Răspunsuri la scrisori
- A.M. (București). "Data trecută când v-am scris, nu puteam înțelege unele lucruri. Acum acestea au devenit clare și vă mulțumesc dacă prin harul dv. am primit unele răspunsuri de care cred că aveam nevoie și poate dacă le-aș fi înțeles mai devreme acum aș fi poate mai fericită și mai mulțumită de faptele mele. Vă mulțumesc, de asemenea, pentru binecuvântare și doresc să îmi cer scuze și de la dv. pentru că a trebuit să spun cuvinte care poate v-au supărat, acum am înțeles că Dumnezeu există și pentru ce el există. Acea carte, Dumnezeu există, eu l-am întâlnit, pe care mi-ați recomandat-o nu am citit-o. Îmi cer scuze (dacă veți considera că din lene spirituală nu am citit, mă voi apuca să o citesc). După ce am înțeles aceste lucruri am mers la Biserică, unde având catehismul cu mine, l-am deschis și am găsit scris așa: "Cine încetează de a se ruga va înceta și să creadă". Poate că am greșit când am încetat să mă rog, pentru că nu mă rugam cum trebuie. Acum am înțeles rolul rugăciunii și al Bisericii. Poate că paradisul este mai aproape de noi decât am crede, trebuie doar să i-l cerem Tatălui. Cu puterea Duhului Sfânt vom ajunge la mântuire. O credință pe care o poți înțelege este o minune, deci pot spune, gândind astfel, că mi s-a întâmplat o minune. Dumnezeu este unic în trei persoane, numai dacă vei crede vei înțelege! O credință care debordează de moralitate, care te face să accepți suferința, dar să nu fii de acord cu ea, care te ajută să ai pace și liniște, siguranța că ceea ce faci este bine, atâta timp cât Dumnezeu te veghează. Un preot capucin ne-a spus despre suferință așa: "Lui Dumnezeu nu-i place să ne vadă suferind". Odată, ieșind din seminar s-a apucat de cântat, un cântec atât de neașteptat, încât am început să râdem, deoarece nu se străduia să cânte bine deloc. Dumnezeu ne vrea fericiți chiar și în această lume trecătoare, atunci nu am înțeles cum poți fi fericit și pentru ce trebuie acceptate și unele suferințe. Pentru că dacă îl avem pe Duhul Sfânt putem trece peste ele și să devenim creștini mai buni ca înainte. Am înțeles că trebuie să ne străduim să trecem peste ispite, tot spre binele nostru. Atunci, cum am putea spune: Dumnezeu nu ne iubește? Iubesc această scurtă rugăciune, pe care cu bucurie, acum, o pot spune și eu din nou: Lăudat să fie Isus și Maria! Dumnezeu să ne ocrotească și să ne ajute să trecem peste ispite, este mai important poate decât alte dorințe îndeplinite pentru această lume care trece. Vă mulțumesc din nou și vă cer iertare".
Vă mulțumim pentru cele scrise și vă dorim să rămâneți statornică pe drumul pe care l-ați găsit.
- Dorin Martea. "Am citit un articol unde se scria că Biserica Romano-Catolică acceptă evoluția lui Darwin. E corect acest lucru?".
Vă răspundem cu bucurie și vă mulțumim pentru mesaj. Biserica Catolică face separație clară între știință și credință. Ca atare, nu intră în competența Bisericii să se ocupe de știință, precum nu intră nici în competența științei să se ocupe de credință. Când știința vine și spune că nu există Dumnezeu sau că omul nu a fost creat de Dumnezeu, deja și-a încălcat competențele. Biserica nu are o teorie cu privire la evoluție, la plăcile tectonice, la mișcarea aștrilor etc. Nu intră în competența ei lucrurile acestea. Un creștin ia aminte la teoriile științifice și le poate accepta sau refuza... Poziția Vaticanului este de dezaprobare a acelei părți a evoluționismului care neagă existența lui Dumnezeu. Vă dorim mult har de la Domnul!
- A.V. (Bacău). "A fost Ziua Mondială a Misiunilor. Am participat la Liturghie și am auzit vorbindu-se despre această zi. V-aș ruga, dacă se poate, să-mi spuneți cine este misionar, cum lucrează misionarii noștri și eventual unde?".
Vă mulțumim pentru interesul pe care îl arătați pentru misiuni. Din Dieceza de Iași sunt mulți preoți care lucrează în afara țării: în Italia, Spania, Germania... Ei se ocupă de românii plecați la muncă sau de credincioșii din țara respectivă. Tot un fel de misiuni sunt și acestea. Dar strict în țările de misiuni, Dieceza de Iași are preoți în Kenya, Ecuador și Coasta de Fildeș. Astfel, pr. Eugen Blaj (Kenya); pr. Gabriel Cimpoeșu (Coasta de Fildeș); pr. Bartolomeu Blaj și pr. Ioan Blaj (Ecuador). În afară de preoți mai sunt și seminariști care lucrează în misiuni pentru o perioadă de șase luni: Adrian Ailenei și Marius Mărtinaș (Ecuador); Gabriel Bârnat și Ștefan Roman (Kenya); Laurențiu Luca și Aurelian Herciu (Coasta de Fildeș). Le mulțumim tuturor celor care își dedică timpul lor pentru răspândirea împărăției lui Dumnezeu și avem datoria să ne rugăm în continuare pentru misiuni și pentru misionari!