Episcopul Anton Durcovici
Membru al Uniunii Apostolice a Clerului
Odată cu sosirea toamnei și-au reînceput activitatea instituțiile de învățământ, care îi adună pe oameni în diverse grupuri, în funcție de scopurile pe care aceștia le au în viață. De asemenea, în foarte multe parohii, s-au reluat activitățile culturale, religioase și caritative, care își propun să-i formeze pe creștini și să-i pregătească pentru a putea depăși mai ușor momentele de dificultate materială și spirituală.
Dumnezeu a sădit în inima omului instinctul de a se simți membru al familiei umane. În plus, fiecare om caută să-și facă prieteni sau asociați, care să aibă același scop în viață. De unul singur, omul nu-și poate atinge scopul.
La fel stau lucrurile și la nivel spiritual. Omul nu se mântuiește singur, ci împreună cu ceilalți. Anton Durcovici a înțeles foarte bine acest lucru, și încă din tinerețe a intrat în rândurile Uniunii Apostolice a Clerului, o asociație formată din preoți care doreau să aibă o viață spirituală profundă.
În momentul intrării în sus-numita asociație, preotul Anton Durcovici a semnat următorul angajament: "Eu, preotul Anton Durcovici, pentru a mă putea dedica din plin sfințirii proprii și mântuirii sufletelor, înaintea Preasfintei Treimi, sub auspiciile preasfintei inimi a lui Isus, sub ocrotirea Fecioarei Nepătate, a îngerului meu păzitor și a sfântului Iosif, spre mai marea slavă a lui Dumnezeu, intru de bună voie în Uniunea Apostolică a Preoților Diecezani (seculari) ai Preasfintei Inimi a lui Isus, aprobată de papii Leon al XIII-lea și Pius al X-lea, iar canonicește întemeiată de papa Benedict al XV-lea în bazilica "Preasfânta Inimă" de pe Mont-Martre din Paris, prin scrisoarea apostolică din 17 aprilie 1921. Având deplină cunoștință despre regulile acestei opere, încredințându-mă inimii lui Isus, promit să le observ până la moarte".
Fiecare membru al asociației avea datoria să țină o evidență riguroasă a activității spirituale, mai ales a momentelor de rugăciune. În fiecare zi, membrii Uniunii Apostolice trebuiau să recite următoarea rugăciune: "Doamne Isuse, tu ne-ai ales să fim în serviciul Tatălui și al fraților noștri. Cunoscând mărginirea și slăbiciunea noastră, îți mulțumim pentru lucrurile minunate pe care le realizezi în noi. Însuflețiți de dorința arzătoare de a te sluji, voim să fim semnele vii ale prezenței tale. Harul tău să inspire și să susțină eforturile noastre: să ne ajute a fi totdeauna gata în împlinirea datoriei, voind ceea ce voiești tu, muncind întru mărirea Tatălui cu o inimă neîmpărțită. Dă-ne convingerea că Duhul tău lucrează în lume și că ne preîntâmpină. Astfel, vom putea repeta cu sfântul Paul: Nu mai sunt eu care trăiesc, ci Cristos este acela care trăiește în mine, și vom forma împreună cu toți preoții din lume o Uniune Apostolică bogată în viață spirituală, totdeauna gata la într-ajutorarea frățească, cu bucuria fidelă a Bisericii tale. Preasfântă Fecioară Marie, sfinte Pius al X-lea, sfinte Ioane Vianney, rugați-vă pentru noi".
Arhivele care păstrează memoria episcopului Anton Durcovici confirmă seriozitatea cu care acesta s-a implicat în viața asociației. Datorită zelului său spiritual, preotul Anton Durcovici a fost ales responsabil al Uniunii Apostolice din România, funcție pe care a îndeplinit-o cu mare demnitate.
Apartenența episcopului Anton Durcovici la Uniunea Apostolică a Clerului este un alt argument solid, care indică în mod clar bogăția spirituală a sufletului său. În plus, prezența sa în această asociație este o invitație pentru fiecare dintre noi, de a ne înscrie în rândurile unei asociații religioase, care se potrivește mai bine stării noastre bisericești și caracterului nostru sufletesc.
Pr. Fabian Doboș