Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Ziua Mondială a Misiunilor

Îndemnuri ale Sfântului Părinte

A oferi un semn de speranță unei lumi indiferente, a înțelege că a fi botezat presupune să fii un martor al evangheliei, înseamnă să trăiești mesajul lui Isus de a fi un promotor al fraternității universale. Pământul este tot mai populat, plin de culturi și religii diferite, dar este bolnav de indiferență și, în acest sens, are nevoie de tot mai mulți oameni care să știe să promoveze arta dialogului. Planeta este casa tuturor popoarelor și oamenii trebuie să învețe să ofere semne de speranță și să devină frați, cultivând marile idealuri care transformă istoria.

Ziua Mondială a Misiunilor este o ocazie potrivită ca întregul popor al lui Dumnezeu să-și reînnoiască angajamentul de a-l vesti pe Cristos prin propria viață și de a da activităților pastorale o mai largă respirație misionară. Anul acesta, pentru Cea de-a 84-a Zi Mondială a Misiunilor (24 octombrie), Sfântul Părinte ne propune ca temă: "Construirea comuniunii ecleziale este cheia misiunii". El ne amintește că doar pornind de la întâlnirea cu iubirea lui Dumnezeu putem schimba ceva în jurul nostru, putem trăi în comuniune cu el și între noi și putem da mărturie despre speranța care este în noi.

Misiunea înseamnă a contempla planul lui Dumnezeu pentru omenire, pentru a o iubi așa cum a iubit-o el. Pentru acest lucru este nevoie de o credință matură, hrănită de cuvântul lui Dumnezeu și de rugăciune. Papa Benedict al XVI-lea face referință și la tradiția Bisericii pentru luna octombrie, când creștinii își îndreaptă atenția, prin rugăciunea Rozariului, la exemplul Mariei de la care să învățăm cum să iubim.

Într-o lume divizată de dușmănie și păcat suntem chemați să dăm mărturie despre iubirea lui Dumnezeu față de noi și să ne recunoaștem ca fiind fiii iubiți ai aceluiași Tată și frați între noi.

În fața "oamenilor din timpul nostru" nu ajunge numai să se vorbească despre Cristos, dar este necesar să dăm mărturie de o "credință adultă". Ca și pelerinii greci care îi cer apostolului Filip "Vrem să-l vedem pe Isus" (In 12,21), lumea are nevoie de fapte concrete, de a face să transpară chipul lui Isus în noi. Oricine întâlnește un creștin trebuie să recunoască în el chipul lui Cristos înviat. Toți oamenii prin botez au primit misiunea de a-l vesti pe Cristos, de a-l face cunoscut. Dar acest lucru nu este posibil fără o "convertire personală, comunitară și pastorală", așa cum afirmă Benedict al XVI-lea. Nu putem fi martori credibili dacă nu trăim porunca pe care ne-a dat-o Cristos de a ne iubi unii pe alții așa cum ne-a iubit el. Comuniunea dintre noi se naște din întâlnirea noastră cu Cristos, care ne învață că legea fundamentală a perfecțiunii umane și a transformării lumii este tocmai această poruncă.

În Euharistie contemplăm culmea comuniunii Bisericii, în care Cristos ne dă ca hrană propriul trup, sub chipul pâinii și al vinului, unindu-ne cu Dumnezeul unul și întreit și totodată unindu-ne între noi. Prin jertfa euharistică, Cristos ne arată iubirea sa față de noi, iubire pe care nu trebuie să o ținem doar pentru noi, ci trebuie să o facem cunoscută tuturor popoarelor. Euharistia devine astfel și izvor al misiunii Bisericii. Este chiar ceea ce afirmă Sfântul Părinte: "O Biserică în mod autentic euharistică este o Biserică misionară".

În mesajul său, Sfântul Părinte îndeamnă pe credincioși, în pofida dificultăților economice actuale, de a sprijini în spirit fratern Bisericile tinere, sprijin care este destinat spre formarea de preoți, seminariști și cateheți pentru cele mai îndepărtate ținuturi de misiune.

În încheierea mesajului anual pentru Ziua Mondială a Misiunilor papa își exprimă gândul său de recunoștință pentru toți misionarii și misionarele, care mărturisesc în locurile cele mai îndepărtate și dificile, adesea chiar și cu viața, evanghelia lui Cristos. "Dumnezeu iubește pe cel care dă cu bucurie" (2Cor 9,7) și-i va umple de fervoare spirituală și de bucurie profundă.

Pr. Claudiu Iștoc



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat