Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre: Pr. Anton Tălmăcel

Preotul franciscan Anton Tălmăcel s-a născut la 10 mai 1896 la Hălăucești. A urmat cursurile Seminarului Franciscan din Hălăucești și ale Seminarului Diecezan din Iași, fiind trimis ulterior pentru cursuri de specializare în teologie la Roma, la Colegiul "Seraphicum". A fost sfințit preot la 22 iunie 1924 la Roma de episcopul Dominic Jaquet, iar după întoarcerea în țară a activat în parohiile Hălăucești, Săbăoani, Adjudeni, Faraoani și Târgu Trotuș. Cea mai mare parte a activității sale și-a desfășurat-o la Adjudeni (1927-1940; 1946-1957), unde a și murit la 27 martie 1957. Autorii lucrării "Necrolog" i-au făcut următorul portret: "A fost un renumit predicator popular și a sădit în sufletul credincioșilor săi evlavia pentru sfânta Liturghie și primirea deasă a sfintei Împărtășanii".

Cu toate că nu a fost arestat de către autoritățile comuniste, ca mulți dintre confrații săi preoți franciscani și diecezani deopotrivă, preotul Anton Tălmăcel a fost urmărit permanent de Securitatea română, deoarece se manifestase după anul 1948 ca un opozant al regimului ateo-comunist instalat la putere în mod fraudulos în România. Astfel, în anul 1949 Direcția Generală a Securității Poporului din București a ordonat Direcției Regionale a Securității Iași să strângă un "material compromițător" împotriva părintelui Tălmăcel, cu scopul întocmirii unui dosar penal care să fie folosit în cadrul unui proces politic. Urmare acestor dispoziții, părintele Tălmăcel a fost urmărit pas cu pas, inclusiv cu ocazia participării sale la hramurile din satele Sagna, Răchiteni, Săbăoani ș.a., atenția securiștilor fiind concentrată pe conținutul predicilor ținute, care puteau influența starea de spirit a credincioșilor catolici.

Un document al Securității din anul 1950 consemna faptul că preotul Anton Tălmăcel, "după felul în care predică în biserică este un element care caută să țină trează atenția maselor catolice în sensul de a nu se îndepărta de credință".

În anul 1952, Securitatea a deschis pe numele părintelui Tălmăcel un dosar individual de urmărire informativă, sub pretextul că acesta desfășura "activități de subminare" a regimului comunist, păstra legături cu preoții franciscani, dar și cu alte "elemente reacționare" urmărite de autorități, iar în cadrul unor predici îi îndemna pe credincioși să frecventeze în mod regulat biserica.

Adevărata culpă politică pe care autoritățile au adus-o părintelui Tălmăcel se referea la faptul că acesta a manifestat o atitudine de condamnare a așa-zisei adunări a preoților "democrați" organizată de regimul comunist la Târgu Mureș.

Acțiunea de urmărire informativă a părintelui Anton Tălmăcel s-a desfășurat însă cu mare dificultate, deoarece Securitatea nu a dispus de suficienți informatori capabili să semnaleze "manifestările dușmănoase" ale celui urmărit. De asemenea, nu a putut fi probată nici implicarea părintelui Tălmăcel într-o tentativă de "reorganizare a franciscanilor clandestini din România".

În ultimii ani din viață, părintele Tălmăcel va rămâne un critic la adresa regimului comunist, securiștii consemnându-i în anul 1955 următoarea opinie: "Trăim într-un regim de teroare completă. Comuniștii se poartă cu poporul în mod barbar, încât putem să ne închipuim că lumea este condusă de cele mai sălbatice animale (...). Dacă se poartă așa cu populația civilă, ne putem închipui cum se poartă cu deținuții politici (...)".

Potrivit opiniei părintelui Anton Dancă, părintele Anton Tălmăcel a fost "otrăvit cu arsenic pus în cafea, după ce stătuse la masa de prânz împreună cu doi securiști, care la plecare l-au încuiat în sufragerie, luând cu ei cheia din ușă, ca să nu se poată interveni rapid pentru salvarea lui".

Părintele Anton Tălmăcel rămâne în istoria Bisericii locale una dintre figurile ilustre ale rezistenței anticomuniste și un mărturisitor al credinței în anii grei ai prigoanei.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat