Înrădăcinați și întemeiați în Cristos
Mesajul Sfântului Părinte pentru Cea de-a XXVI-a Zi Mondială a Tineretului (Duminica Floriilor, 17 aprilie 2011) a fost publicat în ziua de 3septembrie. Anul viitor va avea loc și Întâlnirea Mondială a Tinerilor la Madrid, în perioada 16-21 august 2011.
Pornind de la tema Zilei Mondiale a Tineretului din anul 2011, "Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință" (cf. Col 2,7), Sfântul Părinte lansează tinerilor invitația de a participa la întâlnirea de la Madrid.
Pentru a explica tema Zilei Mondiale a Tineretului, papa folosește trei imagini sugestive: ""Înrădăcinat" evocă pomul și rădăcinile care-l alimentează; "întemeiat" se referă la construcția unei case; "tare" face trimitere la creșterea forței fizice sau morale". Explicând aceste imagini, Sfântul Părinte adresează întrebări profunde pentru a trezi reflecția asupra propriei vieți: Care sunt rădăcinile noastre? Ce sens are viața mea, ce scop, ce direcție ar trebui să îi dau?
Papa amintește că în contextul nostru cultural există numeroase influențe care încearcă să îndepărteze de Dumnezeu, dorind să creeze un ""paradis" fără el". Concluzia este dureroasă: "Experiența învață că lumea fără Dumnezeu devine un "iad": prevalează egoismele, dezbinările în familii, ura între persoane și între popoare, lipsa de iubire, de bucurie și de speranță". Doar dacă persoanele primesc prezența lui Dumnezeu se poate construi o civilizație a iubirii, în care fiecare persoană este respectată. Contextul actual face ca trăirea credinței să fie dificilă, ceea ce ne amintește de crucea lui Cristos, expresia cea mai mare a iubirii lui Dumnezeu față de om.
Sfântul Părinte continuă mesajul vorbind despre experiența apostolului Toma care dorește să aibă o dovadă a învierii lui Cristos. Fiecare creștin dorește să îl vadă pe Cristos, să poată vorbi cu el, să simtă prezența sa. Acest lucru este posibil prin intermediul sacramentelor și prin slujirea celor nevoiași. "Deschideți și cultivați un dialog personal cu Isus Cristos, în credință. Cunoașteți-l prin citirea Evangheliilor și a Catehismului Bisericii Catolice; intrați în colocviu cu el în rugăciune, dați-i încrederea voastră: n-o va trăda niciodată!".
Spre finalul mesajului, tinerii sunt îndemnați să fie adevărați mărturisitori ai credinței și ale valorilor creștine și să rămână atașați de Biserică. "Dacă veți crede, dacă veți ști să trăiți și să mărturisiți credința voastră în fiecare zi, veți deveni instrument pentru a-i face pe alți tineri să regăsească asemenea vouă sensul și bucuria vieții, care se naște din întâlnirea cu Cristos!".
Cuvintele finale sunt o încurajare enormă și, totodată, ca un balsam pentru tineri: "Biserica se bazează pe voi! Are nevoie de credința voastră vie, de caritatea voastră creativă și de dinamismul speranței voastre. Prezența voastră reînnoiește Biserica, o întinerește și-i dăruiește un nou elan. Pentru aceasta, Zilele Mondiale ale Tineretului sunt un har nu numai pentru voi, ci pentru întregul popor al lui Dumnezeu".
Mesajul Sfântului Părinte se evidențiază printr-un limbaj prietenos care denotă prețuirea ce o are față de tineri. Nu lipsesc temele profunde de reflecție și îndemnurile semnificative ce arată încrederea pe care papa o are în tinerii care doresc să își trăiască credința. Sunt emoționante mărturiile din viața personală pe care le oferă Sfântul Părinte: contextul socio-politic din timpul tinereții sale, aspirațiile generației de tineri din care făcea parte, căutările legate de vocația sa și hotărârea de a deveni preot. Toate aceste mărturii arată cât de aproape este papa de tineri, cât de bine cunoaște realitatea vieții lor, dar și cât de mult dorește ca ei să fie fericiți prin credința în Cristos.
Pr. Felix Roca