Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Cazul crucifixului

La început nu au fost decât două bucăți de lemn neșlefuite, prinse împreună, una perpendiculară pe cealaltă. Erau fără viață. Dar pentru că l-au ținut pe Isus atârnat între cer și pământ, în timpul agoniei și morții sale din Vinerea Mare, cele două bucăți de lemn au devenit simbolul mântuirii. Crucea: semnul iubirii lui Dumnezeu. O întâlnim pe turnurile bisericilor sau la intersecții de drumuri. Creștinii o așază în casele lor la loc de cinste. În multe țări este prezentă în sălile de clasă sau în instituțiile publice.

Pe unii însă crucea îi deranjează. Vor să nu o mai vadă, să o scoată din locurile în care se mai află.

În ziua de 30 iunie, la Strasbourg, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a avut loc audiența asupra expunerii crucifixului în locurile publice din Italia, în urma recursului guvernului italian care a contestat o sentință dată de șapte judecători la 3 noiembrie 2009, prin care se stabilea că expunerea crucifixului în școlile publice constituie o violare a principiului de libertate religioasă pentru elevi.

Audiența din fața Marii Camere a CEDO a durat trei ore. Mai întâi, cei 17 judecători ai Marii Camere au ascultat argumentele reprezentantului legal al guvernului italian, apoi argumentele avocatului italiencei de origine finlandeză.

Zece țări membre ale Consiliului Europei (multe majoritar ortodoxe, care au cunoscut regimuri totalitare în perioada comunistă), 33 de parlamentari, câteva ONG-uri și asociații au prezentat memorii în sprijinul Italiei. Între cele zece state se află și România. Celelalte sunt Rusia, Grecia, Armenia, Lituania, Malta, San Marino, Bulgaria, Monaco și Cipru.

Opt dintre aceste țări au fost apărate de un jurist evreu, profesorul american Joseph Weiler, expert în drept internațional și european. "Era interesant miercuri dimineață - descrie un comentator - să vezi un evreu practicant, care purta pe cap kippah, apărând crucifixul, posibilitatea de a expune crucifixul în școli".

Reprezintă prezența crucifixului un semn de diviziune, de excludere și de limitare a libertății?

Nu, a răspuns reprezentantul guvernului italian. Crucifixul este un simbol cultural și național. Face parte din istoria Italiei, este un semn al identității, fiind expresia unei tradiții căreia foarte mulți îi recunosc valoarea și rolul catalizator în dialogul dintre persoane. Este un simbol care a modelat istoria și cultura țării. Prezența crucii în școli ajută la a transmite generațiilor viitoare identitatea și valorile proprii.

Profesorul Weiler a încadrat problema în orizontul postmodernității în care, pentru a nu ajunge la intoleranță, este necesar a concilia tradițiile, identitățile naționale cu libertățile individuale, cu minoritățile.

Poziția pe care a adoptat-o juristul american a explicat-o el însuși într-un interviu dat la Radio Vatican cu puține zile înainte de recurs: "Imperativul este de a-i învăța pe copiii noștri pluralitatea, toleranța. Religiosul trebuie să-l respecte pe cel nereligios, iar acesta trebuie să-l respecte pe cel religios și acest lucru nu se face eliminând crucea de pe pereții sălilor de clasă".

Multe conferințe ale episcopilor s-au pronunțat clar în sprijinul recursului, subliniind fiecare propria poziție prin argumente solide, conform sensibilității respectivelor comunități.

Se așteaptă sentința definitivă a CEDO. Aceasta, conform practicii, va fi făcut cunoscută după șase luni, maximum un an.

Pentru creștini, crucea rămâne o înaltă valoare. În cruce ei citesc salvare, eliberare, sprijin în suferință, altruism, generozitate și găsesc motive pentru a fi solidari cu ceilalți. "Departe de mine să mă laud cu altceva decât cu crucea Domnului nostru Isus Cristos", spune sfântul apostol Pavel în Scrisoarea către Galateni (6,14).

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat