Știri externe
Noi cardinali
În cadrul consistoriului din 20 noiembrie, papa Benedict al XVI-lea a numit 24 de noi cardinali. Ei au primit bereta din mâinile papei, iar în ziua de 21 noiembrie, în cadrul sfintei Liturghii din bazilica "Sfântul Petru" din Vatican, au primit din partea papei inelul de cardinal. Dintre noii cardinali, 20 sunt electori, având deci mai puțin de 80 de ani, putând participa la alegerea unui nou papă. Noii cardinali provin din patru continente: 15 europeni, dintre care zece italieni, patru africani, patru americani și unul asiatic. Actualul papă a mai convocat consistorii în 24 martie 2006 și 24 noiembrie 2007, când a creat 38 de cardinali, dintre care doi deja au decedat.
Consiliu nou
"Biserica are îndatorirea de a vesti pretutindeni și mereu evanghelia lui Isus Cristos", astfel începe scrisoarea apostolică motu proprio din 21 septembrie a lui Benedict al XVI-lea, prin care se înființează Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări: un departament pentru a readuce mesajul lui Cristos în inima celor care nu-l mai înțeleg. În fruntea noului dicaster a fost numit arhiep. Rino Fisichella. Trei vor fi pistele principale de lucru: "sistematizarea" magisteriului dedicat evanghelizării, promovarea Catehismului Bisericii Catolice, care în anul 2012 va împlini 20 de ani de la publicare, și folosirea în scopuri apostolice a mijloacelor de comunicare vechi și noi.
Creștinii din Irak
Un atentat comis în catedrala din Bagdad (Irak) în ultima zi a lunii octombrie a costat viața a 58 de persoane, între care opt copii, zece femei și doi preoți. Biserica irakiană se teme că atacul ar putea provoca un nou exod al creștinilor din Irak. Potrivit estimărilor, populația creștină irakiană se ridică în prezent la 400.000, comparativ cu un milion și jumătate cât număra în anul 2003. Dintre 65 de mănăstiri și biserici la Bagdad se calculează că aproximativ 40 dintre ale au suferit atentate.
Copiii și papa
Peste 120.000 de copii și adolescenți din Acțiunea Catolică Italiană, însoțiți de părinți, educatori și preoți, s-au întâlnit cu papa Benedict al XVI-lea în Piața "Sfântul Petru", la 30 octombrie, cu tema "Este ceva mai mult! Devenim mari împreună". La eveniment a fost prezentă și o delegație din România: Bernadeta Farțade-Gabor (vicepreședinte ACRO, sectorul copii), Raluca Fernea (consilier ACRO, sectorul copii), Ana Maria Cobzaru (consilier ACRO, sectorul copii), Veronica Ilie (vicepreședinte ASTRU Târgu Mureș), însoțiți de asistentul spiritual național al ACRO sectorul Copiii, pr. Florin-Petru Sescu. Ana Maria Cobzaru i-a oferit papei primul dar din partea copiilor Acțiunii Catolice din România. Un copil, o adolescentă și un educator i-au adresat întrebări papei, iar acesta a oferit răspunsurile sale.
Pentru migranți
A fost publicată recent la Editura "Presa Bună" traducerea în limba română a Mesajului Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea cu ocazia Celei de-a XCVII-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului, cu tema "O singură familie umană", care se va celebra în Biserica Catolică la 16 ianuarie 2011. "Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului oferă oportunitatea, pentru toată Biserica, de a reflecta despre o temă legată de fenomenul crescând al migrației, de a ne ruga pentru ca inimile să se deschidă la primirea creștină și de a lucra ca să crească în lume dreptatea și caritatea, coloane pentru construirea unei păci autentice și durabile", precizează papa în fraza de început a acestui document semnat la 27 septembrie.
