Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Despre gripa A/H1N1

Experții Organizației Mondiale a Sănătății au constatat că majoritatea cazurilor pandemice apar la adulții tineri, conform raportărilor din Canada, Chile, Japonia, Anglia și SUA. "Motivul principal este circulația persoanelor. De asemenea, cei vulnerabili la noua gripă sunt elevii. S-a observat că, în Anglia, cea mai afectată țară, rata îmbolnăvirilor a scăzut atunci când copiii au intrat în vacanță", a declarat dr. Victor Olsavszky, reprezentantul OMS pentru România.

În mai multe țări, cazurile depistate la populația tânără apar în școli, înainte de a fi descoperite în comunitate. Cei mai mulți dintre pacienții internați cu noua gripă sunt cei care suferă de boli fatale sau persoanele în vârstă. Deoarece boala se extinde în comunitate, vârsta medie a celor afectați pare să crească în ritm lent.

Surprinzător este faptul că modelul pandemic diferă de gripa sezonieră, unde maladia interesa cel mai des persoanele de peste 65 de ani. Conform OMS, tabloul epidemiologic al pandemiei nu este încă foarte clar, deoarece în multe țări virusul gripei sezoniere și A/H1N1 se află, împreună, în circulație, pandemia fiind la început.

Deciziile cu privire la aplicarea unor măsuri de carantină primară, cum ar fi închiderea școlilor, vor depinde de ponderea numărului de cazuri ce pot fi prevenite (implicit de decese), raportată la impactul social al respectivelor măsuri.

Tot OMS menționează că, deși factorii de risc pentru pandemie nu sunt cunoscuți în totalitate, existența bolilor cardiovasculare, respiratorii, diabetul sau cancerul sunt considerate a fi tocmai factori de risc. Astmul și alte forme de boli respiratorii raportate stau, în multe țări, la baza condițiilor asociate cu un risc extins de pandemie severă.

Autoritățile din România se declară a fi pregătite în estimarea perioadei în care ar putea apărea vârful unei eventuale epidemii de gripă porcină în funcție de dinamica îmbolnăvirilor. "În acea perioadă vom lua măsurile punctuale, astfel încât să prevenim extinderea îmbolnăvirilor în colectivități".

Sfaturile următoare sunt importante pentru toți și au mult sens, fiind recomandările unui important medic din SUA.

Singurele căi de intrare în organism sunt nările și gura. Într-o epidemie globală de această natură este aproape imposibil să nu vii în contact cu A/H1N1, în ciuda tuturor precauțiilor. Contactul cu A/H1N1 nu este așa o problemă de mare cât este proliferarea. Ca să previi agravarea și dezvoltarea infecțiilor secundare trebuie să faci câțiva pași foarte simpli, care nu au fost însă prea discutați în comunicațiile oficiale, și pe care le poți practica foarte ușor (în loc să te gândești cum să faci stocuri de medicamente ca N95 și Tamiflu).

Spală-te frecvent pe mâini. Țineți mâinile departe de față... nu-ți atinge fața tot timpul... Rezistă tentației să-ți pui mâinile pe față.

Fă gargară de două ori pe zi cu apă sărată. Gargara simplă previne proliferarea. Într-un fel, gargara cu apă sărată are același efect într-o persoană sănătoasă cum are Tamiflu într-o persoană infectată deja. Nu subaprecia această metodă simplă și ieftină de prevenire pentru că are foarte mare efect.

Folosește mâncăruri bogate în vitamina C (citrice) ca să-ți întărești imunitatea sistemului tău. Dacă îți suplimentezi dieta cu vitamina C, ia și zinc ca să mărești absorbția.

Bea cât mai multe băuturi calde. Bând lichide calde, efectul este același cu a face gargară, dar în direcția reversă. Aceste lichide spală virusul proliferat din gât în stomac unde nu poate supraviețui, nu poate să se mai înmulțească sau să-ți facă vreun rău.

Dr. Doina Lucia Amza



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat