Catedrala din Iași la ceas aniversar
Anul 2005 va rămâne scris cu litere de aur în istoria catolicilor din Iași: este anul în care au primit de la Dumnezeu, în dar, minunata catedrală din Iași "Sfânta Fecioară Maria, Regină", care a fost consacrată la 1 noiembrie. Într-o zi de toamnă blândă, zi de sărbătoare, PS Petru Gherghel, înconjurat de 22 de episcopi, de mulți prelați străini și de sute de preoți, a invocat puterea Duhului Sfânt asupra acestei minuni, care a prins viață în decurs de zece ani: noua catedrală.
Copleșit de măreția unui eveniment în premieră, dar și vizibil bucuros de împlinirea unui vis, PS Petru Gherghel spunea: "Bucuria noastră a fost mare întrucât astăzi s-a împlinit un testament lăsat de înaintașii noștri de a avea în Iași o catedrală vrednică de această cetate și de această inimă a diecezei. S-a împlinit un vis conceput în ziua consacrării mele ca episcop, acum 15 ani".
În cuvântul său, PS Reinhard Lettmann, atunci episcop de Münster spunea: "Am sfințit această catedrală în numele lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu. Celebrăm la acest sfânt altar taina Euharistiei, cum Isus însuși ne-a îndemnat: "Faceți aceasta în amintirea mea!". Am sfințit această catedrală în sărbătoarea Tuturor Sfinților. Prin Litania tuturor sfinților am cerut ajutorul Domnului și ne simțim în această catedrală în comuniunea sfinților".
După cinci ani putem să vedem că noul edificiu își găsește din plin locul și rolul în viața catolicilor din Iași și nu numai: duminică de duminică e loc de rugăciune și de comuniune, nenumărate sunt momentele de rugăciune pentru pelerinii care poposesc la Iași, mii de vizitatori i-au trecut pragul, multe concerte au fost prezentate de corurile noastre, zeci de concerte de orgă au atras nu numai pe catolici, ci și pe toți melomanii Iașiului și am putea continua. Îmi amintesc de un diplomat spaniol care a afirmat: "Aveți o adevărată minune aici la Iași. Nu credeam că voi avea surpriza să găsesc o asemenea catedrală aici".
După consacrarea din 2005, noua catedrală a continuat să fie împodobită: lampadarele din exterior, marile mozaicuri cu cei patru evangheliști, grota Maicii Domnului din fața catedralei, parcuri și altele.
Dar, poate, cel mai frumos elogiu îl face catedralei scriitorul Grigore Ilisei: "Un spațiu al rugii, care te duce cu gândul la începuturile lumii, unde, în peșterile scobite în măruntaiele pământului, primii creștini se smereau în rugăciune. Mozaicurile din piatră albă, cu incizările Căii crucii, învelindu-i ca o năframă tâmplele, îmi aduc aminte de ținuturile italice de după romani ori de picturile rupestre. Poți lesne să crezi că te afli sub faldurile de mătase ale unui fabulos cort de la începuturile lumii, în strânsura mulțimilor închinătoare de nomazi (...). Lași liberă imaginația și sui în univers cosmogonic. Bolta cerească înflorește deasupra-ți. Gândurile zboară în stol, se întorc și coboară, și te coboară pe pământ, în lumea reală, dar încărcată de misterul divin al unei bazilici contemporane, pline de simboluri și metafore, sublimate în forme și culori. O bazilică ce reînvie spații sacre ale vechimii, impregnându-le cu duhul prezentului (...). PS Petru Gherghel, inițiatorul și catalizatorul energiilor românești și universale pentru ridicarea așezământului, o aseamănă cu a lui Isus coroană și înscrie pe frontispiciul intrării zicerea Mântuitorului: "Ca toți să fie una!", sugerând puterea magnetică a acestui topos sfânt de a aduna lumea sub semnul dumnezeirii. Înălțarea și consacrarea catedralei este un sfârșit de ciclu. Altul se va deschide, de bună seamă. Catedrala cea nouă tâlcuiește o victorie a credinței".
Pr. Iosif Dorcu