- În apararea sanatatii - |
Despre antioxidanți...
Asupra organismului nostru acționează un factor nociv cunoscut sub numele de radicali liberi. Organismul se apără împotriva radicalilor liberi folosind așa-zisul sistem antioxidativ. Acesta este constituit din enzime cu acțiune antioxidativă, vitamine și oligoelemente.
În general, organismul sintetizează cantități suficiente de enzime cu acțiune antioxidativă, dar vitaminele și oligoelementele trebuie furnizate pe calea aportului alimentar.
În prezent, tot mai multe persoane întâmpină dificultăți în asigurarea unui aport corespunzător al acestor substanțe. În mod cert, de această situație este răspunzător modul contemporan de pregătire al hranei, care pune accent pe rapiditatea procesului și nu pe calitatea acestuia. Urmările nu se lasă așteptate. A crescut frecvența arteriosclerozei, a modificărilor materialului genetic, a cancerului și a instalării timpurii a unor forme de demență.
Cea mai bună măsură de evitare a acestor manifestări nocive este reprezentată de atitudinea preventivă care implică eliminarea factorilor de risc, reprezentați în acest caz de radicalii liberi. În acest sens se poate aprecia faptul că cea mai bună soluție este reprezentată de un mod de alimentare rațional și diversificat care să asigure, pe lângă vitamine, oligoelemente și o serie de substanțe cu efect antioxidant.
Din punct de vedere practic, modul de alimentație contemporan nu asigură necesarul de antioxidanți. De aceea, se impune ca anumiți constituenți alimentari, cu proprietăți aproximative, să fie utilizați în procent ridicat. Un exemplu de substanță cu efect antioxidant sunt carotenoizii. Consumul lor previne o serie de afecțiuni cum sunt: cancerul, bolile imune, dermatologice, oftalmologice, cardiovasculare etc. un alt exemplu îl constituie lycopina sau pigmentul roșu al tomatelor, dar care se găsește și în caise, grapefruit și pepeni. Totuși, concentrația în lycopină este mai mare în produsele prelucrate, cum ar fi sucul de roșii decât în roșiile proaspete și aceasta deoarece lycopina este rezistentă la temperaturi de fierbere. Acest lucru nu înseamnă că se poate renunța la legume crude (tomate) în favoarea sucului sau pastelor de legume, căci ele conțin și alte substanțe cu multe alte avantaje pentru menținerea sănătății.
Pentru a se obține un efect benefic pentru sănătate, se recomandă a se consuma zilnic cinci porții de legume și fructe, din care trei porții să fie de legume (jumătate dintre ele să fie crude) și două porții să fie din fructe proaspete. Această recomandare este foarte valoroasă, dar, din păcate, ea nu este respectată de majoritatea consumatorilor.
O problemă serioasă o întâmpină numărul tot mai mare de persoane care prezintă alergie sau intoleranță la legume și fructe. Efectul protector al lycopinei se obține la un consum între șapte și zece mese de tomate pe săptămână. Persoanele care, din diverse motive, nu consumă în mod constant legume crude și fructe pot apela la produse farmaceutice cu efect antioxidant, de exemplu, OxyLyc.
În concluzie, subliniem încă o dată importanța antioxidanților, fie sub forma legumelor și a fructelor, fie sub formă medicamentoasă în prevenirea multor îmbolnăviri, dar și necesitatea de a fi folosiți de anumite grupe cu risc, cum ar fi: persoanele supuse stresului, bolnavii cronici, vârstnicii, sportivii, gravidele și fumătorii.
Dr. Doina Lucia Amza