Preoți înmormântați în Iași (I)
Este luna noiembrie, lună în care ne orientăm spre cei care au trecut la cele veșnice: rude, prieteni, cunoscuți, care într-un fel sau altul și-au lăsat amprenta peste viața noastră.
Printre cei care ne-au influențat viața sunt și păstorii, aceia care au predicat evanghelia și au modelat comunitățile în care am crescut sau în care trăim. Au trecut discret la Domnul, au fost înmormântați în biserici sau în cimitire... Cei mai vechi au fost dați uitării, iar altora nici măcar nu le mai știm mormântul.
Cu intenția de a recupera memoria lor, mi-am propus să-i descopăr pe aceia care au fost înmormântați în Iași. Mai întâi m-am îndreptat spre cimitirul "Eternitatea", rămânând pentru viitor să notez câte ceva și despre cei înmormântați în catedrală sau în cimitirele din jurul catedralei și de la Seminar. Date mai amănunțite și imagini mai multe vor apărea în "Almanahul Presa Bună 2011".
Era a doua zi după sărbătoarea Sfântului Francisc din Assisi, când împreună cu pr. Iosif Dorcu și cu dl Eduard Lisacoschi am pornit spre cimitirul "Eternitatea", cu gândul de a identifica mormântul celor 18 preoți pe care i-am găsit în registrele parohiale. Am trecut pe lângă capela maicilor "Notre Dame de Sion" (construită în anul 1898) și ne-am îndreptat pe alee spre cavoul preoților. În cavoul, cumpărat de părinții Iosif Simon și Gașpar Bachmeier, "executat, după cum se notează, Carpan D-tru", așteaptă învierea de apoi patru preoți. Primul este pr. Carmil Tocănel (27 noiembrie 1907 - 10 ianuarie 1973). În partea laterală a cavoului este placa de marmură, care notează sub fotografia lui: "Înflăcărat apostol și devotat slujitor al altarului, sprijinitor al celor umili și nevoiași, eminent profesor la Institutul Teologic Iași, strălucit compozitor, dirijor al corului catedralei catolice Iași, a înălțat sufletele credincioșilor, dăruindu-și întreaga viață pentru mântuirea lor. Să se odihnească în pace!". După anul 1990, rudele au dorit să-i ducă rămășițele la Barticești, locul de naștere. Au renunțat la idee, când au descoperit că trupul neînsuflețit nu era putrezit.
Al doilea înmormântat în cavou este pr. Ioan Jicmon (27 martie 1915 - 27 iunie 1980). Sub fotografie este scris: "Suflet generos și nobil, a răspuns cu iubire la chemarea Domnului, dedicându-se plin de zel sufletelor "în drum spre veșnicie", eminent și distins profesor al Institutului Teologic din Iași și, în calitate de părinte spiritual al viitorilor preoți, și-a găsit bucuria în rugăciune și meditație, în cărți și în scrieri. Preoții și credincioșii se înclină cu respect și pioasă aducere aminte în fața chipului său luminos. Să se odihnească în pace!".
Al treilea este pr. dr. Gașpar Bachmeier (13 noiembrie 1909 - 9 iulie 1971). Are cruce din piatră în capătul zonei îngrădite a cavoului, în partea de sud. Undeva jos, în dreapta, este notat: "Acest monument, pios omagiu din partea Arhidiecezei de București". Pe crucea de piatră, sub fotografia părintelui, încă se mai poate descifra scrisul: "Pios slujitor al altarului, distins profesor, paroh de Iași și prorector al Institutului Teologic. Cu frica lui Dumnezeu și dragoste față de oameni. A sădit în sufletele elevilor și credincioșilor dragoste și credință. Suflet blând, mereu deschis pentru nevoile aproapelui. Odihnească-se în pace!".
În cavou este și placa de marmură a pr. Gheorghe Vameșiu (6 februarie 1912 - 16 februarie 1992). Cavoul fiind încuiat, prin geam i-am putut citi doar numele.