Nou ambasador
Sfântul Părinte l-a primit în audiență la 21 octombrie, pe Excelența sa Bogdan Tătaru-Cazaban, noul ambasador al României la Sfântul Scaun, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare. Bogdan Tătaru-Cazaban s-a născut la 1 mai 1977, este căsătorit, este licențiat în istoria filozofiei și filozofia culturii și a obținut un doctorat de cercetare în istoria filozofiei patristice și medievale. A desfășurat activități științifice și de publicistică în domeniul istoriei creștinismului, al studiilor tomiste, al fenomenologiei franceze și al teologiei politice și sociale. A tradus în limba română din sfântul Augustin, Hugo de San Victor, Niccolo Cusano, R. Klibansky, E. Panofsky și Lévinas.
Congres european
La Lourdes (Franța), în perioada 15-17 octombrie s-a desfășurat Primul Congres al Institutelor Seculare din Europa. Din Dieceza de Iași au participat șase surori din Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus". Programul a cuprins momente de rugăciune în diverse limbi europene, printre care și limba română, sfânta Liturghie, procesiune euharistică, procesiune mariană care a cuprins și un cântec în limba română, cu participarea pr. Mihai Percă, unul dintre capelanii de la sanctuarul din Lourdes. Cele trei conferințe ale congresului au avut ca temă principală semnificația semnului sfintei cruci.
Au ales Biserica Catolică
Cinci episcopi anglicani ai Bisericii din Anglia au anunțat, la 8 noiembrie, renunțarea lor la slujire în Biserica Anglicană și decizia de a se uni într-un ordinariat personal pentru anglicani în comuniune deplină cu Biserica Catolică. Semnată la 4 noiembrie 2009, constituția apostolică Anglicanorum coetibus a deschis drumul spre intrarea comunităților anglicane în Biserica Catolică prin înființarea de ordinariate personale, cu caracteristici asemănătoare cu acelea ale unei dieceze neteritoriale. Astfel, vor putea recunoaște primatul papei, menținând elemente proprii din tradiția lor liturgică și spirituală.
Adunare generală a CRSM
La Centrul de Spiritualitate Manresa, din Cluj, a avut loc cea de-a XXI adunare generală a Conferinței Române a Superioarelor Majore (CRSM), în perioada 12-15 octombrie, cu tema "Femeia în slujirea vieții și trăirea responsabilității în Biserică și societate". La deschiderea lucrărilor au fost prezenți PS Petru Gherghel și PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, responsabil pentru viața consacrată în cadrul Conferinței Episcopilor din România. Au participat 57 de surori superioare și delegate din diferite congregații din România. S-a ales noul consiliu prezidențial al CRSM: președintă: sr. Varvara Acatrinei, CJ; vicepreședintă: sr. Regina Birou, SFMA; consiliere: sr. Lenuța Băcăoanu, SCMP; sr. Piroska Darvas, SA, și sr. Anna Diekmann, MSC.
La românii catolici
Aflat în vizită în Italia la unele dintre comunitățile catolicilor români din peninsulă, PS Aurel Percă a conferit sfântul Mir unui grup de 14 tineri din comunitatea catolicilor români din Padova duminică, 7 noiembrie. Aici, a doua zi, a avut o întâlnire cu preoții români care activează în comunitățile de români din partea de nord a Italiei, fiind ales noul decan al Decanatului de Nord: pr. Gheorghe Miclăuș de la Torino. În duminica următoare, 14 noiembrie, PS Aurel a celebrat Liturghii în comunitatea română de la Roma (la Grotte Celoni - Casilina și în Parohia "San Vitale"), apoi a celebrat în comunitatea din Cesano, fiind prima vizită a unui episcop de Iași în această comunitate.
Învățământ catolic
La Mănăstirea "Congregatio Iesus" de la Timișu de Sus (Brașov), în zilele de 17 și 18 octombrie, a avut loc întâlnirea membrilor grupului de lucru pe probleme de învățământ catolic de ambele rituri. Din Dieceza de Iași au participat pr. Eusebiu Țâmpu și prof. Raissa Marchievici (Roman), prof. Monica Grosu (Onești). S-a discutat despre olimpiada de religie de anul acesta și pregătirea următoarei olimpiade naționale de religie, în perioada 28-30 aprilie 2011, la Snagov (Ciofliceni).