Sfântul Părinte în Malta
Papa Benedict al XVI-lea a întreprins a 14-a călătorie apostolică internațională (a opta în continentul european) în perioada 17-18 aprilie, în Malta.
A fost pentru a treia oară când un suveran pontif a vizitat această țară, primele două vizite fiind întreprinse de papa Ioan Paul al II-lea în anii 1990 și 2001.
Sâmbătă, 17 martie, papa a sosit pe aeroportul internațional din Malta, unde a rostit un discurs. Apoi a mers în capitala La Valletta, făcându-i o vizită președintelui republicii George Abela. La Grota "Sfântul Paul", la Rabat, unde se găsesc rădăcinile creștine legate de apostolul Paul, a rostit o rugăciune pentru poporul maltez. Duminică, 18 aprilie, a prezidat o Liturghie în orașul Floriana și a rostit predica în care a amintit de călătoria sfântului Paul pe această insulă. În după-amiaza zilei de duminică, în Portul Mare din La Valletta s-a întâlnit cu tinerii. La plecare, papa a rostit un nou discurs în care i-a invitat pe maltezi să-și păstreze credința moștenită de la apostolul Paul.
Imigrația, rădăcinile creștine ale poporului maltez, provocările secularizării: sunt doar câteva dintre temele pe care Benedict al XVI-lea le-a abordat în această vizită.
Chiar în discursul de început, Benedict al XVI-lea a precizat scopul călătoriei: "Motivul vizitei mele în aceste insule îl oferă a 1950-a aniversare a naufragiului sfântului Paul pe insula Malta. Sfântul Luca descrie acest eveniment în Faptele Apostolilor, și din această relatare ați ales tema acestei vizite: "Și trebuie să ajungem pe o insulă"".
A fost și ocazie pentru a aduce omagiu Bisericii Maltei, de a reflecta și a aprofunda credința creștină. Biserica din Malta este vie, bogată în vocații, răspunzând provocărilor vremurilor noastre. Trăirea creștină este dovedită și de cele 365 de biserici: "una pentru fiecare zi a anului", după cum spun cu orgoliu maltezii. Biserica Catolică și-a făcut simțită prezența în acest stat mic și prin susținerea familiei, nepermițând legalizarea divorțului. "Națiunea voastră trebuie să continue să susțină indisolubilitatea căsătoriei - ca instituție naturală precum și sacramentală - și adevărata natură a familiei, așa cum face cu sacralitatea vieții umane de la concepție și până la moartea naturală, și cu respectul cuvenit libertății religioase în moduri ce conduc la dezvoltarea autentică integrală a indivizilor și societății", le-a spus papa maltezilor. Dar în ciuda faptului că este o țară majoritar catolică, ea se confruntă cu scăderea numărului credincioșilor practicanți.
Malta este și punctul unde valurile de refugiați sosesc din Africa pentru a bate la porțile Europei, și la această problemă trebuie ca toți să răspundă, nu o poate face doar Malta, a amintit Sfântul Părinte. "Străvechile voastre rădăcini creștine să vă facă tari în apărarea valorilor credinței și primitori față de imigranți", i-a îndemnat papa.
Tinerilor le-a spus să fie prieteni apropiați ai lui Cristos și să nu le fie teamă să pășească împotriva curentului.
Vizita a răspuns invitației episcopilor și a președintelui Maltei, și a celebrat cei 1950 de ani de la naufragiul sfântului Paul în arhipelag în drumul său spre Roma, care a avut loc în anul 60. Apostolul neamurilor a fost primit de populația locală cu o bunăvoință neobișnuită, rămânând acolo până la plecarea sa spre Sicilia, predicând și vindecând mulți bolnavi (cf. Fap 28,2). Ca atare, sfântul Paul pentru maltezi este mai mult decât apostolul neamurilor cunoscut la nivel universal. Aici este venerat ca un "tată".
Mihail Cojan
* * *
Republica Malta
Suprafața: 246 km2
Populația: 400.000 locuitori
Capitala: La Valletta
Ziua națională: 13 decembrie
Limbile oficiale: malteza și engleza
Religia oficială: romano-catolică (93,5%); 3 episcopi, 288 preoți diecezani, 365 de preoți călugări, 70 de parohii, 449 de călugări, 885 de călugărițe.