Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Centenar Maica Tereza
Născută la Skopje din părinți albanezi, originari din Kosovo, fericita Maica Tereza (26 august 1910 - 5 septembrie 1997) a fost amintită la 26 august la Skopje, în Republica ex-iugoslavă Macedonia, cu o sesiune a Parlamentului. După-amiază, sfânta Liturghie dedicată sărbătoritei a fost prezidată în catedrala "Preasfânta Inimă" de Mons. Stanislav Hoeevar, arhiepiscop de Belgrad. A fost deschisă și o expoziție de fotografii. Celebrările în Macedonia continuă până la sfârșitul anului. În Albania, un pelerinaj național a fost promovat la 26 august la catedrala Vau- Dejës (Dieceza de Sapa), dedicată maicii. Kosovo, care a proclamat anul 2010 "Anul Maicii Tereza", va dedica fericitei, la 5 septembrie, o biserică-sanctuar la Pristina. Celebrări speciale au fost în mai multe orașe din Europa și din India.

Congres ecumenic
"Schimb de daruri: spre care unitate?" a fost tema Celui de-al 40-lea Congres Ecumenic Internațional, la Lyon, în Franța, între 19 și 26 iulie, organizat de International Ecumenical Fellowship (IFE), asociație înființată în anul 1967, care reunește exponenți ecleziastici și laici angajați în ecumenism. Au fost prezenți 450 de participanți provenind din Franța, Marea Britanie, Belgia, Germania, Spania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și România. Congresul a cuprins conferințe, momente de rugăciune și seminarii de aprofundare.

Aniversare Taizé
Comunitatea din Taizé a celebrat la 14 august cu un pelerinaj cei 70 de ani de la înființare, cinci ani de la moartea lui frere Roger. Împreună cu circa 3.500 de persoane, frații comunității s-au reunit dimineața pe o mare pajiște din apropierea satului și au celebrat în aer liber prima parte a rugăciunii în comun. Un tânăr italian din orașul Trento a intrat în comunitate și a primit haina albă. Apoi frații și tinerii prezenți din circa 70 de țări au traversat satul în pelerinaj, trecând prin fața cimitirului bisericuței unde se odihnește fratele Roger, și au mers spre Biserica Reconcilierii unde s-a desfășurat a doua parte a rugăciunii în comun.

Pelerinajul țiganilor
Circa 8.000 de țigani și nomazi s-au aflat la Lourdes în perioada 20-25 august pentru pelerinajul lor anual. La 24 august a avut loc transferarea în Grota de la Lourdes a unei copii a statuii "Doamna Noastră a Țiganilor". Istoria statuii "Doamna Noastră a Țiganilor" este legată de un miracol: la sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial o familie de țigani rămasă teafără în urma ciocnirii cu un camion al armatei americane a vrut să aducă omagiu preacuratei Fecioare Maria dedicându-i o sculptură în lemn. Statuia are într-o mână o mică rulotă, iar în cealaltă îl ține pe pruncul Isus. Binecuvântată de papa Paul al VI-lea în anul 1965, este venerată de diferite etnii de nomazi.

Campus internațional
În Malta, în perioada 18-26 iulie, a avut loc o întâlnire organizată de Zak sub denumirea FIMCAP (Federația Internațională a Tinerilor Catolici), la care au participat asociații din opt țări: Malta, Italia, Spania (Catalonia), Danemarca, Slovacia, Lituania, Belgia și România care a fost reprezentată de Acțiunea Catolică prin ASTRU (Raluca Fernea și Gabriel Codruț Morariu) și AC Iași (Andreea Ghiuzan, Iuliana Gădrăuțanu și Celina Dumitru). Scopul întâlnirii a fost de a uni tineri în spirit de fraternitate și înțelegere reciprocă.

Violențe anticreștine
În Pakistan continuă violențele împotriva creștinilor. La 15 iulie (știrea a fost dată de agenția Asianews la 3 august), la Sukkur, în timp ce ieșeau dintr-o biserică, cinci creștini au fost uciși de către un grup armat, format din 12 persoane purtând măști, care a deschis focul asupra creștinilor ucigând printre alții pe pastorul Aaron John și rănind alte cinci persoane. Atacul a avut loc la două luni după ce la biserică fuseseră trimise scrisori de amenințare din partea unui grup de extremiști, membri ai unei școli islamice locale. În zonă au rămas doar 55 de familii creștine, a declarat văduva pastorului ucis; celelalte familii au fugit de frică. Poliția, deși ar fi strâns declarații de la martori oculari, nu a deschis o anchetă.

Novenă internațională
Organizația "Sfântul Mihail Arhanghelul" din Memphis, Tennessee, SUA, organizează o novenă multinațională pentru viață, în perioada 29 septembrie - 7 octombrie. Se dorește atingerea obiectivelor: 1) 10.000 Liturghii pentru copiii nenăscuți și 2) 10.000 de novene ale Rozariului pentru copiii nenăscuți. Scopul fiecărei Liturghii oferite și al fiecărei rugăciuni a Rozariului este de a proteja persoanele nenăscute. Participanții trebuie să ofere și să participe la o slujbă măcar în una dintre cele nouă zile de novenă și/sau să recite Rozariul în fiecare zi de novenă.

În scădere
Populația României este în continuă scădere. Numărul deceselor a depășit numărul nașterilor, la nivel național, cu peste 5.000 de persoane, și în a cincea lună a acestui an, potrivit datelor publicate la 9 iulie de Institutul Național de Statistică. La 1 ianuarie, România avea 21,462 milioane de locuitori: 10,451 milioane - bărbați (48,7%) și 11,011 milioane - femei (51,3%). În urmă cu 20 de ani România avea 23,2 milioane. Mortalitatea infantilă se menține la unul dintre cele mai înalte niveluri din Uniunea Europeană, cu toate că rata a scăzut la 9,7 la mie, în luna aprilie și la 9,2 la mie, în luna mai. La 11 iulie a fost Ziua Mondială a Populației.

Cazul "Cathedral Plaza"

La Tribunalul Neamț s-au admis, joi, 29 iulie, intervențiile Ministerului Culturii și Patrimoniului Național (MCPN) și ale Municipiului București, prin primarul capitalei, Sorin Oprescu, în favoarea cererii exprimate de Arhiepiscopia Romano-Catolică București (ARCB) de readucere a clădirii "Cathedral Plaza" la stadiul de execuție existent la 23 martie 2009, atunci când a expirat autorizația de construcție a SC Milennium Building Development. Este pentru prima dată, începând din anul 2006, când o instituție a statului, în acest caz MCPN, ia poziție publică în sprijinul ARCB. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 23 septembrie.

Întrunire de formare

Comisia Socială a Conferinței Române a Superioarelor Majore s-a reunit, în perioada 26-30 iulie, pentru formarea anuală la Casa Carmeliților Desculți din Snagov. Tema acestui an a fost: "Democrația, o urgență în România", prezentată ca și în anii precedenți de pr. Jean-Claude Brau din Belgia, formator în doctrina socială a Bisericii. Ultima zi de formare a fost încununată de prezența ÎPS dr. Ioan Robu, care a remarcat interesul pe care Comisia Socială îl manifestă față de doctrina socială a Bisericii, prin aprofundarea și răspândirea acesteia în rândul fraților.

An jubiliar

Încheierea anului jubiliar pentru familia vincențiană, 27 septembrie 2009 - 27 septembrie, la 350 ani de la moartea sfântului Vincențiu de Paul și a sfintei Louise de Marillac, în anul 1660. Pe sfânta Louise de Marillac, în anul 1960, papa Ioan al XXIII-lea a decretat-o "patroana tuturor acelor care se dedică muncii pe tărâmul social și iubirii creștinești a aproapelui". Alături de sfântul Vincențiu de Paul, a fondat o comunitate de servitoare ale săracilor, Fiicele Carității. Asociația "Sfântul Vincențiu de Paul" are sediul central la Paris. În România sunt 35 de conferințe, împărțite în două grupe; centrul național se află la Reșița. În Dieceza de Iași sunt la Adjudeni, Onești, Bălțați, Iași "Sfânta Tereza", Iași "Sfântul Anton de Padova", Târgu Frumos și Tomești.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat