Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Alături de sinistrați

Apele au lovit din nou cu furie. În urma lor au rămas case și recolte distruse și multă durere. Câteva reportaje scrise în zilele respective ne dau o imagine a ceea ce a fost, precum și a intervențiilor făcute de Centrul Diecezan Caritas.

29 iunie

Case distruse, oameni care își plâng morții și multă suferință și deznădejde. Aceasta este situația pe care am găsit-o în localitatea Dorohoi, jud. Botoșani, după revărsarea râului Buhai.

O echipă a Centrului Diecezan Caritas Iași a făcut o primă evaluare a situației din Dorohoi, marți, 29 iunie. Autoritățile spun că 880 de case sunt inundate, iar aproape jumătate dintre acestea sunt dărâmate.

Caritas s-a mobilizat și în dimineața de 1 iulie a plecat primul transport cu ajutoare spre Dorohoi. Sinistrații vor primi alimente, apă minerală și produse pentru curățarea caselor.

În noaptea de luni spre marți (28-29 iunie) a plouat cu 163 l/mp în localitatea Dorohoi și împrejurimi. Din cauza cantității mari de precipitații, râul Buhai a ieșit din matcă și a inundat o parte din oraș.

Oamenii spun că apa a venit în jurul orei 23.00 și astfel au fost surprinși de viitura care în unele locuri a fost și de 2 m. Acest lucru se vede și pe case, unde a rămas urma apelor dezlănțuite. Unele case au semne chiar deasupra geamurilor.

Oamenii ne-au povestit că apa a venit foarte repede, în aproximativ 20 de minute a inundat toate casele aflate în zonă. Astfel se explică și numărul de șase persoane decedate numai în acea noapte.

Am stat de vorbă cu o persoană, căreia apa i-a luat soțul și soacra. Soțul era imobilizat la pat, iar soacra foarte în vârstă. Viitura i-a surprins în casă, a rupt un perete, iar cei doi au fost luați de ape și găsiți în dimineața următoare morți în grădină.

Sinistrații spun că au stat în copaci sau pe case, unii până la ora 5.00 dimineața, așteptând să vină jandarmii să-i salveze.

Momentan sinistrații scot bunurile din case pe care încearcă să le salveze, aproximativ 50 de jandarmi ajută la aceste activități și duc cu camioanele bunurile oamenilor la rudele care au case în zone neinundate ale orașului.

O altă echipă a plecat la 30 iunie în jud. Suceava pentru a evalua pagubele produse de inundațiile din ultimele zile.

5 iulie

Primele ajutoare au ajuns la Dorohoi, iar sinistrații le-au primit cu multă recunoștință. De altfel, până atunci (1 iulie), nu ajunsese nimeni cu ajutoare la ei. Persoanele sinistrate au primit alimente, apă potabilă și produse pentru curățarea caselor.

Pachetele au fost făcute la Centrul Caritas din Iași, unde au fost mobilizați aproximativ 50 de voluntari.

De la Dorohoi, echipa, căreia i s-au alăturat și doi reprezentanți ai Confederației Caritas România, a plecat direct în Tămășeni, unde chiar în acea seară s-a rupt un dig. Apa a intrat în sat și a inundat grădini și case, iar oamenii s-au refugiat la rude. În Tămășeni însă casele sunt făcute din materiale trainice, astfel pagubele sunt mai mici decât în Dorohoi.

Tot în acea seară Siretul a inundat satele Rotunda și Buruienești.

Persoanele evacuate din Buruienești au fost adăpostite la parohie, la Centrul Social Caritas sau la rude. Imediat, o echipă de la Caritas Iași s-a mobilizat și a dus în Buruienești saltele, pături, apă potabilă și alimente, astfel ca sinistrații să treacă în condiții decente această perioadă până se vor întoarce la casele lor. Dar cum Siretul este încă mare, va mai trece destul timp până apele se vor retrage din anumite zone ale satului și oamenii să se poată întoarce la casele lor.

În Buruienești situația nu mai este atât de gravă, așa cum a fost în anul 2008, deoarece casele construite după inundațiile de atunci au fost construite cu fundații înalte, unele din apropierea Siretului chiar de 2 m. Din acest motiv, apa nu a intrat în foarte multe case, iar pagubele nu sunt atât de mari ca la inundațiile precedente. Un alt lucru pozitiv este că oamenii au fost evacuați din timp și au salvat animalele și o parte din bunuri.

