Fericitul Zoltán Lajos Meszlényi
Episcopul Zoltán Lajos Meszlényi, martir al regimului comunist, a fost beatificat la Esztergom (Ungaria), în ziua de 31 octombrie. Sfânta Liturghie de beatificare a fost prezidată de cardinalul Péter Erdo, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, în timp ce formula de beatificare a fost rostită de arhiepiscopul Angelo Amato, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, reprezentant al papei. Biserica îl comemorează la 4 martie.
S-a născut la 2 ianuarie 1892, într-o familie catolică bine înrădăcinată în tradiție. Chemat la preoție, a obținut la Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma doctoratul în filozofie și teologie și masteratul în drept canonic. La 28 octombrie 1937 a fost consacrat episcop și numit auxiliar al arhidiecezei de Esztergom în Ungaria. Pregătirea și zelul său pastoral i-au permis o considerabilă activitate pastorală și culturală. Îndată după sfârșitul Celui De-al Doilea Război Mondial, regimul comunist maghiar a declanșat printr-o serie de acțiuni persecuția împotriva Bisericii Catolice, aplicând forme de intoleranță care au sfârșit în violență și sânge.
Prelatul maghiar a fost un păstor curajos, care și-a oferit viața pentru grija spirituală și promovarea umană a credincioșilor Diecezei de Esztergom, unde a păstorit ca episcop auxiliar între anii 1937 și 1950.
În anul 1950, la câteva zile de la numirea sa în funcția de vicar capitular, de către canonicii catedralei din Esztergom din Budapesta, în ciuda dorinței guvernului comunist, episcopul Zoltán Lajos Meszlényi a fost arestat și, fără nici un proces, a fost dus în închisoarea din Recks și apoi deportat în lagărul de internare din Kistarcsa, aproape de Budapesta, în izolare. Au început astfel opt luni de închisoare dură, fără hrană și încălzire, înăsprită de munci forțate și de torturi violente. În fața dilemei "fidelitate-trădare", slujitorul lui Dumnezeu a confirmat cu tărie fidelitatea sa față de evanghelie, trăind vitregia evenimentelor, încrezător în milostivirea și în providența divină.
A suportat totul cu iubire. A murit la 4 martie 1951. Închisoarea inumană l-a distrus complet. Motivul martirajului a fost "odium fidei", ura față de credință. Este misterul nelegiuirii, al răului care generează ură, lăsând în urmă o dâră de moarte, distrugere și durere de nespus.
Imediat ce s-a auzit de moartea sa, cei care l-au cunoscut au văzut în sfârșitul Mons. Meszlényi sigiliul martiriului. Regimul a împiedicat prin toate metodele desfășurarea cercetărilor. Dar minciuna nu poate să învingă pentru mult timp asupra adevărului. După căderea regimului comunist, adevărul a ieșit la iveală. Documente și persoane dau mărturie despre martiriul episcopului.
Biserica este o Biserică de martiri, adică de martori puternici și curajoși ai evangheliei. Martirul creștin intră într-un cadru precis. Este ucis, dar nu ucide. Este ucis din ură față de Cristos și evanghelia sa, de viață și de adevăr. Dar răspunsul său nu este ura, ci iubirea, nu este răzbunarea, ci iertarea, nu este resentimentul, ci rugăciunea pentru persecutori. Aceasta este marea lecție a Mons. Meszlényi lăsată pentru noi, cei din mileniul trei.
Mihail Cojan