Răspundem cititorilor
- Ne-au scris de sărbători: Ștefania Georgescu (Moinești); Viorica Făgărășanu și Vasile Creța (București); Genovica Ivan (Dărmănești); Pr. Ioan Pop (Lugoj); Mănăstirea "Maica Unității" (Piatra Neamț); Asociația Maghiarilor Ceangăi din Moldova (Bacău); Acțiunea Catolică (Iași); Congregatio Jesu (Popești Leordeni); Congregația Inimii Neprihănite (Odorheiul Secuiesc); Fundația "Să-i ajutăm iubindu-i" (Piatra Neamț). Vă mulțumim!
- P. Linus Dragu Poppian (Roma). "Întrucât am citit biografia episcopului martir Marcu Glaser pe situl dv. unde scrie textual: "În anul 1950, episcopul Glaser a fost supus unor anchete repetate din partea Securității din Iași, situație care i-a provocat un atac de cord. A murit la 25 mai 1950, în condiții neelucidate pe deplin la această dată". Vreau să vă informez că în Dosarul Securității D69/3, pag. 1 ss, astăzi la CNSAS, un ofițer securist raportează că "Mons. Marcu Glaser a fost bătut zilnic în stare de libertate, în interogatorii; a murit repede în camera sa, în sâmbăta Rusaliilor, 1949(?). Citat prescurtat. În alte Dosare mai sunt amănunte. Merită să fie văzute".
Vă mulțumim mult pentru informații. D-l Dănuț Doboș, care se ocupă de probleme de istorie și merge aproape lunar la CNSAS pentru a studia dosarele, va fi foarte bucuros că deja știe de la dv. nr. dosarului pe care trebuie să-l consulte.
- A.F. (Iași). "Am citit în revista din luna noiembrie 2009 la rubrica "Poșta redacției" o informație cu privire la misionari, pe care aș dori să o completez puțin. Este vorba despre o tânără pe care am cunoscut-o la cursurile misionare de la Traian. Aceasta este Alina Cojan, are 23 de ani și este din Valea Seacă (jud. Bacău). A terminat Postliceala Sanitară în Bacău. În luna noiembrie 2008, a plecat ca misionară în Kenya. Doi ani din viața sa dorește să-i ofere pentru misiuni. Îngrijește bolnavii, îi vizitează și le vorbește despre Cristos. Recent a împărtășit câteva gânduri despre misiunea ei, pe care pr. Cristian Diac le-a citit tinerilor în catedrala din Iași în Duminica Misiunilor: "Îmi place Maikona și cred că aș fi în stare să trăiesc o viață aici. E cald, e liniște, oameni de treabă și primitori. Nu e stres de timp și bani ca acasă. Singurul meu stres e munca. Știu deja că o să-mi lipsească acasă timpul, oamenii și experiența de aici. De-ar da Domnul să trăiți și voi măcar puțin din lumea mea! Foarte mulți nu știți cum e să stai zilnic fără telefon, internet, radio sau orice mijloc de comunicare. Jumătate de an mi-a trebuit să înțeleg că misiunea mea e să ofer și să ajut cât pot și știu să accept faptul că sunt un simplu asistent. Condițiile nu sunt tocmai sanitare. Lucrez mult în praf și vânt, sub soarele puternic cu o gloată de oameni, disperați după ajutor, care te sufocă și vin peste tine până te epuizează. E minunat cum Dumnezeu te umple de pace și bucurie atunci când ai nevoie. Cred că e modul lui de a ne face să rezistăm eroic în fața obstacolelor zilnice, departe de casă, familie și oameni care să ne protejeze"".
Rândurile trimise ne-au bucurat foarte mult. Sperăm să fie un impuls pentru cei de acasă, dar nu numai.
- Gabriela Gherghel (Hălăucești). Vă mulțumim pentru cele două scrisori pe care ni le-ați trimis în care ați așternut pe hârtie gândurile și sentimentele dv. referitoare la Anul sfintei Preoții, dar și la timpul de har al Adventului. Despre aceste evenimente s-a scris deja în paginile revistei noastre, iar spațiul restrâns al revistei nu ne permite să publicăm articole atât de ample ca cele trimise de dv. Ne bucură să aflăm că ați participat la Liturghia solemnă din 24 iunie 2009, când au fost hirotoniți 21 de preoți: noi lucrători în secerișul Domnului. Aveți perfectă dreptate atunci când spuneți că "Sfântul paroh de Ars trebuie să fie un model pentru orice preot și păstor de suflete". Ne permitem să adăugăm spuselor dv. că acest preot sfânt, prin viața sa plină de iubire, smerenie și rugăciune, poate fi un model și un punct de reper și pentru noi, creștinii. Redăm un fragment din scrisoarea referitoare la sărbătoarea Crăciunului: "În Advent ne pregătim să primim și să întâmpinăm cu toată inima și cu tot sufletul iubirea lui Dumnezeu care s-a oferit pentru noi. El vrea să se nască în inima noastră, depinde doar de noi dacă avem ușa inimii deschisă, căci Dumnezeu nu intră cu forța". Vă mulțumim și pentru urări dorindu-vă și dv. un an nou fericit, rodnic în împliniri și sănătate.
- Tereza Giurgiuman (Buhonca). Vă mulțumim pentru precizările făcute referitoare la evenimentele triste care au avut loc la Butea în august 1949. De asemenea, suntem alături de dv. în încercările prin care ați trecut atunci, familia dv. fiind una dintre familiile deportate în acea perioadă. Puteți să ne scrieți despre aceste evenimente la care dv. înșivă ați fost martoră. Acum, la început de an, vă dorim să aveți parte de o viață liniștită, plină de bucurii, sănătate și pace sufletească.