Pelerinaj în Țara Sfântă
Întoarcere la origini, pe urmele lui Cristos și ale Mariei
PS Petru Gherghel, însoțit de un grup de preoți și de un grup de 44 de credincioși din diferite parohii ale Diecezei de Iași, a participat la un pelerinaj în Țara Sfântă în perioada 23 martie - 1 aprilie.
"Un pelerinaj în Țara Sfântă înseamnă o întoarcere la originea noastră de creștini" ne-a declarat Preafericirea sa Fouad Twall, patriarhul latin al Ierusalimului, în audiența privată care ne-a fost acordată nouă, pelerinilor veniți din Dieceza de Iași. Cu alte cuvinte, creștinii, se bucură să-și aibă originea aici, la Ierusalim, din darul lui Dumnezeu Tatăl și prin opera Fiului său preaiubit, Isus Cristos, care, născându-se pe pământ, și jertfindu-se pentru oameni, ni l-a dăruit pe Duhul Sfânt prin taina sfântă a Botezului.
Suntem creștini din zilele coborârii Duhului Sfânt peste apostoli și peste Biserică. Așadar, orice creștin trebuie să se simtă fericit când are ocazia să se îndrepte în pelerinaj spre Ierusalim, spre Țara Sfântă, locul jertfei mântuitoare a lui Cristos, locul originii credinței noastre. Este un mare dar pe care l-am trăit și noi, cei veniți din Dieceza de Iași, în pelerinajul nostru, când l-am întâlnit pe Isus Cristos care a coborât pe pământ în acest loc binecuvântat, prin sânul Preasfintei Fecioare Maria, pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire, așa cum mărturisim în crezul nostru apostolic.
Intrând în Nazaret, în casa Preacuratei Fecioare, locul unde îngerul i-a vestit Mariei marea bucurie, trecând mai departe prin locul nașterii sale în Betleem, ajungând pe Muntele Fericirilor, străbătând ținutul Lacului Genezaret, unde Cristos a predicat și a săvârșit cele mai multe minuni, am ajuns în orașul sfânt, Ierusalim, cetatea păcii și altarul de jertfă al Fiului lui Dumnezeu. Aici a binevoit mai întâi să se lase pe sine drept hrană și băutură în călătoria vieții noastre pe acest pământ, oferindu-ne trupul și sângele său ca testament de iubire, ca apoi să ajungă la sacrificiul său suprem, moartea pe Muntele Calvar. Aici, în sala Cinei de Taină, în Grădina Ghetsemani și pe Muntele Calvar s-a petrecut marea aventură de iubire din partea Părintelui ceresc, care ni l-a dăruit pe Fiul său, și prin el, iertarea, binecuvântarea și pacea.
Însoțindu-l în pelerinaj pe Isus în toată viața sa trăită pe aceste meleaguri binecuvântate, am simțit cu tărie forța iubirii divine, am simțit pașii lui Dumnezeu printre oameni, stropii săi de sânge și am auzit neîncetat vocea lui Isus de la Cina de Taină: "Cu dor am dorit să mănânc acest Paște cu voi; luați și mâncați din aceasta toți, acesta este trupul meu, beți din acesta toți, acesta este sângele meu - faceți aceasta în amintirea mea!". Am auzit din nou cuvintele lui Isus de pe cruce: "Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac; în mâinile tale îmi încredințez sufletul meu. S-a săvârșit!". Aceasta este realitatea pe care am trăit-o noi, pelerini în Cetatea Sfântă, și pe care fiecare creștin o retrăiește în zilele morții și învierii sale.
Celebrarea Învierii la Ierusalim înseamnă o adevărată împlinire și o bucurie imensă, ca să-l simți prezent și viu pe Isus stând în mijlocul ucenicilor și întâmpinându-i cu cuvintele: "Pace vouă! Eu sunt, nu vă temeți!". Se aude din nou îndemnul lui Isus: "Mergeți și vestiți evanghelia iubirii până la marginile pământului!". Aceasta este evanghelia păcii și a înălțării.
+ Petru Gherghel, episcop de Iași