Pelerinajul ministranților la Roma
Cu șepcuțe, tricouri cu simboluri creștine, eșarfe, steaguri și rucsacul în spate, zeci de mii de copii și tineri au putut fi văzuți în perioada 2-4 august pe străzile Romei, participând la un pelerinaj al ministranților.
Având ca moto "A-și potoli setea la izvorul adevărat", pelerinajul a adunat peste 53.000 de ministranți din 17 țări. Din Germania au fost prezenți peste 45.000 de pelerini, în timp ce 8.000 au fost din alte națiuni europene, între care Austria, Ungaria, Italia, Franța, Elveția, Belgia, Slovacia, Polonia, Croația. Din România au participat 105 ministranți.
Cel de-al X-lea pelerinaj internațional al ministranților a fost organizat de Asociația Coetus Internationalis Ministrantium (CIM), care în acest an celebrează 50 de ani de existență. Inițiativa a dorit să scoată în evidență slujirea pe care acești copii și adolescenți o aduc la slujbele bisericești, ajutând preoții la altar.
Copiii și tinerii au participat marți seara, 3 august, alături de preoții și însoțitorii lor, la o priveghere de rugăciune în bazilica "Sfântul Petru". A doua zi au fost prezenți la cateheza papei în Piața "Sfântul Petru".
"Faceți-l tot mai prezent pe Isus în lume!", le-a spus Benedict al XVI-lea, care le-a vorbit despre Sfântul Tarciziu, patronul ministranților. Papa i-a încurajat pe pelerini să-i ajute pe preoți la altar pentru a-l face tot mai prezent pe Isus în lume. I-a îndemnat să se pregătească bine la sfânta Liturghie și să nu se comporte în biserică cu superficialitate. A amintit faptul că și el a fost ministrant și de aceea, pe parcursul întregii audiențe, a ținut pe umeri eșarfa ministranților.
Sfântul Tarciziu a fost un tânăr ministrant din timpul prigoanei împăratului Valerian, care și-a jertfit viața pentru a păstra la piept sfânta Împărtășanie pe care voia să o ducă la cei din închisoare. "Trimite-mă pe mine!", a spus Tarciziu preotului care căuta pe cineva dispus la o astfel de slujire. A fost ucis de câțiva tineri care voiau să-i smulgă sfânta Împărtășanie. Era 15 august 257. Găsit, a fost dus la un preot de un pretorian convertit la creștinism. Era fără viață, dar ținea strâns la piept bucata de pânză de in în care era depusă sfânta Împărtășanie. Tradiția spune că Împărtășania, apărată cu prețul vieții, nu a mai fost găsită în mâinile lui Tarciziu pentru că devenise trup din trupul său însângerat, formând astfel cu trupul său o jertfă oferită lui Dumnezeu. A fost înmormântat în catacombele "Sfântul Calixt" de pe Via Appia Antica.
"Dragi ministranți, a spus episcopul Romei, mărturia sfântului Tarciziu și această frumoasă tradiție ne învață iubirea profundă și marea venerație pe care trebuie să le avem față de Euharistie". Este un "bun prețios", o "comoară a cărei valoare nu poate fi măsurată, este pâinea vieții, este Isus care se face hrană, sprijin și tărie pe drumul nostru de fiecare zi, calea deschisă către viața veșnică. Este darul cel mai mare pe care ni l-a lăsat Isus". "Să creșteți ca adevărați prieteni ai săi... Păstrați cu mare atenție această prietenie, asemenea sfântului Tarciziu, gata să-și dea viața pentru ca Isus să poată ajunge la toți oamenii... Împărțiți cu cei de o vârstă cu voi darul acestei prietenii, cu bucurie, entuziasm și fără teamă!".
Între cele 15 limbi folosite de papa la audiența generală nu a lipsit salutul adresat în limba română: "Salut cu afecțiune ministranții din România! După exemplul sfântului Tarciziu, slujiți-l cu generozitate pe Isus, prezent în Sfânta Euharistie!".
Pr. Cornel Cadar