PS Anton Coșa: La 10 ani de episcopat
PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, a împlinit, la 6 ianuarie, zece ani de la consacrarea ca episcop. A fost numit episcop la 30 octombrie 1999; consacrarea a fost primită prin mâinile papei Ioan Paul al II-lea, în bazilica "Sfântul Petru" din Vatican, ca episcop titular de Paesto (Paestum), iar Liturghia inaugurală ca episcop a fost la Chișinău la 15 ianuarie 2000. La 27 octombrie 2001, Mons. Coșa a fost numit episcop de Chișinău. O sfântă Liturghie de mulțumire pentru cei zece ani a avut loc în catedrala din Chișinău în ziua de 7 ianuarie, la ora 11.00. Alături de episcopul de Chișinău au fost PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, PS Cornel Damian (care a ținut predica) și 25 de preoți din România, din străinătate și din Dieceza de Chișinău, alături de călugări și călugărițe, autorități civile și credincioși din dieceză. Din Dieceza de Iași au participat preoții: Alois Fechet, Isidor Mocanu, Mihai Budău, Cornel Cadar, Viorel Ababei și Eduard Coșa. Cu ocazia împlinirii celor zece ani, PS Coșa a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări.
- S-au împlinit, la 6 ianuarie, zece ani de la consacrarea Preasfinției voastre ca episcop. De obicei, momentele aniversare sunt ocazii de a face bilanțuri. Cum se prezintă Dieceza de Chișinău astăzi?
Nu-mi vine să cred că au trecut deja zece ani de la memorabila zi, când regretatul papă Ioan Paul al II-lea m-a consacrat episcop în bazilica "Sfântul Petru". Cât despre bilanțuri, ce să vă spun? Chiar săptămânile trecute, în vederea apropiatei vizite ad limina, am pregătit un bilanț pe ultimii cinci ani și cu această ocazie am putut constata că sunt multe realități noi ce au apărut în această perioadă în dieceză. La ora actuală Dieceza de Chișinău are 17 parohii și zece filiale, în care activează 33 de preoți și doi diaconi permanenți. Recent a fost hirotonit un diacon al diecezei care va fi sfințit preot la vară, iar un alt tânăr din Transnistria a fost hirotonit diacon și la vară va fi preot pentru Congregația Preoților Inimii Preasfinte a lui Isus. În dieceză activează patru congregații masculine și 11 congregații feminine cu un total de 60 de persoane consacrate. Doi tineri învață în Seminarul din Iași, iar alți trei se pregătesc să fie preoți serțani în Polonia. Aș aminti și prezența mai multor mișcări bisericești în dieceză, care au contribuit la creșterea și maturizarea spirituală a credincioșilor. Există diferite organizații cu caracter social prin care Biserica își realizează vocația sa de a-i ajuta pe cei săraci, pe cei abandonați și fără acoperiș, pe copiii și bătrânii care au atâta nevoie de ajutor. Aș rezuma spunând că Dieceza de Chișinău arată din ce în ce mai mult ca o adevărată Biserică locală, cu tot ceea ce este necesar pentru creșterea spirituală a credincioșilor ei.
- Împlinirile sunt ocazii de a aduce mulțumire lui Dumnezeu. Care ar fi cele mai frumoase lucruri care s-au petrecut în acest timp din urmă în Dieceza de Chișinău?
Fiind o Biserică tânără, cu un trecut atât de dureros, orice mică realizare este privită cu mare satisfacție. Îmi amintesc de prima perioadă a prezenței noastre aici, când mergeam și vizitam micile comunități. La întoarcerea acasă făceam o adevărată sărbătoare pentru orice persoană nouă care apărea. De aceea, nu știu ce să consider a fi cel mai frumos lucru! Totuși, aș spune că îmi umple inima de bucurie orice convertire, orice persoană nouă care apare în Biserică, și invers, îmi rupe inima, orice abandon, orice dezertare din Biserică. De fapt, nu este aceasta misiunea noastră, de a vesti evanghelia, de a boteza și, în general, de a administra sacramentele? Simt o bucurie de nedescris ori de câte ori botez, stau la spovadă, celebrez sfânta Liturghie și vestesc evanghelia.
- Ce-și dorește episcopul de Chișinău la ceas aniversar?
Mi-aș dori mult să știu și să fiu sigur că ceea ce am realizat până acum a fost și este voința lui Dumnezeu, că este apreciat ca atare și de cei cu care colaborez și că, astfel, va avea continuitate. Ceea ce s-a realizat rămâne și va da mărturie despre iubirea lui Dumnezeu față de acești oameni, față de acest pământ.
- Suntem în Anul Sfintei Preoții. În acest an preoții sunt invitați să mediteze mai mult la chemarea și misiunea lor. Amintindu-și de începutul vocației, ei își întăresc chemarea. Cum a fost începutul vocației dv.?
Cred că nu există mare diferență între vocația unuia sau a altuia. Dumnezeu cheamă, omul răspunde! Fără îndoială, există anumite particularități, de la om la om. Îmi aduc aminte că de mic copil, de când aveam 3-4 ani, mă vedeam preot. Jocurile mele erau cele legate de preot. Îmi improvizam haine preoțești, îmi construiam amvon, scaun de spovadă, aspersor, răsfoiam toate cărțile religioase pe care le avea mama etc. Cred că vocația este un dar al lui Dumnezeu, pe care fiecare îl dezvoltă în mod personal. Familia este primul seminar. Sunt extrem de recunoscător părinților mei, mai ales mamei, care mi-a transmis dragostea față de Dumnezeu. Ei îi datorez totul. Desigur, toată familia participă la vocația unui fiu la preoție. Știu foarte bine cât de mult s-au rugat părinții și frații mei pentru statornicia mea. Când îmi este greu, mă gândesc la ei. Îi văd ca prin ceața istoriei îngenuncheați, cu rozariul în mână, în jurul unei lumânări, rugându-se pentru mine. Așa i-am surprins o dată, când m-am întors acasă pe neașteptate, când ni se dăduseră câteva zile de odihnă după o sesiune de examene. Dar mai există încă un seminar, cel numit "comunitatea parohială". Am simțit mereu sprijinul comunității mele parohiale și a părinților parohi. Le mulțumesc tuturor pentru contribuția lor la desăvârșirea vocației mele. Și dacă orice vocație pornește dintr-o familie cu credință și se maturizează într-o comunitate parohială care se roagă, în cele din urmă, ea se desăvârșește într-un seminar. Seminarul de la Iași și-a lăsat puternic imprimată în identitatea mea preoțească înalta sa reputație. Sunt mândru că am fost student la Iași și sper să nu-i dezamăgesc niciodată pe profesorii mei. Acum înțeleg cât a fost de necesar acest An al Sfintei Preoții. Cu adevărat simt că renasc zi de zi în vocația mea, simt mai puternic responsabilitățile la care m-am angajat. Mulțumesc, Sfinte Părinte!
A consemnat pr. Cornel Cadar