Oamenii însă vor avea nevoie de ajutor, deoarece culturile din grădini au fost distruse și pentru multe familii acestea erau singurele surse de hrană.

O problemă mare în toate satele afectate este lipsa apei potabile. Fântânile sunt colmatate și oamenii nu au apă potabilă sau pentru spălat.

Vor fi puse la dispoziție două pompe, iar săptămâna viitoare o persoană va sta cât va fi nevoie în Buruienești pentru a scoate apa din fântâni și pentru a dezinfecta apa cu tablete de clor, astfel ca sinistrații să aibă cât mai repede posibil apă.

Împreună cu preotul catolic din Buruienești, pr. Cristian Gal, vom organiza un campus cu tinerii din sat și vom ajuta la curățarea caselor. Caritas va dona oamenilor produse de curățare și dezinfectare a caselor, iar tinerii vor ajuta mai ales bătrânii și persoanele cu handicap care nu pot face singuri față acestei situații.

O echipă de la Caritas, împreună cu președintele Confederației Caritas România, pr. Egidiu Condac, a plecat astăzi la Schineni, Săucești și Siretul pentru a vedea ce nevoi au oamenii și astfel ne vom mobiliza să transportăm imediat ajutoare în zonă.

9 iulie

Intervenția Caritas continuă în satele afectate de inundații.

Apele s-au retras din toate satele afectate de inundații din Moldova, însă au lăsat în urmă case inundate și oameni care au pierdut tot ce aveau.

Astfel, echipele Caritas au putut ajunge cu ajutoare și în satele care erau izolate. În satele Schineni și Siretul, din județul Bacău, s-au distribuit alimente, apă și produse pentru curățarea caselor.

De asemenea, după ce oamenii s-au întors acasă, în Buruienești și Rotunda, Caritas a distribuit sinistraților produse pentru curățarea caselor. Din experiența anilor anteriori știm că este esențială dezinfectarea și curățarea caselor imediat după retragerea apelor. Oamenii au nevoie chiar în acel moment de detergenți, dezinfectanți și alte produse pentru curățare. Centrul Diecezan Caritas Iași a intervenit încă din prima zi în Buruienești și a distribuit saltele, pături, apă potabilă și alimente. Oamenii evacuați au fost cazați la Centrul Social Caritas și la Parohia Catolică din Buruienești unde au primit și mâncare caldă. Bolnavii din comunitate au fost duși la rude.

Tot în Buruienești Caritas a pus la dispoziție două pompe pentru curățarea fântânilor colmatate. Un reprezentant Caritas, ajutat de voluntari din sat, curăță și dezinfectează în aceste zile toate fântânile.

O inițiativă lăudabilă este campusul tinerilor organizat de Parohia din Buruienești în colaborare cu Centrul Diecezan Caritas Iași. Cei 60 de tineri din sat ajută bătrânii la curățarea caselor. Este o mare dovadă de solidaritate. Tinerii din Buruienești au învățat că au și ei resurse pentru a ajuta acele persoane din comunitatea lor care au mai multă nevoie de ajutor.

Un campus va fi organizat și pentru cei 350 de copii din Buruienești. Angajații Caritas le vor explica, pe înțelesul lor, prin jocuri și diverse activități cât de periculos este să se joace în apele Siretului revărsat în localitate, precum și importanța igienei personale, mai ales în astfel de situații. Copiii vor primi produse de igienă personală și dulciuri.

Familiile din Buruienești sunt sprijinite și cu aparate de uscat pereții. Echipele au distribuit deja pentru 15 familii dezumidificatoare, iar aceste aparate vor fi rânduite la toate familiile care vor avea nevoie.

O echipă de psihologi și asistenți sociali vor fi prezenți de săptămâna viitoare în Buruienești și Rotunda pentru a oferi suport psiho-social.

Ne dorim să intervenim cât mai prompt în localitățile afectate, pentru a aduce o rază de speranță pentru cei care au de suferit din cauza naturii dezlănțuite.

Mulțumim tuturor celor care sprijină eforturile noastre - atât donatori, cât și voluntari.

Mihaela Tescoschi



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat