Papa în Spania
Pelerin al credinței
"Vin ca pelerin pentru a îndemna Spania și Europa să dea o nouă vigoare rădăcinilor lor creștine". Cu aceste cuvinte rostite la aeroportul internațional din Santiago de Compostela (Spania) a început cea de-a 18-a călătorie apostolică internațională a lui Benedict al XVI-lea (6-7 noiembrie).
În cadrul pelerinajului, papa a mers mai întâi la Santiago de Compostela, cu ocazia Anului Sfânt Compostelan, pentru a se ruga la mormântul sfântului Iacob. Santiago de Compostela este de secole far spiritual pentru Bătrânul Continent. Doar anul acesta au fost 258.000 de pelerini. În orașul Galiciei, mormântul Sfântului Iacob cel Mare, fiul lui Zebedeu, și "El Camin de Santiago - Drumul Sfântului Iacob" au fost declarate în anul 1985 patrimoniu al umanității.
Episcopul Romei i-a îndemnat pe toți credincioșii din Galicia și pe cei care aparțin Bisericii din Spania să trăiască luminați de adevărul lui Cristos, profesând credința cu bucurie, coerență și simplitate, în familie, la locul de muncă și în societate. Privirea suveranului pontif s-a îndreptat apoi spre Europa, chemând continentul să se deschidă spre Dumnezeu.
Duminică, 7 noiembrie, la Barcelona papa a sfințit renumita biserică "Sfânta Familie", opera arhitectului catalan Antoni Gaudi. Este vorba de o biserică unică în lume, datorită simbolismului său biblic și liturgic. Sanctuarul, a cărui primă piatră a fost pusă în anul 1882 (lucrările sunt programate să se încheie în anul 2026), exprimă întregul cosmos concentrat și exprimat în jurul altarului, în jurul misterului Bisericii și al prezenței lui Dumnezeu. Arhitectul spaniol, trecut la cele veșnice în anul 1926, inspirându-se din natură, din Sfânta Scriptură și din Liturghie, a proiectat edificiul sacru ca pe o mare cateheză a Bisericii. Turnul cel mai înalt (clopotnița) este dedicat lui Isus Cristos și este înconjurat de cei patru evangheliști. În absidă este reprezentată Sfânta Fecioară Maria, apoi cei 12 apostoli distribuiți în grupuri de câte patru, în fiecare dintre cele trei fațade principale dedicate: nașterii, patimii și slavei. Construcția navei este inspirată din viziunea profetului Ezechiel și din viziunea Ierusalimului ceresc. Intrând în acest spațiu, vizitatorul se găsește ca și cum ar fi în fața unui mic palmier și fiecare dintre acești copaci, mai exact coloane, corespunde unei Biserici. Gaudi a simbolizat în interior cele cinci continente. Coloanele, în număr de 52, reprezintă duminicile anului.
"Cred că sfințirea acestei biserici dedicată Sfintei Familii, într-o epocă în care omul pretinde să-și clădească viața nemaiținând cont de Dumnezeu, ca și cum el nu ar mai avea nimic să-i spună, este un eveniment de mare semnificație", a spus papa. A îndemnat, de asemenea, la apărarea familiei întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie.
În timpul vizitei nu au lipsit momente de întâlnire cu autoritățile țării la cel mai înalt nivel, de la regele și regina Spaniei la principii de Asturia, de la premierul Zapatero la liderul opoziției Rajoy.
Înainte de plecare, papa a vizitat Institutul "Nen Déu", care găzduiește 250 de pacienți între 3 și 25 de ani, afectați de sindromul Down, bolnavi de autism, epileptici sau cu probleme de personalitate.
Pr. Cornel Cadar
* * *
Regatul Spaniei
Suprafața: 504.030 km2
Populația: 46 de milioane
Capitala: Madrid
Ziua națională: 12 octombrie
Religie oficială: Creștinism (73% catolici, 2% alte religii și 25% atei).
Biserica: 70 de dieceze, 229 de episcopi, 18.247 de preoți, 23.074 de parohii, 176 de diaconi permanenți, 11.457 de călugări, 38.252 de călugărițe, 105 congregații masculine, 309 congregații feminine, 1.262 de seminariști.