Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Constructii în dieceza -

Dancu

Din punct de vedere administrativ, Dancu este un sat al comunei Holboca, județul Iași, format în cea mai mare parte dintr-un cartier de blocuri, în care trăiesc peste 6.000 de locuitori. Din punct de vedere religios, majoritatea aparțin Bisericii Ortodoxe, doar 5% aparțin Bisericii Romano-Catolice, mai exact 236 de suflete.

Dancu trebuia să fie locul ideal al comuniștilor. A fost construit în grabă la începutul anilor 1980, fără biserici, fără lăcașuri de cult, fără elemente de confort și de civilizație. La marginea orașului Iași, în care înflorea economia comunistă, a fost gândit ca un mare dormitor pentru clasa muncitoare, fii ai țăranilor din satele din jurul Iașiului. În ciuda vitregiilor istoriei, a presiunilor sociale și psihologice, în inima acestor oameni dezrădăcinați din comunitățile și tradițiile familiale de la țară, s-a păstrat un puternic simț al credinței și al apartenenței la Biserică. După căderea comunismului, cei mai mulți au rămas în această zonă. Pentru mulți dintre ei schimbarea a venit prea târziu ca să o poată lua de la capăt sau să-și încerce norocul în străinătate. Multe familii tinere se mută din centrul localității pentru că aici este mai multă liniște, iar pământul și locuințele sunt un pic mai ieftine. Tendința parohiei este, așadar, de creștere.

Parohia Dancu a fost înființată prin decret episcopal la 1 mai 2007, prin desprinderea de Parohia Tomești. Biserica parohială actuală este, de fapt, o mică capelă din lemn cu hramul "Regina Sfântului Rozariu". Începând cu 1 septembrie 2009, parohul comunității este pr. Iulian Tancău. Parohia este alcătuită din 78 de familii, cu un număr total de 236 de persoane dintre care 131 de adulți, 72 de tineri și 33 de copii.

Capela din lemn a fost improvizată în anul 1999. Măcinată de intemperii, fără fundație, fără izolație și deteriorată, capela nu mai oferă condițiile necesare unui act de cult decent și sigur. În consecință, actualul paroh, la 13 septembrie, în plină criză economică, a avut curajul să înceapă construirea noii biserici care va avea același hram ca biserica actuală: "Regina Sfântului Rozariu".

Proiectantul noii biserici este arhitectul Iulian Crupa din Iași, iar constructorul este inginerul Ioan Andrici, tot din Iași. Biserica nouă va fi amplasată lângă cea veche, având 22 de metri lungime, 11 metri lățime și 22 de metri înălțime. În momentul actual, stadiul lucrărilor a ajuns la terminarea fundației și a subsolului, urmând ca pe viitor sa fie ridicate zidurile. Construcția bisericii urmează stilul gotic.

Cu efortul credincioșilor, cu ajutorul binefăcătorilor și cu deplină încredere în ajutorul lui Dumnezeu, prin mijlocirea Reginei Sfântului Rozariu, se dorește terminarea cât mai grabnică a noii biserici.

Pr. Iulian Tancău



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat