Principele apostolilor (III)
Discursul curajos, inspirat, al apostolului Petru, în ziua Rusaliilor, i-a convins pe trei mii de bărbați dintre cei prezenți la Ierusalim să primească îndemnul de a se converti, de a se boteza și de a fi îmbogățiți cu darul Duhului Sfânt. Ei erau stăruitori în învățătura apostolilor și în comuniunea fraternă, la frângerea pâinii și la rugăciune.
Un fapt carismatic săvârșit de Petru, acela al vindecării ologului care cerșea la poarta templului, numită Cea Frumoasă, prin cuvintele: "Argint și aur nu am, însă ceea ce am, aceea îți dau: în numele lui Isus Nazarineanul, ridică-te și umblă!" (Fap 3,6), a pus în uimire mulțimea.
Întrucât aceasta se ținea de Petru și de Ioan, Petru folosește ocazia de a explica adevărul că autorul vindecării ologului este Isus, pe care ei au cerut lui Pilat, "din neștiință", să fie răstignit, dar pe care Dumnezeu l-a glorificat, înviindu-l din morți. Le adresează și lor același îndemn de a se converti, pentru a li se ierta păcatele și ca să vină timpuri de mângâiere de la Domnul. Rezultatul? Numărul bărbaților care au crezut s-a ridicat la aproape cinci mii.
Autoritățile iudaice (preoții, comandantul gărzii templului și saduceii), înfuriați, au intervenit brutal, aruncându-i în închisoare pe Petru și pe Ioan. În ziua următoare, duși în fața Sinedriului și întrebați: "Cu ce putere și în numele cui faceți voi aceasta?" Petru, plin de Duhul Sfânt, le-a spus: "Conducători ai poporului și bătrâni ai lui Israel... să vă fie cunoscut tuturor și întregului popor al lui Israel, în numele lui Isus Cristos Nazarineanul, pe care voi l-ați răstignit, dar pe care Dumnezeu l-a înviat din morți, în el stă acesta (ologul) înaintea voastră vindecat"...
Uimiți de răspuns și văzându-l pe cel vindecat, după ce se sfătuiesc în taină ce să facă, renunță la brutalitate și recurg la amenințări drastice adresate apostolilor de a nu mai învăța în numele lui Isus. Apostolii Petru și Ioan le răspund răspicat: "Judecați voi dacă este drept înaintea lui Dumnezeu să ascultăm mai degrabă de voi decât de Dumnezeu. Căci noi nu putem să nu vorbim despre ceea ce am văzut și am auzit".
Răspunsul acesta răsună ca un ecou de-a lungul veacurilor, dat prigonitorilor credinței creștine.
P.A.D.