Sfințirea bisericii din Odobești
Consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului" din Odobești, Parohia Focșani, precum și hramul bisericii, au avut loc sâmbătă, 9 octombrie. Liturghia, care a început la ora 11.00, a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Au concelebrat 17 preoți veniți din parohiile vecine. De asemenea, au participat numeroși credincioși, atât catolici cât și ortodocși, din Odobești, dar și din localitățile învecinate.
La ora 10.45, pr. Mihai Budău, parohul locului, și pr. Cătălin Farcaș, vicar parohial, l-au întâmpinat pe Preasfințitul cu pâine și sare în fața porților bisericii, urându-i bun venit în mijlocul comunității din Odobești.
După ritualul de început, când Preasfințitul a tăiat panglica inaugurală și i-a oferit părintelui paroh cheia bisericii, preoții și credincioșii au intrat în biserică pentru celebrarea Liturghiei. În momentul penitențial episcopul a sfințit apa și a stropit poporul în amintirea Botezului, apoi a urmat liturgia cuvântului.
Cuvântul de învățătură a fost ținut de PS Petru Gherghel, care a evidențiat importanța bisericii în viața unei comunități și i-a felicitat pe toți cei care au dorit și au muncit ca în această parte a Diecezei de Iași (unde, în trecut, a existat Episcopia Cumanilor) să existe o biserică catolică. Totodată, Preasfințitul a subliniat faptul că fiecare credincios trebuie să fie o piatră vie din care este clădită Biserica lui Cristos, adunarea celor sfinți, evidențiind aici importanța mijlocirii Maicii Domnului în viața creștinului, sub patronajul căreia a fost pusă biserica.
După predică au urmat Litania tuturor sfinților, rugăciunea de consacrare, ungerea altarului și a pereților cu sfânta crismă. Pr. Mihai Enășel, decan de Piatra Neamț, și pr. Mihai Budău, decan de Focșani, au fost cei care au uns și incensat pereții bisericii; apoi, pe altar, s-a așezat un vas cu cărbuni încinși și s-a pus tămâie, după care altarul a fost acoperit cu o față de altar peste care s-au pus lumânările aprinse de episcop și florile. Celebrarea a continuat apoi cu liturgia euharistică.
După rugăciunea finală, în cuvântul adresat episcopului și credincioșilor, părintele paroh a ținut să sublinieze meritul părintelui Mihai Enășel, fost paroh și decan de Focșani, care a inițiat lucrările pentru construirea acestui locaș de cult la 1 mai 2006. Totodată, a dorit să le mulțumească celor care au contribuit la realizarea acestui proiect: domnilor ingineri Lupu, Trifaș și Constantiovici, maistrului Damian Vasile, tuturor binefăcătorilor, amintindu-l în special pe pr. dr. Vladimir Petercă. Apoi a anunțat credincioșii că începând de duminică, 10 octombrie, sfânta Liturghie se va celebra în biserica nou-sfințită la ora 12.30 în fiecare duminică. La sfârșit, PS Petru Gherghel le-a înmânat celor doi parohi și decani, pr. Mihai Enășel și pr. Mihai Budău, crucea sinodală și a înzestrat biserica cu un potir nou, dăruit special cu această ocazie.
Noua biserică are ca dimensiuni: lungime 20 m, lățime 7,5 m, înălțimea interioară 8 m și înălțimea exterioară 20 m. Capacitatea bisericii este estimată la 200 de locuri. Construcția a fost realizată într-un stil modern și este prevăzută cu două turnuri. Pe peretele de la intrarea în biserică este prinsă o placă de marmură în care este implorată răsplata vieții veșnice pentru cei care au contribuit la construirea bisericii.
Pr. Cătălin Farcaș