Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Oboseala cronică (II)

Fatigabilitate = oboseală
Fatigabilitatea este un simptom frecvent întâlnit și poate avea multe alte cauze. Stresul, privarea de somn, lipsa de exercițiu fizic, boala sau orice altă problemă de sănătate pot fi incriminate. Majoritatea persoanelor care suferă de fatigabilitate nu au acest sindrom. Totuși, dacă fatigabilitatea nu se ameliorează după una sau două luni de autoîngrijire sau dacă oboseala este persistentă și limitează activitățile obișnuite, se impune prezentarea la medic.

Investigații
Sindromul de oboseală cronică este greu de diagnosticat. Diagnosticul poate fi pus numai prin eliminarea celorlalte posibilități.

Iată câteva teste: hemograma completă, viteza de sedimentare a hematiilor, glicemia, test al hormonului stimulator al tiroidei.

Tratament
Obiectivul principal de tratament al sindromului de oboseală cronică este îmbunătățirea stării generale astfel încât pacientul să revină la viața normală. Măsuri simple care pot fi luate la domiciliu, cum ar fi îmbunătățirea ritmului de somn și exercițiu fizic moderat, sunt componente importante ale tratamentului.

Tratamentul inițial
Antialgicele, medicamente ce calmează durerea, care pot fi achiziționate fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofen sau aspirină, pot ameliora durerile de cap, durerile musculare și articulare și alte simptome fizice. Analgezicele narcotice, care sunt eliberate pe bază de prescripție medicală, pot duce la dezvoltarea dependenței dacă sunt folosite frecvent, de aceea sunt indicate în general în cele mai severe cazuri și pe termen scurt.

Administrarea de antidepresive și consilierea pot duce la ameliorarea celorlalte simptome, indiferent dacă pacientul este depresiv sau nu. Aceste medicamente sunt folosite pentru îmbunătățirea stării sufletești, controlul durerii și reglarea somnului. În cazul acestui sindrom este important ca atât factorii fizici cât și cei psihologici să fie tratați.

Tratamentul de întreținere
Tratamentul la domiciliu este foarte important. Se pot parcurge următorii pași pentru a controla și uneori a ameliora simptomele:
- pacientul nu trebuie să se suprasolicite când se simte în forță;
- îmbunătățirea ritmului de somn. Insomniile pot agrava fatigabilitatea și celelalte simptome;
- pacientul trebuie să se culce numai atunci când îi este somn și să se scoale în fiecare zi la aceeași oră indiferent dacă se simte odihnit sau nu;
- menținerea unei temperaturi confortabile în dormitor și eliminarea tuturor surselor de zgomot și lumină;
- dacă stă treaz mai mult de 15 minute fără să poată adormi, el trebuie să se ridice din pat și să execute o activitate în liniște până simte din nou că îi este somn;
- folosirea unei perne care să asigure confortul adecvat;
- evitarea alcoolului, cofeinei și tutunului înainte de culcare;
- pacientul ar trebui să încerce să doarmă în reprize scurte dacă este necesar, durata lor trebuie să fie între 20 și 60 de minute și nu trebuie să aibă loc seara târziu;
- efectuarea regulată de exerciții fizice moderate;
- consumarea unei diete reduse în grăsimi și bogate în carbohidratați și fibre.

Opțiuni de medicamente
Medicația nu vindecă sindromul de oboseală cronică; ea ajută doar la ameliorarea simptomelor. Este posibil ca medicamentele să nu accelereze semnificativ procesul de introducere la activitatea deplină, dar dacă sunt folosite corespunzător pot ajuta pacientul să se simtă mai bine.

De reținut
Administrarea unor tratamente care pot fi dăunătoare cum ar fi diete neobișnuite sau suplimente de vitamine în exces trebuie evitată. Este suficient un comprimat de multivitamine pe zi, depășirea cu 100% a cantității necesare zilnic pentru orice vitamină sau substanță minerală în afara recomandării medicului trebuie evitată.

Dr. Lucia Amza, medic de familie



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat