|
Societatea modernă ne oferă foarte multe avantaje, lucruri de care nu ne putem lipsi, însă tot ea ne oferă foarte multe surse de stres, care mai devreme sau mai târziu își vor arăta efectele negative, transformându-ne în "persoane stresate". Factorii de stres sunt foarte variabili. Pot fi de ordin psihic (conflicte, nemulțumiri profesionale sau familiale, oboseala etc.), de ordin socio-cultural sau de ordin fizic (durerea, stările infecțioase etc.). Vom detalia în câteva cuvinte doi factori de stres de ordin psihic, stresul profesional și oboseala. Stresul profesional se află pe locul doi în ierarhia problemelor de sănătate profesională în UE. Studiile arată că stresul profesional afectează peste 40 de milioane de salariați din țările UE. Una dintre cele mai frecvente cauze este lipsa de control asupra muncii. Stresul pozitiv (sănătos) stimulează angajații și îi determină să facă față cerințelor muncii; cel negativ (excesiv) nu poate fi controlat și poate produce efecte adverse asupra sănătății. Oboseala și somnolența sunt rezultatul perpetuării stării de veghe în perioadele programate biologic pentru somn, al insomniei prelungite și al reducerii sistematice a orelor de somn. Alimente care reduc stresul Țelina este un vechi remediu popular pentru scăderea tensiunii arteriale. O tulpină de țelină consumată înainte de culcare vă poate da un somn liniștit; Semințele de floarea-soarelui reprezintă nu numai o sursă bogată în potasiu, ci și în complexul de vitamine B și zinc; Orezul brun conține carbohidrați cu absorbție lentă, care pot declanșa eliberarea din organism a serotoninei și norepinefrinei; Algele conțin aproximativ 60% proteine și sunt derivate ale celor opt aminoacizi esențiali; Varza este o bună sursă de vitamine antioxidante A, C și E (care alungă stresul), betacaroten și seleniu mineral; Migdalele sunt foarte bogate în magneziu, un element bun pentru funcția suprarenală, precum și pentru metabolizarea acizilor grași esențiali; Fructele de pădure sub formă de boabe (murele), dar și căpșunile și zmeura au un conținut ridicat de magneziu și vitamina C; Semințele de susan oferă necesarul de zinc din perioadele de stres; Castraveții au un efect calmant asupra sângelui și ficatului; Sparanghelul conține multe dintre elementele regeneratoare pentru ficat, rinichi, piele, ligamente și oase; Usturoiul conține o substanță detoxifiantă, numită alicină, care îi dă usturoiului gustul și mirosul specific. Un puternic antibiotic, alicina are proprietăți antivirale și antifungice, precum și de scădere a colesterolului, tensiunii și creșterea bunei dispoziții; Avocado are rol în reglarea funcțiilor organismului și stimularea creșterii. Are o concentrație mare de fier și cupru. Alimente care accentuează stresul Cofeina, aceasta se găsește în cafea, ceai, ciocolată, cola etc. Cofeina determină producerea de adrenalină; Alcoolul este o cauză majoră a stresului. Culmea ironiei este tocmai faptul că unii oameni se apucă de băut tocmai pentru a combate stresul; Dulciurile, zahărul conține substanțe nutritive esențiale. Consumul ridicat de zahăr reprezintă o povară serioasă pentru pancreas; Alimentele sărate, sarea crește tensiunea, epuizează glandele suprarenale și induce instabilitatea emoțională; Alimentele grase, evitați consumul de alimente bogate în grăsimi saturate, cum ar fi produsele de origine animală, lactatele, alimentele prăjite și fast-food; Laptele de vacă și produsele lactate, acestea stresează organismul prin substanțele pe care le conțin, de exemplu, proteina numită cazeină, care este foarte greu de digerat și poate declanșa reacții alergice; Carnea roșie are un conținut ridicat de proteine, sporește concentrația de dopamină și norepinefrina din creier. Alimentele gata preparate și rafinate, precum pâinea albă și făina rafinată, supun la stres organismul ca urmare a faptului că sunt sărace în substanțe nutritive, conținând multe calorii inutile. Dr. Doina-Lucia Amza, medic de familie
|
|
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2024 * * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat |