei fiicei sale.

Întoarsă la Hălăucești în casa părintească, sora Electa a fost luată în primire de securitate, care i-a deschis dosar de urmărire informativă sub pretextul că cea urmărită desfășoară "activitate dușmănoasă sub masca credinței", că primea vizitele unor preoți foști deținuți politici.

Așa cum raportau informatorii, în realitate sora a dus o viață exemplară, unica sa satisfacție fiind frecventarea zilnică a bisericii. "Viața mea este calea Domnului", era deviza celei urmărite. Era devotată nu numai Bisericii, ci și bolnavilor, grație și deprinderilor sanitare asimilate în perioada noviciatului.

În general, ducea o viață retrasă, aceasta și din cauza sănătății sale foarte șubrede, iar în cămăruța sa sărăcăcioasă avea doar un ceas cu pendul care o trezea la orele când trebuia să spună rugăciunile și să meargă la biserică.

În anul 1975, grav bolnavă declara următoarele: "Îmi aștept sfârșitul cu credință, căci Domnul îi ajută pe cei care au încredere în el". Chiar și în aceste condiții securitatea va continua să o urmărească informativ, fiindu-i suspectate chiar și simplele vizite efectuate la diverse cunoștințe sau rude.

În anul 1983, sorei Electa i-a fost refuzat pașaportul, după ce își exprimase intenția de a efectua o vizită în Italia, de unde primise o invitație în acest sens.

La aceeași dată, securitatea a fost obligată să recunoască faptul că cea urmărită "nu desfășura activități subversive" și de "culegere de informații".

Va trăi ultimii ani din viață pe deplin împăcată cu soarta sa, răspunzând la orice întrebare provocatoare: "Biserica este viața mea!"

A murit la 27 iunie 1987 la Hălăucești, fiind înmormântată în cimitirul parohial. Rămâne în istoria Bisericii locale o figură ilustră, dar și o victimă in odium fidei a regimului ateu comunist.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat