Ep. Anton Durcovici
- bobul de grâu care aduce rod -
În fiecare an, luna decembrie aduce cu sine bucuria Crăciunului pentru Biserica Universală, iar catolicilor din Dieceza de Iași le amintește de martiriul episcopului Anton Durcovici, stins din viață în închisoarea de exterminare de la Sighet, la 10 decembrie 1951.
Episcopul Anton Durcovici a fost unul dintre numeroasele boabe de grâu care, în a doua jumătate a secolului trecut, a ales să moară pentru a aduce roade multe. Acesta nu a murit doar o singură dată, ci în fiecare clipă a vieții sale. Într-adevăr, martiriul unui creștin nu este decât încoronarea nenumăratelor sale sacrificii.
Țara noastră se numără printre locurile în care numeroși creștini și-au dat viața pentru Cristos, încă din zorii evanghelizării. Dacă este adevărat ceea ce spunea Tertulian: Sanguis martyrum, semen christianorum, este și mai adevărat că între sângele martirului Anton Durcovici și credința pe care o purtăm în inimi există o interdependență intrinsecă. Și dacă sângele său hrănește credința noastră, de ce n-ar putea oare credința noastră să fie cauza venerării sângelui său în Biserică?
De mai bine de jumătate de secol, pe firmamentul Bisericii noastre locale strălucește steaua martirului Anton Durcovici. Până la evenimentele din anul 1989, mulți creștini au privit cu speranță de mai bine această stea, care, ajutată de întunericul necredinței regimului ateu, lumina intens în obscuritatea societății de atunci.
După anul 1990 au început să strălucească și alte stele, care, la rândul lor, au atras atenția multora. Departe de a eclipsa personalitatea martirului Anton Durcovici, celelalte stele pot demonstra mai clar întregii lumi că episcopul de Iași și-a oferit întreaga viață pentru ca, într-o zi, poporul român să-și poată exprima în mod liber credința.
Fiecărui creștin îi revine sfânta obligație de a menține aprinsă flacăra credinței pe care a primit-o la Botez. Acest lucru nu îl poate realiza decât păstrând legătura cu înaintașii săi, lucrând necontenit la perfecționarea comuniunii între toți membrii Bisericii. Legătura cu episcopul Anton Durcovici nu este una trecătoare sau neînsemnată, ci, dimpotrivă, ea este fundamentală și veșnică, așa cum etern este sacrificiul vieții sale.
După cum Cristos i-a legat pe apostoli în mod definitiv de el prin învățătura sa și i-a spălat cu sângele său curat, la fel, episcopul de Iași i-a legat pe catolicii din Dieceza de Iași de dânsul și implicit de Dumnezeu, prin predicile sale, iar prin vărsarea sângelui, asemenea lui Isus, i-a spălat pe credincioșii săi, menținându-i curați în mijlocul oceanului mizerabil al ateilor.
Dacă astăzi suntem pe calea cea dreaptă a credinței, acest lucru se datorează cu siguranță și activității de păstor a episcopului Anton Durcovici, dar, mai ales, exemplului de viață pe care l-a dat întregii omeniri. Acest exemplu ne poate ajuta să călcăm pe urmele lui Cristos.
Deseori ni se pare că imitarea lui Cristos este ceva imposibil pentru omul de astăzi. În acele momente să ne îndreptăm privirea spre episcopul Anton Durcovici și să medităm la dăruirea de care a dat dovadă pe timpul întregii vieți, mai ales în pragul morții.
Se cuvine, așadar, ca oamenii de astăzi să-i recunoască meritele și să-l așeze în rândurile credincioșilor care au trăit numai pentru Cristos, iar acum se bucură împreună cu el în lăcașurile paradisului.
Pr. Fabian Doboș