Undeva, aproape de cavou, în partea de est, dl Lisacoschi ne arată mormântul îngrădit cu un gărduț de fier al pr. Francisc Habeni, SJ. Din fotografia cu barbă mare ne privește cu blândețe "întâiul rector al Seminarului Catolic din Iași, născut la 19 septembrie 1820, decedat la 7/19 august 1894. Elevii recunoscători". Placa de marmură, făcută de Scutari, e aplicată pe crucea de piatră. De la jumătate, crucea este ruptă. Dl Lisacoschi ridică jumătatea de sus, din fier, și o așază deasupra pentru a o putea fotografia. O mică placă de marmură ne arată că tot acolo este înmormântat "Andrișcă Petru, seminarist" (1913 - 31 martie 1929). Registrele parohiale arată că era din Oituz-Grozești, a murit de meningită-tuberculoză, fiind înmormântat la 2 aprilie 1929 de pr. Ulivi, rector, pr. A. Gabor și pr. Dumitru Romila, paroh. În apropiere este un alt fost seminarist înmormântat: Cojocaru Ion (13 decembrie 1941 - 13 ianuarie 1972).
Un alt loc îngrădit, în care încap două sau trei morminte, este în părăsire. Bucăți din crucile căzute au fost acoperite cu pământ. Poate că aici este vreunul dintre preoții pe care nu am reușit să-i găsim: Bartolomeu Chwata, SJ, decedat la 10 noiembrie 1890 (primul preot catolic înmormântat în "Eternitatea") sau Alois Gheorghe Boacă, decedat la 7 august 1894.
Ne îndreptăm spre mormântul pr. Petru Martinescu. Se află spre capela maicilor, în spate, aproape de aleea paralelă cu aceea care duce spre cavoul preoților. Este într-un cavou împreună cu rudele. Pe placa de marmură din stânga, aplicată aproape de baza crucii, alături de fotografie, este numele și o rugăciune: "Preot Petru Amartinesei, născut: 25 ianuarie 1915, decedat: 19 mai 1998. Lumina cea veșnică dă-i-o lui, Doamne, și lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească lui!".
Trecem în parcela din fața capelei. Mai sus, mergem pe o cărare vreo 150 m. În dreapta, la umbra unui nuc, în apropiere de un pin, este mormântul îngrădit al pr. Friedrich. Pe un monument de granit negru, "donat de Arhiepiscopia Rom-Cat. Buc.", sub fotografie, este notat: "Pentru mine viața este Cristos, iar moartea un câștig (Efes I,21). Preot profesor Rafael Friedrich, născut: 13 ian. 1914, la Colelia; hirotonit preot la 29 iunie 1939, Buc.; adormit întru Domnul la 11 mai 1969, la Iași. Să se odihnească în pace!".
Lângă pr. Friedrich, după un mormânt, este "Monseniorul Dumitru Romila, * 13 mai 1897, ? 23 I 1965. Requiescat in pace!". Placa de marmură, pe care se află și fotografia părintelui cu beret, e aplicată pe o cruce de fier. Lipită de cruce, cu fața spre capelă, este o statuie a Maicii Domnului așezată pe un soclu pe care scrie Ave Maria. Cele două morminte din urmă par îngrijite, curate, cu flori sădite în interiorul gărduțului de fier.
Pornim în sus, aproape de aleea care merge perpendicular pe cea dinspre capela preoților. Întâlnim o cruce din granit negru. La bază, sub fotografie: "Hic iacet episcopus dr. Marcus Glaser: 1880-1950. Requiescat in pace!". Deasupra mormântului, înconjurat cu un gard de ciment și bare de fier, sunt flori, iar în partea opusă crucii străjuiește un mic pin. În partea dinspre vale este mormântul preotului "Orestes Tușinschi, parochus Iassiensis: * 6.VIII.1898 - 12.III.1954. Requiescat in pace!". Pe mormânt, lângă crucea mare din piatră, a crescut un pin mare. Mormântul este îngrădit la fel ca acela al episcopului. (va urma)
Pr. Cornel Cadar