Ep. Anton Durcovici - Un candelabru care încă trebuie aprins
Figura ilustrului episcop și martir Anton Durcovici însoțește necontenit pelerinajul Bisericii locale de Iași spre portul mântuirii.
Dieceza de Iași a avut minunata șansă de a fi condusă, la jumătatea secolului trecut, de o personalitate de prim rang a Bisericii Catolice din România. Mai mult, episcopul Anton Durcovici a fost primul păstor al Diecezei de Iași care a trebuit să țină piept invaziei regimului comunist. În acest sens, putem afirma că prima bătălie a catolicilor din Moldova împotriva ateismului comunist a fost o victorie strălucită; o victorie datorată statorniciei episcopului Durcovici, înzestrat de Creator cu numeroase virtuți și calități, dintre care cea mai importantă rămâne credința în Dumnezeu întrupată în dragostea față de aproapele. Putem, așadar, să-l asemănăm pe acest corifeu al catolicismului din România cu un candelabru ce cuprinde foarte multe obiecte de iluminat. Cine poate cunoaște cu exactitate numărul acestor obiecte?! Numai Dumnezeu!
Ploaia persecuțiilor, praful arhivelor și negura uitării au estompat imaginea acestui personaj marcant al Bisericii. După evenimentele din anul 1989 s-au ridicat, din rândul cercetătorilor locali, câțiva istorici care, cu patimă și sârguință, au reușit să readucă în prim plan imaginea episcopului Durcovici. Dr. Dănuț Doboș și pr. Anton Despinescu au publicat în anul 2002 biografia prelatului sub titlul: Episcopul Anton Durcovici. O viață închinată lui Dumnezeu și Bisericii.
Uimit de intensitatea vieții de credință a martirului Anton Durcovici, PS Petru Gherghel scria în postfața operei amintite: "Așa precum, privind de la distanță un munte, el ne apare fermecător și atrăgător, dar nu-i putem bănui încă toate tainele care îl înconjoară și care îl fac cu adevărat cuceritor, tot așa, cunoscând măreția și înălțimea eroului nostru, episcopul Anton Durcovici, prezentată și punctată de diferiți autori, când intri în amănunte și descoperi aspectele unei vieți pline de sacrificii, de mărturii zilnice, de gesturi curajoase și de acte de credință și de iubire, chiar și în cele mai mici detalii ale vieții particulare și ecleziale, poți cu adevărat să te edifici de farmecul sufletului său nobil, de măreția lui care te luminează din cele mai mici amănunte".
Oare numai alpiniștii se cațără pe munți? De câte ori nu ne-am aventurat și noi!? Oare numai istoricii au datoria să cutreiere ungherele vieții de credință a martirului Anton Durcovici? Nu! Cu siguranță, nu! Pentru fiecare credincios al diecezei această cunoaștere trebuie să fie o onorabilă datorie.
Anul acesta sărbătorim centenarul hirotonirii sale preoțești; a fost sfințit preot la 24 septembrie 1910, în bazilica San Giovanni in Laterano din Roma. Se cuvine, așadar, să intensificăm cercetările pentru beatificare martirului nostru. În acest sens, se impun anumite obligații de conștiință: publicarea unor articole în revistele diecezane și parohiale despre viața exemplară a episcopului Anton Durcovici; răspândirea unei broșuri de popularizare cu biografia martirului nostru și dezbaterea textului în ședințele decanale; prezentarea vieții martirului Durcovici în parohii, cu ocazia întâlnirilor organizate de diverse asociații.
Creștinii dintr-o anumită dieceză se bucură enorm de mult atunci când cineva "de-al lor" devine fericit. Ei au un nou protector ceresc, un punct de referință, acolo sus, un prieten al lui Dumnezeu, la care aleargă pentru a primi ajutor.
Rămâne invitația adresată tuturor: Să-l ajutăm pe episcopul martir Anton Durcovici să devină fericit, pentru ca el să ne ajute să devenim sfinți!
Pr. Fabian Doboș