Două tinere vor pleca în misiuni
În sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri (8 decembrie 2009), două tinere, Teodora Lungu din Parohia Iugani și Cristina Gheț din Parohia Iași "Sfântul Anton de Padova", au primit, fiecare în parohia proprie, în cadrul unei sfinte Liturghii, mandatul misionar simbolizat prin Sfânta Scriptură și prin crucea misionară. Ele vor merge în Africa, în misiunea Djebonoua din Coasta de Fildeș, unde vor lucra alături de preoții misionari români Gabriel Cimpoieșu și Marius Catrințașu. Înainte de plecarea lor în Africa, au binevoit să răspundă la câteva întrebări.
- Când și cum a apărut dorința de a merge în misiuni?
Teodora: Nu este vorba de o dorință misionară. Mai degrabă pot spune că este o vocație misionară. Totul a început acum un an de zile în catedrala din Iași, în Duminica Misiunilor, când nunțiul apostolic a lansat invitația ca laicii să ofere disponibilitatea și un timp din viața lor celor care încă nu au avut șansa să-l cunoască pe Cristos. După ce am acceptat această invitație pe care am simțit-o ca fiindu-mi adresată în mod direct, toată atenția și energia mea au fost focalizate pe pregătirea pentru Coasta de Fildeș.
Cristina: Întotdeauna a fost în mine o luptă între a alege ceea ce îmi dă cursul normal al vieții și a face ceea ce inima îmi cere, însă nu știam exact ce doresc până nu mi s-a oferit în față răspunsul. Îmi amintesc că era o zi frumoasă, și mă aflam prin mulțimea aglomerată venită să participe la bucuria unor persoane ce primeau mandatul misionar. În cadrul sfintei Liturghii, s-a ivit un gând: "Aceasta îmi doresc și eu?". La început nu am avut curajul să-mi exprim dorința, doar câteodată spuneam despre visul meu și altora.
- Ce presupune pregătirea pentru acest moment și ce etape trebuie parcurse pentru a putea primi mandatul de misionar?
Cristina: Perseverența, statornicia, răbdarea, credința încununate de rugăciuni sunt ingredientele indispensabile pentru a duce la capăt ceea ce ți-ai dorit. Timp de un an de la scânteia aprinderii posibilității de a pleca în misiune până la primirea efectivă a mandatului misionar am avut parte de o linie dreaptă. Mai concret, în pregătirea primirii mandatului, după exprimarea dorinței, am urmat cursurile de misiologie, așa cum se fac în fiecare an în cadrul Centrului Misionar Diecezan Iași. În acest an cursurile s-au desfășurat la Cordun, lângă Roman, sub îndrumarea părintelui verbit Cornel Berea. O dată pe lună, timp de cinci luni, am participat la aceste cursuri privind statutul de misionar. La finalizarea cursurilor am primit vestea că voi putea merge în misiune. De atunci, s-a declanșat în mine o bucurie, exprimată prin șiruri nesfârșite de rugăciuni de mulțumire adresate cerului.
- Vă rog să transmiteți un mesaj tinerilor care, poate, ar dori să vă urmeze exemplul.
Teodora: Încurajez pe toți tinerii care simt că pot dărui un timp din viața lor și au inima deschisă de a primi diversitatea noii lumi ca pe o altă fațetă a intervenției divine. Da-ul inițial să fie fără rezerve și rezonanța acestui "da" să fie simțită ca bătaia inimii.
Pr. Isidor Mîrț