Principele apostolilor (IV)
După ce sfântul apostol Petru și-a împlinit misiunea, mai cu seamă la Ierusalim, în alte părți ale Palestinei și în Asia Mică, așa cum relatează cu amănunte Faptele Apostolilor, în ultima etapă a vieții sale pământești, după cum atestă unele informații istorice, pe timpul împăratului roman Claudius (41-54 d.C.) sau, mai precis, al lui Nero (54-68 d.C.), s-a stabilit la Roma, unde exista deja o comunitate de iudeo-creștini și creștini proveniți dintre păgâni.
Conștient de responsabilitatea pe care o avea față de toți creștinii, se interesează de ei, străduindu-se să-i încurajeze în trăirea mesajului evanghelic. În acest sens, Noul Testament cunoaște două scrisori ale apostolului Petru. În prima, adresată creștinilor din provinciile din nord-vestul Asiei-Mici: Pont, Galatia, Capadocia, Asia și Bitinia, face o privire de ansamblu cât privește comportamentul creștin în lumina credinței.
Menționăm din capitolul al doilea al acestei scrisori modul de a trăi creștinește în societate. Un creștin adevărat se consideră străin, peregrin, pe acest pământ, patria lui definitivă fiind paradisul. Ca atare, va avea o purtare bună, exemplară, "spre lauda lui Dumnezeu" (v. 12). Respectarea autorității omenești va fi "de dragul Domnului" (v. 13-14), pentru că "aceasta este voința lui Dumnezeu: făcând binele, să închideți gura neștiinței oamenilor fără minte" (v. 15). Creștinul adevărat este un om liber pentru că este un slujitor al lui Dumnezeu în duh și adevăr. În nici un caz, libertatea nu înseamnă "acoperire a răului" (v. 16).
Sfinte principe al apostolilor, roagă-te pentru întreaga Biserică încredințată grijii tale, ca să fie alcătuită din "oameni liberi", așa cum îi vrea dumnezeiescul Mântuitor!
Respectul față de toți, dragostea fraternă, teama constructivă de Dumnezeu și stima cuvenită față de conducători sintetizează orientarea sănătoasă a oricărui creștin și, dea Domnul, a oricărui locuitor al planetei.
P.A.D.