Principele apostolilor (II)
După înălțarea lui Isus la cer, cei 11 apostoli, în frunte cu Petru, reveniți la Ierusalim, s-au dus în încăperea de sus (a casei) unde obișnuiau să se adune; cu toții, într-un cuget, stăruiau în rugăciune împreună cu femeile și cu Maria, mama lui Isus, și cu frații lui (Fap 1,13-14), în așteptarea coborârii Duhului Sfânt, promis de Învățătorul.
Între timp, la propunerea lui Petru, este ales ca apostol, Matia, în locul lui Iuda Iscarioteanul.
Evenimentul coborârii Duhului Sfânt în ziua a cincizecea (Pentecoste, Rusalii) de la sărbătoarea Paștelui, este relatat de sfântul evanghelist Luca, în cartea Faptele Apostolilor, cu detaliile bine cunoscute (2,1-13).
În uimirea mulțimii prezente, din care unii, auzindu-i pe apostoli în diferitele limbi ale etniilor cărora aparțineau, îi considerau afectați de băutură alcoolică (sunt plini de must!), responsabilul Petru, ridicându-și glasul, ia apărarea confraților perfect teferi, explicând faptul extraordinar, făcând referire la surse biblice anterioare: profetul Ioel (3,1-5), cartea Numerilor (11,29), Psalmi (18,4.6; 16,8-11; 13,24-37; 132,11 și 110,1), și profetul Amos (5,18-20). Apostolul Petru îl aduce în prim plan pe "Isus Nazarineanul, bărbat adeverit de Dumnezeu între voi prin fapte puternice, minuni și semne pe care le-a făcut Dumnezeu prin el în mijlocul vostru, după cum bine știți... și pe care voi l-ați răstignit și ucis prin mâinile celor fărădelege; pe acesta Dumnezeu l-a înviat" (Fap 2,22-23). (...) "Așadar, să știe cu siguranță toată casa lui Israel că Dumnezeu l-a făcut Domn și Cristos pe acest Isus pe care voi l-ați răstignit" (v. 36).
Discursul lui Petru i-a pătruns la inimă pe ascultători, care întreabă: "Ce să facem fraților?" (v. 37). La care același principe al apostolilor, spune: "Convertiți-vă, și fiecare dintre voi să se boteze în numele lui Isus spre iertarea păcatelor voastre, și veți primi darul Duhului Sfânt" (v. 38). Efectul îndemnului este menționat de către evanghelistul Luca: "În ziua aceea li s-au adăugat cam la trei mii de suflete" (v. 41b). În felul acesta lua naștere prima comunitate creștină, care era stăruitoare la învățătura apostolilor și în comuniune fraternă, la frângerea pâinii și în rugăciune.
P.A.D.