Figuri ilustre: Pr. Mărtin "Matei" Ghiuzan
S-a născut la Adjudeni, la 18 martie 1914. A urmat studiile seminariale la Hălăucești și la Academia Teologică din Luizi-Călugăra. A fost hirotonit preot la 11 mai 1941, după care s-a înscris la Facultatea de Litere și Filozofie a Universității din Iași, secția Istorie-Geografie, pe care a urmat-o în două perioade: 1942-1945, respectiv 1946-1952.
A activat la Hălăucești, Institutul "Notre Dame de Sion" din București, Săbăoani, Institutul "Sfânta Maria" și capela "Saint Vincent de Paul" din București și Adjudeni. A fost închis de regimul comunist în perioada 1952-1955, iar după eliberare, a activat la Onești și Bârgăuani, pentru ca în anul 1962 să fie din nou arestat. Eliberat în anul 1964, a activat la Pildești, Buruienești și Mărgineni.
S-a pensionat în anul 1984, pe motiv de boală, după ce suferise anterior trei intervenții chirurgicale. Moare la 20 decembrie 1984, în casa parohială din Cioplea.
Pr. Mărtin "Matei" Ghiuzan, OFMConv. a fost arestat de Securitate în anul 1952 și condamnat de Tribunalul Militar București la trei ani de închisoare corecțională pentru delictul de favorizarea infractorului și omisiunea denunțării. Printre acuzele care i-au fost aduse în anul 1952 părintelui Mărtin a fost și faptul de a-l fi întâlnit de câteva ori pe preotul martir Dumitru "Sandu" Matei, de a fi celebrat în capela Sanatoriului "Saint Vincent de Paul" din București, de a fi spovedit și catehizat copiii și călugărițele de la Pitar Moș, de a-l fi întâlnit pe nunțiul Gerard Patrick O'Hara etc.
La 25 mai 1962, locotenent major Teodor Popa, anchetator penal de Securitate, a semnat ordonanța de reținere a pr. Mărtin "Matei" Ghiuzan, pentru săvârșirea infracțiunii de "uneltire contra ordinii sociale". La 14 iunie 1962, anchetatorul penal Teodor Popa i-a prezentat părintelui Mărtin ordonanța de punere sub învinuire, care în rezumat cuprindea următoarele acuzații: a întreținut legături cu elemente din Nunțiatura Apostolică de la București; i-a însoțit la nunțiatură pe unii preoți franciscani sau a predat aceleiași nunțiaturi scrisori de la diverși preoți; l-a prezentat pe pr. Petru Albert secretarului nunțiaturii Guido Del Mestri; a primit în anul 1950 de la nunțiul O'Hara instrucțiuni cu privire la reorganizarea activității unor călugărițe după actul de desființare a ordinelor mănăstirești din anul 1949; în perioada cât s-a aflat la Bârgăuani s-a aflat în contact cu mai multe persoane din cadrul Ordinului al III-lea Franciscan (Terțiar); în anul 1957 a fost curier al corespondenței dintre pr. Mihai Dămoc, comisar general al OFMConv., și ep. Ioan Duma, paroh la Mihail Kogălniceanu (Constanța), a participat la acțiuni subversive alături de pr. Mihai Dămoc și de ep. Ioan Duma; a fost curier al corespondenței dintre ep. Ioan Duma și călugărița Elena Protopopescu ("sr. Ileane"), corespondență ce urma să fie retrimisă la Vatican; a purtat corespondență "convențională" cu diverși preoți români franciscani, aflați la Vatican; a predicat la sfintele Liturghii după celebrele volume de omilii ale lui Colombo; a deținut la domiciliu publicații "interzise" de genul Maica Domnului de la Fatima și Manualul terțiarilor.
Prin Sentința nr. 6/22 ianuarie 1963, Tribunalul Militar București l-a condamnat pe pr. Mărtin "Matei" Ghiuzan la 12 ani închisoare corecțională pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de publicații interzise, în vederea răspândirii în public, 10 ani închisoare corecțională pentru infracțiunea de trădare de patrie și confiscarea totală a averii.
Ulterior, i-a fost schimbată încadrarea juridică, reducându-i-se pedeapsa la șase ani închisoare corecțională. A fost încarcerat la Penitenciarul din Bacău, fiind ulterior transferat în lagărele de muncă Giurgeni, Ostrov și Salcia, unde a lucrat în agricultură, fiind grațiat prin Decretul 411/1964.
Dr. Dănuț Doboș