- Anul Sfintei Preotii - Ecouri - |
Preoția, ...și totuși prețuită
Conform unui studiu făcut de o societate de statistică a Universității din Chicago rezultă că preoția sau membrii clerului constituie categoria "profesională" cea mai fericită și gratificată în SUA. Cercetătorii se așteptau ca profesiile cele mai apreciate de oameni să fie acelea care te fac faimos și acelea care sunt foarte bine plătite. În schimb, în ciuda salariilor modeste, cei mai bine cotați și realizați sunt considerați preoții. La întrebarea de ce această preferință față de apostolii de astăzi, același studiu explică faptul că societatea îi consideră fericiți și realizați pe aceia care au ales să se dedice slujirii altora și și-au făcut din aceasta un sens al vieții lor. Da, preoția mai este totuși prețuită, chiar și în îndepărtata Americă!
Bineînțeles că au existat și vor exista mereu și păreri contrare cu privire la preoție...! De câte ori nu a fost atacată și pusă la zid! De câte ori nu a fost discreditată și mânjită imaginea preotului!
Este meritul poporului credincios care a știut să descopere și să aprecieze de-a lungul secolelor figuri impresionante de miniștri sacri care nu doar prin cuvinte, ci prin fapte concrete au salvat societatea din atâtea crize în diferite zone ale lumii.
De-a lungul celor două mii de ani de creștinism, milioane de preoți au semănat adevăr și har, iubire și mântuire în ogorul bunului Dumnezeu. Sunt nume celebre care au lăsat în urma lor zeci de mii de ucenici care continuă și astăzi să pună în viață carisma lăsată lor de Dumnezeu. Dar, printre acești preoți sfinți, se ascund și atâția anonimi care au îndurat chinurile închisorilor în timpul persecuțiilor și, prin al căror martiriu, Biserica de astăzi se bucură de prosperitate și pace.
Dacă cineva susține cu încăpățânare că preotul nu folosește la nimic, să ne amintim și de contribuția pe care preoția a avut-o la dezvoltarea științei și a tehnicii. Dacă nu se știa, un cardinal și un episcop au descoperit noul sistem astronomic al lumii; un abate a inventat primul sistem de comunicare de la distanță, care a stat la baza dezvoltării telefoniei; unui preot i se datorează invenția lanternei magice; doi preoți au construit primele telescoape astronomice, lentilele și ochelarii; de un frate călugăr au fost inventate și notele muzicale, tot de un călugăr se leagă și descoperirea motorului cu gaz.... Lista poate continua cu multe alte nume celebre menționate de dicționarele din diferite domenii, fără să lăsăm deoparte numeroasele genii din domeniul literaturii și al muzicii. Dar, o știm bine, nu pentru aceste descoperiri este prețuită preoția.
Preotul rămâne prietenul lui Cristos, cel care păstrează și împarte Euharistia. El este omul rugăciunii și reprezentantul lui Cristos printre oameni. Mâinile sale aduc binecuvântarea lui Dumnezeu. Asupra celor săraci, bolnavi, asupra celor păcătoși și asupra celor mici, preotul împarte binecuvântarea Creatorului. În momentele de teamă, de dificultate, în momente de speranță, binecuvântarea lui Dumnezeu aduce o rază de soare... prin mâinile preotului care binecuvântează.
Poate și pentru aceste motive preotul mai este prețuit! Chiar dacă puțini știu să-l iubească și mulți îl privesc cu indiferență, el este prezent în viața tuturor: de la Botez la moarte ne însoțește cu fidelitate și în tăcere.
De aceea, Ioan Paul al II-lea ne recomanda: "Iubiți-i pe preoții voștri! Stimați-i, ascultați-i și urmați-i! Rugați-vă în fiecare zi pentru ei. Nu-i lăsați singuri nici la altar, nici în viața de fiecare zi! Și nu încetați de a vă ruga pentru chemări la sfânta Preoție și pentru statornicie în viața consacrată. Dar, mai presus de toate, creați în familiile voastre o atmosferă propice pentru înflorirea de noi vocații. Iar voi, dragi părinți, fiți generoși să corespundeți planului pe care Dumnezeu îl are cu fiii voștri".
Pr. Eduard Coșa