Curier juridic
- F.W. (Roman). 1) "În anul 1990 a apărut Decretul lege nr. 98 care prevede că urmașii susținătorilor legali care au lucrat în transporturi primesc o pensie de urmaș de 100% din pensia susținătorului legal. În anul 2004 a apărut HG. 1550 care prevede că pensia de urmaș a susținătorilor legali care au lucrat în transporturi nu mai este de 100% din pensia susținătorului legal. Întrebarea mea este dacă hotărârea de guvern nu încalcă principiul neretroactivității unei legi așa cum prevede Constituția României. Este legală și corectă?"
Prin art. 11 din Decretul lege nr. 98/1990 "cuantumul pensiei de urmaș pentru personalul din unitățile de căi ferate se stabilește în procent de 100% din pensia titularului indiferent de numărul urmașilor". Conform art. 1 din HG nr. 1550 din 2004, începând cu data de 01.10.2004 pensiile din sistemul public stabilite în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat potrivit legislației anterioare datei de 01.04.2010 vor fi evaluate în vederea recalculării în conformitate cu principiile legii 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare. Prin anexa 1 a acestei hotărâri s-au stabilit normele metodologice de evaluare a pensiilor din sistemul public, iar prin art. 11 din această anexă se precizează că "pentru pensiile de urmaș stabilite în conformitate cu prevederile Decretului lege nr. 98/1990... punctajul mediu anual se determină cu aplicarea prevederilor art. 71 din legea 19/2000, cu modificările și completările ulterioare. Conform art. 71 din legea 19/2000 "pensia de urmaș se stabilește procentual din pensia susținătorului în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți astfel:
a) pentru un singur moștenitor - 50 %
b) pentru doi moștenitori - 75 %
c) pentru trei sau mai mulți moștenitori - 100 %
Este adevărat că prin art. 1 din Codul de procedură civilă și art. 15 din Constituție se prevede că legea civilă dispune numai pentru viitor, ea neavând putere retroactivă, dar legea civilă se aplică atâta timp cât este în vigoare. Menționez că de la principiul neretroactivității legii civile există excepția retroactivității, adică legea civilă nouă se aplică și pentru situațiile anterioare adoptării ei, iar această excepție se aplică dacă este consacrată expres în legea nouă, deoarece excepțiile nu se prezumă, ele fiind de strictă interpretare și aplicare. În condițiile în care dispozițiile legale invocate de dv. au fost abrogate, consider că în mod corect vi s-au aplicat prevederile legii 19/2000 coroborate cu dispozițiile din HG nr. 1550 din 2004.
2) "În anul 1992 mi s-a eliberat certificatul de handicapat din cauză că sufăr de schizofrenie, în regim permanent, nerevizuibil (legea 53/1990). În anul 2004 apare legea 448 care prevede că persoanele sunt handicapate dacă handicapul a survenit până la vârsta de 25 de ani. Eu m-am îmbolnăvit de schizofrenie după 25 de ani. Pe acest fapt mi s-a anulat certificatul de handicapat. Nu este un abuz și ilegal că mi s-a anulat certificatul de handicapat întrucât legea 448 nu retroactivează și am dreptul în continuare de certificatul de handicap, mai ales că-l am și în regim permanent?"
În condițiile în care v-a fost anulat certificatul de moștenitor nu mai puteți beneficia de drepturile care vă erau acordate în baza acestui act. Din punct de vedere juridic acest act nu există și nu mai produce efecte juridice. În ceea ce privește principiul retroactivității legii civile, consider că am lămurit această problemă la întrebarea nr. 1.
Av. Mihaela Ciobanu