Apostolul neamurilor (XX)
Sfântul apostol Paul rezervă capitolul al 15-lea din Scrisoarea întâi către Corinteni (cel mai amplu din toată scrisoarea - 58 versete - și dintre toate capitolele scrisorilor pauline), realității învierii, problemă fundamentală, cristologică și soteriologică, evidențiată în crezul apostolic: "A înviat a treia zi, după Scripturi", și "aștept învierea morților și viața veacului ce va veni".
În primele 11 versete ale capitolului, bazat pe Scripturi și pe tradiție, apostolul evidențiază învierea lui Cristos: "A murit pentru păcatele noastre, după Scripturi, a fost înmormântat, și a înviat a treia zi, după Scripturi". Această realitate este confirmată din plin de repetatele apariții ale lui Isus, după învierea sa: lui Chefa (Petru), celor doisprezece, Mariei Magdalena, la 500 de frați dintr-o dată, lui Iacob și apoi tuturor apostolilor, și ultimului dintre toți lui Paul însuși.
Versetele 12-34 privesc învierea noastră, a oamenilor. Înainte de toate este infirmată afirmația acelora care o tăgăduiesc: "Dacă nu există învierea din morți, nici Cristos nu a înviat! Însă dacă Cristos nu a înviat, zadarnică este predica noastră și zadarnică este credința voastră" (v. 13-14). Argumentul suprem al învierii oamenilor este învierea din morți a lui Cristos, Fiul Omului, noul Adam venit pentru a ridica din morminte pe cei morți în primul Adam: "După cum toți mor în Adam, tot la fel, în Cristos, toți vor fi readuși la viață" (v. 22).
În partea a treia a capitolului, versetele 35-58, autorul răspunde curioșilor care se întreabă: Cum învie morții? Cu ce trup vor veni? Apostolul folosește asemănarea întâlnită și în Evanghelia după sfântul Ioan (12,24), aceea a bobului de grâu care, căzând în pământ, moare, dar mai întâi încolțește și astfel aduce mult rod: "La fel, scrie apostolul, este și învierea din morți; se seamănă în putrezire și se învie în neputrezire" (v. 42); ..."se seamănă un trup firesc și învie un trup spiritual" (v. 44). Victoria asupra păcatului și a morții repurtată de Isus Cristos este garanția învierii noastre. Îndemnul încurajator al apostolului merită să fie reținut și trăit, în speranța învierii fericite: "Așa încât, frații mei iubiți, fiți tari, neclintiți; muncind totdeauna cu zor în lucrarea Domnului, știind că munca voastră nu este zadarnică" (v. 58).
P.A.D.