Răspundem cititorilor
Ne-au scris de sărbători: Sara și Edmund Lucaci (Verona, Italia), Galina P. Pajura (București); Isidor Pascaru (Mătăsari, GJ), pr. Dominic Hîrja (București), pr. Ioan Pop (Lugoj), Surorile Misionare (Butea); Congregatio Jesu (Popești-Leordeni); Surorile "Sfântul Carol Borromeu" (Gioseni), Surorile Franciscane Misionare de Assisi (Hălăucești), Surorile "Slujitoarele Săracilor" și Fundația "Să-i ajutăm iubindu-i" (Piatra Neamț), Frații Școlilor Creștine (Pildești), Acțiunea Catolică (Iași), Asociația Kolping Moldova (Onești), Trandafira Rufă și fam. Niculescu (Constanța), fam. Marin Span (Baia Mare). Vă mulțumim pentru gândurile trimise!
* A.A. (Galați). "Aș dori, dacă nu vă supărați, să ne dați câteva date despre Vladimir Ghika?".
Despre Mons. Vladimir Ghika s-a scris de mai multe ori în această revistă. Reluăm pentru dv. datele mai importante. Născut în ziua de Crăciun a anului 1873 la Constantinopol (astăzi Istanbul - Turcia), Mons. Vladimir Ghika a fost nepotul ultimului domnitor al Moldovei, principele Grigore V. Ghika Vodă (1849-1856), și fiul lui Ioan Ghika (general de divizie, ministru plenipotențiar) și al Alexandrinei Moret de Blaremberg (descendentă din Henric al IV-lea, regele Franței). A fost botezat și miruit ortodox, mama sa fiind o credincioasă foarte atașată de Biserica Ortodoxă, tatăl său fiind în acea perioadă ministru plenipotențiar al României în Turcia. În anul 1902 are loc trecerea sa la catolicism. În anul 1905 este licențiat în filozofie scolastică, luându-și doctoratul în teologie, la Roma. În anul 1923 este sfințit preot, iar papa Pius al XI-lea îi acordă dreptul de a celebra sfânta Liturghie în ambele rituri - roman și bizantin. La 13 mai 1931 este numit de papa protonotar apostolic și i se conferă titlul de Monsenior. După o prodigioasă activitate pastorală și caritativă, în țară și străinătate, la 18 noiembrie 1952 este arestat sub acuzația de "înaltă trădare" și întemnițat la Jilava unde este amenințat, bătut până la sânge, torturat. Un an mai târziu are loc procesul, urmat de condamnarea la trei ani de temniță grea, iar la 16 mai 1954 trece la cele veșnice din cauza tratamentului la care a fost supus. Dosarul pentru procesul de beatificare al Mons. Vladimir Ghika se află pe masa Congregației pentru Cauzele Sfinților.
Elena Herciu (Roma). "În Anul Sfintei Preoții dorim preoților mulți ani, multă sănătate și haruri îmbelșugate din partea comunității din Roma. Mulțumiri și recunoștință celor ce au vizitat sau au fost alături de comunitate. Tuturor le sunt dedicate următoarele versuri: "Chiar dacă Anul Sfintei Preoții se va încheia / Rugăciuni pentru preoți noi vom înălța / Și Domnului vom cere în rugăciuni fierbinți / Să facă s-avem preoți buni și sfinți. // În Anul Sfintei Preoții, noi din Eterna Cetate / Mulți ani vă spunem tuturor și haruri îmbelșugate / Preasfânta Fecioară să vă ocrotească / Cu dragoste de mamă să vă însoțească"".
Vă mulțumim pentru gândurile și versurile trimise! Iată ce spune papa Ioan al XXIII-lea, în scrisoare enciclică Sacerdotii nostri primordia: "Ce binefacere pentru societate să aibă în sânul ei oameni care, liberi de preocupările vremelnice, se consacră total slujirii divine și-și dedică fraților lor viața proprie, gândurile și energiile lor!".
Mădălin Focșa (București). "Sunt redactor de carte turistică într-o editură și am o nelămurire în ceea ce privește eparhia dv. Lucrez la o hartă turistică a municipiului Iași, și aș dori să știu care este catedrala eparhiei: cea veche, sau cea nouă, sfințită în anul 2005. Din câte știu, fiecare eparhie are o singură biserică cu rang oficial de catedrală. Deci, care dintre cele două funcționează în prezent cu rangul de catedrală a Episcopiei de Iași? Vă rog să-mi confirmați, în cazul în care una dintre cele două este catedrala, și faptul că cealaltă a rămas doar biserică. Vă mulțumesc!".
În sens strict, catedrala este cea declarată la înființarea Episcopiei de Iași, adică cea veche. În sens larg, catedrala este biserica unde de regulă celebrează episcopul. În acest sens, ambele biserici din Iași sunt catedrale, ele aflându-se în vecinătate. Una este veche, declarată catedrală la înființarea Episcopiei de Iași, la 27 iunie 1884, cealaltă, nouă, cu hramul Sfânta Fecioară Maria, Regină, a fost consacrată la 1 noiembrie 2005. Este într-un fel ceva similar cu cele doua biserici catedrale ale Bisericii Ortodoxe din Iași. Aceeași idee este prezentă și în prefața cărții "Catedrala romano-catolica", Ed. "Presa Bună", Iași, 2005: "După aproape 15 ani de studii, analize și muncă, vechea catedrală dedicată Fecioarei Maria cu titlul Adormirea Maicii Domnului este completată de o nouă biserică ce leagă trecutul de generațiile prezente și apare ca o nouă catedrală, dedicată tot Maicii Domnului, cu referința la momentul încoronării ei ca regină a universului. Două biserici, dar o singură catedrală, biserica episcopului, ecclesia mater, de unde episcopul păstorește dieceza".