Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Editorial -

La 20 de ani de la Revoluție

S-au împlinit douăzeci de ani de la evenimentele care au dus la căderea regimului comunist în România. Totodată s-au împlinit și douăzeci de ani de la dărâmarea zidului Berlinului, simbol al căderii comunismului în Europa de Est. Finalul lui decembrie a reprezentat din nou o ocazie de a ne aminti ceea ce a fost. Reflecția la cele petrecute în perioada comunistă ajută la a vedea mai clar drumul pe care îl avem de făcut.

În acest sens, la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași s-a desfășurat, în perioada 10-11 decembrie 2009, simpozionul internațional cu tema: "Rezistența prin valori spirituale. Modele și fapte din istoria recentă a României și a Europei de Est". Evenimentul a avut loc în zilele când a fost comemorat PS Anton Durcovici, fost episcop de Iași care a fost lăsat să moară de foame și de frig în închisoarea din Sighetu Marmației cu 58 de ani în urmă.

La simpozion au participat episcopi, preoți și laici din Ucraina, Belarus, Republica Moldova, Polonia, Croația, Bulgaria, Cehia, Ungaria și România. Printre ei unii, precum Alexandru Zub și Mons. Iosif Svidnitskyi, mai purtau încă rănile anilor petrecuți în închisorile comuniste.

Prin acest simpozion, "dorim să propunem o evocare a istoriei recente care să reliefeze rezistența la presiunea dictaturii comuniste prin valorile spiritului", a declarat pr. Wilhelm Dancă, unul dintre organizatori. Conferențiarii au prezentat valorile creștine care au fost rezistență puternică împotriva dictaturii dureroase prin care am trecut. Au vorbit de persecuțiile care au căzut deopotrivă peste credincioșii romano-catolici, greco-catolici și ortodocși.

Ascultându-i, nu puteai decât să rămâi în tăcere. Te cutremurai pur și simplu. Oameni uciși, deportați sau închiși, persoane bătute și umilite în anchete, procese simulacru, bunuri confiscate, condamnări la moarte, biserici dărâmate, transformate în magazii, în ateliere sau în săli de film, dieceze suprimate, mănăstiri distruse, călugări alungați, percheziții, hărțuire, urmărire, control al oricărei activități religioase și amenințări la tot pasul... au făcut parte din arsenalul celor care voiau să impună cu forța concepția materialist-ateistă despre lume și viață.

Oriunde a ajuns comunismul a ajuns și persecuția. Acest regim a lăsat în urmă peste o sută de milioane de victime, mulți dintre ei fiind creștini. Câteva dintre exemplele date în cadrul simpozionului sunt edificatoare.

Râbnița este o localitate din Republica Moldova. Într-o duminică, în timp ce se îndreptau spre biserică pentru a participa la Liturghie, credincioșii au fost surprinși să vadă pe turnul bisericii, în loc de cruce, steagul roșu. Când au intrat în biserică au descoperit altarul profanat, orga stricată, totul devastat.

La Sloboda Rașcov (Republica Moldova), preotul a construit în condiții grele o biserică. Într-o zi, autoritățile i-au dus cu forța pe toți credincioșii în afara satului. În câteva ore biserica a fost rasă, în locul ei plantându-se flori, ca și cum fusese înmormântată.

În Bulgaria, preoții din câteva localități au fost arestați într-o noapte, bătuți și anchetați. La 11 noiembrie 1952, patru dintre ei au fost împușcați și aruncați într-o groapă comună. Cel mai tânăr avea 33 de ani. În total, în această țară, comuniștii au ucis 222.000 de persoane.

În Croația au fost 600 de preoți închiși sub regimul lui Tito. Unul dintre ei a fost card. Alois Stepinac (8 mai 1898 - 10 februarie 1960). El a făcut cinci ani de închisoare și apoi, până la moarte, opt ani de domiciliu forțat. La înmormântare s-a citit testamentul său spiritual. Iată câteva cuvinte: "Au pătruns în mijlocul vostru atei..., dar vă repet cuvintele sfântului Paul către filipeni: "Fiți statornici în credință, preaiubiților". Dumnezeu este iubire, iubiți-vă! Iubiți chiar și pe dușmanii voștri, deoarece este porunca lui Dumnezeu... Purtarea lor să nu vă împiedice de a-i iubi...".

În fosta Iugoslavie, totalul victimelor se ridică la 1.073.000, în perioada 1944-1987. Au fost împușcați 316 preoți și 225 de călugări catolici. În Ungaria au murit 27.000 de oameni. Două milioane de români au fost târâți în închisorile și lagărele comuniste. Dintre ei, 500.000 au plătit cu viața.

Mons. Iosif Svidnitskyi are 73 de ani și este acum paroh în Murafa, o localitate din Ucraina. La Iași a ținut conferința "Catolicii ucraineni și persecuțiile bolșevice". El însuși a trecut prin focul acestei persecuții, plătind cu ani de închisoare fidelitatea față de crezul lui. A lucrat în ascuns pentru a predica evanghelia. Aproape cinci ani a stat în Siberia. Mărturia lui este zguduitoare: "La începutul lui octombrie 1982 am mers la Novosibirsk și am fondat o parohie. Am cumpărat o casă, am făcut o capelă și după un an și jumătate am construit o biserică pentru 200 de persoane. Din această cauză am fost arestat în anul 1982, înainte de Crăciun. Am fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare, fiind acuzat că lupt împotriva partidului. În locuința mea au găsit cartea Maica Domnului din Fatima, cu rugăciunea: Convertirea Rusiei. Asta a fost crima mea. Am lucrat în lagăr într-o fabrică de cherestea, în Taiga, la 300 km de Novosibirsk. În Gulag, am cărat lemne și scânduri la temperatură de până la -44 grade, pe jumătate înfometat, din cauză că mâncarea era puțină și inconsistentă. M-am rugat mult. Țin minte și acum. Era un ger groaznic: -40 grade. Ne acopeream fața și se formau la gură și la nas sloiuri de gheață. Ei nu ne iertau, ne mânau la muncă: tăiam copaci în pădure. Și asta zi de zi".

În urma celor ascultate este imposibil să nu se nască în inimă întrebări de genul: Cum a fost posibil să existe oameni care să-i chinuie pe semenii lor? Ce anume i-a transformat pe unii în vânzători de frați, călăi, torționari, ucigași?...

Auzind cele relatate la simpozionul de la Iași, te simți mic, dar în același timp întărit și încurajat... Au fost oameni care și-au sfințit viața, refuzând să colaboreze cu răul. Oameni mari, care strălucesc astăzi cu putere. Ei au stat drepți, fiind întăriți de o forță invizibilă. Au dat răspunsul lor la provocările din generația lor, ducând lupta cea bună, lupta pentru a-l mărturisi pe Cristos și pentru a face ca împărăția lui să crească. Am primit mult de la ei. Pe umerii lor de giganți ne-am ridicat noi ca să putem privi mai departe...

Rămâne ca generațiile de astăzi să răspundă la propriile provocări, printre care: relativismul, pozitivismul, agnosticismul.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat