Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Bogățiile întâlnirilor de tineret

Duminica Floriilor a însemnat intrarea Domnului în Ierusalim, începutul Săptămânii Sfinte. Printre cei care l-au întâmpinat cu ramuri pe Domnul Cristos au fost mulți tineri și copii. De aceea, în Biserica Catolică s-a celebrat și Ziua Mondială a Tineretului care anul acesta a împlinit 25 de ani.

Ca o anticipare a celebrării, peste 70.000 de tineri din Roma și din împrejurimi s-au întâlnit în seara zilei de joi, 25 martie, în Piața "Sfântul Petru" din Vatican. Printr-un program de mărturii, cântare și rugăciune, ei au marcat cei 25 de ani ai Zilei Mondiale a Tineretului. Tinerilor de astăzi li s-au adăugat tinerii de odinioară care au participat la întâlnirile mondiale din anii 1985 și 2000. A fost o amintire a bogăției care o constituie întâlnirile de tineret.

Astfel, doi soți, el din Roma, ea din Valencia, au povestit experiența lor. Au 50 de ani și s-au cunoscut în timpul primei Zile Mondiale a Tineretului care a avut loc la Roma în anul 1985. S-au căsătorit doi ani mai târziu, iar acum au cinci copii. Cei mai mari vor lua parte la întâlnirea mondială de la Madrid care va avea loc anul viitor.

Actrița Beatrice Fazi le-a vorbit tinerilor despre drumul ei de credință și de convertire care a început în urma participării la Ziua Mondială a Tineretului de la Tor Vergata (Roma) din anul 2000. Atunci a impresionat-o mărturia tinerilor pelerini care în acele zile au umplut capitala Italiei.

Davide Martini este diacon, în ultimul an de studiu al teologiei. El va fi hirotonit întru preoție anul viitor. A povestit cum și-a înțeles mai bine chemarea de a fi preot în timpul întâlnirii de tineret de la Sydney din anul 2008. A vorbit, de asemenea, despre cum înțelege el cuvintele pe care tânărul din Evanghelie i le-a adresat lui Isus: "Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?"

Simbolul Zilelor Mondiale ale Tineretului este crucea tinerilor pe care, în anul 1984, papa Ioan Paul al II-lea a încredințat-o tinerilor spunându-le: "Purtați-o în lume ca semn al iubirii lui Cristos pentru omenire și vestiți tuturor că nu există salvare și mântuire decât în crucea lui Cristos mort și înviat".

Crucea tinerilor a fost adusă în procesiune de 20 de studenți și de cinci militari. În Piața "Sfântul Petru" din Vatican au fost aprinse peste 30.000 de torțe. În fața crucii s-a citit pasajul din Evanghelie care vorbește despre dialogul dintre un tânăr și Isus. Trei tineri i-au adresat papei întrebările lor: întrebări despre sensul vieții, despre cum să găsești putere pentru alegeri curajoase. Dar întrebarea centrală pe care tinerii au adresat-o papei a fost aceea care constituie tema Zilei Mondiale a Tineretului: "Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?", extrasă din Evanghelia care tocmai fusese citită. "Este important să nu irosim viața pe care o avem", a afirmat papa despre sensul vieții. Pentru a ne îndrepta spre viața veșnică, trebuie să-l cunoaștem pe Dumnezeu, să-l iubim pe El și pe aproapele, a explicat suveranul pontif, indicând drept mijloc poruncile lui Dumnezeu. Este necesar să ascultăm cuvântul lui Isus în comuniune cu Biserica, să ne îndreptăm spre aproapele și să ne apropiem de sfintele taine. Numai așa se poate experimenta iubirea lui Cristos. Cu privire la cea de-a treia întrebare, Benedict al XVI-lea le-a răspuns tinerilor că pentru a face alegeri curajoase trebuie să procedeze ca sportivii care se pregătesc la olimpiade. Ei știu că merită să depună eforturi pentru a se antrena. În orice sport sau profesie, arta de a deveni om presupune renunțări care ajută la a nu cădea în abisul sclaviei drogurilor, a alcoolului, a banului, a sexualității. Într-un prim moment, acestea din urmă apar ca libertate, dar sunt începutul unei sclavii din care cu greu se mai poate ieși.

La întâlnire a fost prezentă și o delegație de tineri spanioli. Ei au reprezentat țara gazdă a următoarei Zile Mondiale a Tineretului, programată pentru august 2011 la Madrid. Au fost prezenți, de asemenea, reprezentanți ai tinerilor din cele cinci continente.

Această zi dedicată tinerilor s-a născut din dorința papei Ioan Paul al II-lea. În Duminica Floriilor din anul 1984, în care s-a celebrat și jubileul tinerilor, papa a accentuat faptul că Biserica îi are în atenție într-un mod special pe tineri. În anul următor s-au adunat la Roma peste 300.000 de tineri... A fost începutul Zilei Mondiale a Tineretului, prima ediție. De atunci și până astăzi, în fiecare Duminică a Floriilor s-a celebrat Ziua Tineretului, iar la un interval de doi-trei ani s-au organizat întâlniri mondiale. Astfel de întâlniri mondiale au fost la: Roma (1985), Buenos Aires (1987), Santiago de Compostella (1989), Czestochowa (1991), Denver (1993), Manila (1995), Paris (1997), Roma (2000), Toronto (2002), Köln (2005), Sydney (2008).

Tinerii din Roma s-au întâlnit cu papa și în Duminica Floriilor. În lume, ca și în țară în diferite parohii și orașe (Iași, București, Bacău, Timișoara etc.), tinerii au mers în procesiune cu ramuri în mâini, au cântat, au meditat și au participat la o Liturghie specială.

Dar care sunt roadele ce se pot vedea în urma acestor întâlniri? Răspunde pr. Maurizio Mirilli, responsabil al pastorației tinerilor în Dieceza de Roma: "Familii creștine, vocații la preoție și la viața consacrată, misionari, dar mai ales foarte mulți laici tineri - acum, probabil, mai puțin tineri, poate chiar adulți - care au curajul de a da o mărturie creștină până la capăt (...). Cu ajutorul acestor zile, tinerii au fost încurajați să se recunoască unii pe alții, să fie mai uniți, să aibă curajul de a nu se rușina că sunt creștini, să arate frumusețea credinței".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat