Nimeni nu are ce am eu!
Pledoarie pentru încrederea de sine
Mulți tineri sunt terorizați de aceeași problemă: încrederea în sine! Se revarsă tumultul întrebărilor de genul: Sunt în stare să fac ceva bun? Voi reuși ceva serios în viața mea? Ține cu adevărat cineva la mine?... M-am gândit atunci că nu poți fi senin și nu poți construi ceva în viață dacă nu ești convins de faptul că valorezi, că poți face lucruri mărețe, că poți să te înalți, că poți răzbate! Papa Paul al VI-lea spunea: "În planul lui Dumnezeu, fiecare om este chemat să crească, deoarece orice viață este o vocație! Încă de la naștere este dat tuturor, în germene, un ansamblu de atitudini și de calități ce trebuie fructificate...". Ceea ce ne spune papa este că suntem primii făuritori ai vieții noastre. Dumnezeu are într-adevăr grijă de noi, ne călăuzește, ne susține, dar... ne și pune la treabă, tocmai pentru a ne arăta că ne-a înzestrat cu puteri mărețe. Ceea ce suntem este darul pe care ni l-a făcut Dumnezeu, însă ceea ce devenim este darul pe care îl facem noi lui Dumnezeu și lumii. Tocmai de aceea nu trebuie să așteptăm momentul potrivit, ci trebuie să îl creăm. Spunea cineva că cea mai importantă clipă este mereu cea prezentă, persoana cea mai semnificativă este cea care îți stă în față, opera cea într-adevăr necesară este iubirea. Poate uneori este ușor să considerăm astfel lucrurile dacă nu ar fi o altă lege a vieții care ne ține mereu cu picioarele pe pământ. Această lege este că nimic nu se poate construi fără sudoare și lacrimi, deoarece ceea ce are valoare trebuie să fie "udat" de aceste picături rodnice. Cui îi este frică de spini nu va culege niciodată un trandafir!
Nu există persoană care să nu aibă un sens pe acest pământ și care să nu aibă în sine și puterea de a împlini visul vieții sale, chiar dacă acesta poate să fie descoperit într-un moment care pare să însemne un faliment. Kirk Kilgour, un voleibalist, care a suferit un accident grav, care l-a imobilizat într-un scaun cu rotile chiar în apogeul carierei sale, s-a rugat astfel în Piața "Sfântul Petru" din Roma, în fața papei Ioan Paul al II-lea:
"I-am cerut lui Dumnezeu să mă facă puternic pentru a desfășura proiecte grandioase, iar el m-a lăsat slab pentru a mă păstra în umilință.
I-am cerut lui Dumnezeu să-mi dea sănătate, pentru a realiza lucruri mărețe, iar el mi-a dat durerea, pentru a o înțelege mai bine.
I-am cerut bogăția pentru a avea totul, iar el m-a lăsat sărac pentru a nu fi egoist.
I-am cerut puterea pentru ca oamenii să aibă nevoie de mine, iar el mi-a dat umilirea pentru ca eu să am nevoie de ei.
I-am cerut lui Dumnezeu totul pentru a mă bucura de viață, iar el mi-a lăsat viața pentru ca eu să mă bucur de toate.
Doamne, nu am primit nimic din tot ceea ce am cerut, dar totuși mi-ai dat tot ceea ce aveam nevoie, și asta aproape împotriva voinței mele. Rugăciunile pe care nu le-am făcut mi-au fost ascultate.
Fie lăudat Domnul meu: între toți oamenii nimeni nu are ce am eu!".
Încrederea în sine nu este un vis, ci modul de a realiza visele!
Pr. Felix Roca