Viena. Întâlnire ecumenică
Cea de-a XII-a Adunare Generală a Comisiei Mixte Internaționale pentru Dialog Teologic între Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe s-a desfășurat la Viena în perioada 20-27 septembrie.
La întâlnire au fost prezenți 23 de membri ai delegației catolice. Bisericile Ortodoxe au fost reprezentate în majoritatea lor, cu excepția Patriarhiei Bulgariei. Astfel au fost prezenți reprezentanți ai Patriarhiei Ecumenice, ai Patriarhiilor de Alexandria, Antiohia, Ierusalim, Moscova, Serbia, România, Georgia, precum și ai Bisericilor din Cipru, Grecia, Polonia, Albania, Cehia și Slovacia.
Lucrările comisiei s-au desfășurat sub coordonarea celor doi copreședinți, arhiepiscopul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și mitropolitul Ioannis Zizioulas al Pergamului, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice, asistați fiind de către doi secretari, mitropolitul Gennadios de Sassima și preotul Andrea Palmieri.
Teologii au analizat tema "Rolul papei în comuniunea Bisericilor din primul mileniu", pe baza unui text de lucru pregătit de către Comitetul Mixt de Coordonare, care s-a întâlnit la Aghios Nikolaos în Creta, în urmă cu doi ani. Acest subiect de interes maxim ("primum inter pares") nu este doar istoric, care aparține trecutului, ci este de actualitate, întrucât Bisericile încearcă și astăzi să găsească o nouă cheie pentru a putea elimina obstacolul din calea unității.
La întâlnirea de la Viena, arhiepiscopul Kurt Koch a citit invitația la rugăciune adresată de papa Benedict al XVI-lea, cu ocazia audienței generale de miercuri, 22 septembrie, din Piața "Sfântul Petru". Mitropolitul Ioannis al Pergamului a citit un mesaj către participanți din partea patriarhului ecumenic Bartolomeu I. Din partea celor doi copreședinți ai Comisiei Mixte a fost trimisă o scrisoare către fostul președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, cardinalul Walter Kasper, exprimând recunoștința și aprecierea pentru serviciul și contribuția semnificativă adusă dialogului dintre cele două Biserici creștine.
Reuniunea de la Viena s-a dovedit a fi un semn al dorinței de a percepe noua realitate a celor două Biserici, așa cum a subliniat episcopul Kurt Koch: "Încercăm să învățăm ceva nou, în calitate de creștini în Europa, pentru a putea să respirăm cu cei doi plămâni".
Întâlnirea a fost marcată de un spirit de fraternitate, încredere și colaborare, membrii comisiei încredințând continuarea dialogului ecumenic rugăciunilor credincioșilor din toate Bisericile.
Printre participanții la acest dialog a fost și cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale. Fiind pentru prima dată la Viena, Eminența sa a voit să ia legătura și cu o comunitate parohială. Cunoscându-l de ceva vreme și însoțindu-l îndeaproape la această sesiune internațională, cardinalul a avut amabilitatea să viziteze și comunitatea catolică a Parohiei Arsenal din Viena, al cărei paroh sunt. Vizita a fost programată pentru duminică, 26 septembrie, în biserica "Maria Biruinței", un edificiu plin de istorie și tradiție, plasat în sectorul 3 al Vienei. Bucuria noastră a fost și mai mare, întrucât, în aceeași duminică, noi am celebrat Ziua Recunoștinței sau Ziua Recoltei, Liturghia solemnă fiind prezidată de însuși cardinalul Leonardo Sandri.
Pentru comunitate a fost un moment deosebit, deoarece este pentru prima dată când un cardinal de la Roma a vizitat această biserică. Cardinalul Sandri a rămas profund impresionat de istoria plină de semnificație a acestei biserici, care vine tocmai din timpul monarhiei și care a avut un rol important în decursul istoriei. Cuvintele pline de încurajare ale cardinalului ne-au îndemnat să ducem mai departe vestea cea bună a mântuirii și într-un mod particular celor care stau departe de Biserică. Este necesar ca fiecare creștin să se angajeze apoi în apostolatul pentru unitatea creștinilor.
Pr. Iosif Antoci