Despre Miercurea Cenușii
În fiecare an, dintre cele 52 (sau 53) de zile de miercuri, există una diferită de toate celelalte: Miercurea Cenușii - zi de post și abstinență! Este ziua care ne introduce în Postul Mare, timp de pregătire pentru sărbătoarea Paștelui. Acest lucru se întâmplă de la reforma făcută de papa Grigore cel Mare (590-604), înainte Postul Mare începând duminica.
În această zi, în care răsună neîncetat: "Convertiți-vă și credeți în evanghelie" (Mc 1,15), creștinii vin la biserică pentru a primi impunerea cenușii. Acest ritual era la început rezervat penitenților publici. Ulterior, recunoscându-se câtă nevoie are fiecare om de convertire, s-au alăturat Sfântul Părinte, clerul și toți credincioșii. Astfel, la sfânta Liturghie (sau și în afara ei!), după liturgia cuvântului, se binecuvântează și se impune cenușa obținută din ramurile de măslin sau de alt arbore care au fost binecuvântate în Duminica Floriilor.
Tot în această zi, Sfântul Părinte face o "celebrare" în bazilica "Sfântul Anselm" (la 16.30, ora Italiei) după care pleacă în procesiune - semn și simbol al drumului ce trebuie să-l parcurgem fiecare pentru purificare - spre bazilica "Sfânta Sabina", unde celebrează Liturghia cu binecuvântarea și impunerea cenușii.
Să nu uităm că în această zi Domnul ne amintește dorința sa: "Sfâșiați-vă inimile, nu hainele" (Ioel 2,13).
Să avem un timp de sfântă și binecuvântată convertire!
Pr. Laurențiu Dăncuță