Răspundem cititorilor
- A. (Galați). "Sunt o creștină și vă rog frumos, dacă sunteți în măsură să-mi spuneți dacă hotărârea luată de părintele paroh este una corectă și anume: a fost anunțată în biserică perioada de înscriere a copiilor la orele de religie din cadrul Bisericii noastre, cu mențiunea ca familiile care nu-și vor înscrie copiii la orele de religie, nu vor primi vizita preotului, în vederea sfințirii caselor de Bobotează. Consider această decizie incorectă, deoarece poate fi percepută ca o amenințare, chiar și șantaj. Avem libertatea de a alege, de a hotărî ceea ce dorim să facem conform principiilor noastre. Vă mulțumesc dacă ați citit mesajul până la capăt și închei sperând la un răspuns din partea dv.".
E adevărat, așa pare la prima vedere anunțul despre care ne-ați scris. Însă vă invităm să vă gândiți și la următorul aspect. De ce credeți că vizita cu ocazia sfințirii caselor ar trebui să fie obligatorie? De obicei, aceasta se face la cei care își împlinesc responsabilitățile de creștini. Ce rost are să fie vizitați oameni care nu se îngrijesc ca proprii lor copii să primească educația în credința pe care spun că o mărturisesc și în numele aceleiași credințe ar dori să primească binecuvântarea cu ocazia sfințirii caselor? E drept că, așa cum precizați dv., aveți libertatea de a alege. Dar dacă cineva alege să nu facă ceea ce Biserica propune, de ce credeți că slujitorii Bisericii ar trebui să binecuvânteze casa acelei familii și să confirme prin aceasta că lucrurile sunt în ordine?! Sau credeți că trebuie să fim creștini doar când preotul vine cu sfințirea caselor, iar în rest mai puțin? Există un document al Conciliului Vatican II (Gravissimum educationis) despre educația creștină, care spune că "părinții, deoarece au dat viață copiilor lor, au obligația foarte gravă de a-i educa, și de aceea trebuie considerați primii și principalii lor educatori". La numărul 7 (cu titlul Educația morală și religioasă în toate școlile), pe care îl redăm integral, vorbește de "îndatorirea deosebit de gravă" pe care o au părinții în această privință: "Conștientă de îndatorirea deosebit de gravă pe care o are de a veghea continuu la educația morală și religioasă a tuturor fiilor săi, Biserica trebuie să fie prezentă cu afecțiune și ajutor deosebit față de cei care nu sunt educați în școli catolice și al căror număr este foarte mare. Ea poate să facă acest lucru prin mărturia vieții profesorilor și directorilor, prin acțiunea apostolică a elevilor și mai ales prin activitatea preoților și laicilor care transmit învățătura mântuirii în modalități corespunzătoare diferitelor vârste și împrejurări și care oferă ajutor spiritual prin inițiative potrivite situațiilor și timpurilor. Biserica reamintește însă părinților că au îndatorirea gravă de a orândui totul și chiar de a pretinde ca fiii lor să se poată bucura de aceste ajutoare și să progreseze în formația creștină în același ritm în care înaintează în formația profană. De aceea Biserica felicită autoritățile și societățile civile care, ținând seama de pluralismul societății de astăzi și garantând dreapta libertate religioasă, sprijină familiile pentru ca în toate școlile copiii să poată primi o educație conformă cu principiile morale și religioase ale familiilor lor". Sperăm că rândurile de mai sus au adus puțină lumină în problema ridicată de dv. Vă dorim binecuvântare de la Domnul!
- Cristina M. (Italia). "Am nevoie de o informație. În revista "Lumina creștinului" din luna mai scria despre o biserică catolică de lângă Stazione Centrale, Milano unde se celebrează Liturghia în limba română în prima duminică din lună. Aș dori, dacă se poate, să-mi spuneți și mie exact adresa și numele bisericii. Vă mulțumesc!
Pentru a afla informațiile dorite va rugăm să luați legătura cu pr. Maricel-Irinel Mititelu Piazza della Chiesa in Santa Maria Assunta, 1, 20090-Buccinasco, Milano, tel. 02/48840875, 333/4107653; 320/0136950, responsabilul cu Liturghiile în limba română din zona Milano.
- Margareta Rusu. "Vă trimit alăturate acestui mesaj, un articol și trei poze despre Festivalul Internațional al Tineretului creștin de la Medjugorje, pe care eu aș dori să îl publicați în revista "Lumina creștinului". De aceea vă rog să citiți acest articol și dacă sunteți de acord să îmi aprobați publicarea lui. Știu că fenomenul Medjugorje nu este recunoscut de toată lumea creștină... totuși el există și funcționează foarte bine de 28 de ani fiindcă este voia Fecioarei Maria. Biserica Catolică nu l-a recunoscut încă oficial, dar... nici nu îl interzice. Mai mult, aici vin anual mii de preoți catolici din toată lumea care participă la pelerinaje și oficiază sfintele Liturghii. Și la Festivalul de anul acesta, care se desfășoară de 20 de ani neîntrerupt, au fost 600 de preoți din 60 de țări, inclusiv din România. Nu vreau să fac aici o pledoarie pentru Medjugorje, dar faptul că aici, în acest loc binecuvântat, Maica Domnului a oferit foarte multe haruri pentru preoție în acești 28 de ani, merită ca Medjugorje să fie amintit măcar o dată pe an, acum când a avut loc la începutul lunii august Festivalul Internațional al Tineretului creștin, care a adus mari foloase spirituale zecilor de mii de tineri din cele cinci continente. Au fost prezenți 50.000 de pelerini din 60 de țări; printre care 600 de români, însoțiți de 12 preoți. Nu doresc însă să forțez cu nimic lucrurile, eu respect decizia dv. și mă supun, prin ascultare. Dv. veți decide dacă acest articol poate sau nu să fie publicat în revista pe care o conduceți și pe care eu o citesc cu mare interes și cu folos spiritual".
Apreciem mult că citiți revista "Lumina creștinului" și că găsiți în ea hrană spirituală. Apreciem, de asemenea, preocuparea dv. de a o cunoaște mai mult pe Preasfânta Fecioară Maria și, prin ea, căutați să vă apropiați mai mult de Isus. Cu privire la Medjugorje, așa cum dv. știți și ați notat și în mesaj, Biserica nu s-a pronunțat, dar nici nu interzice credincioșilor de a merge în pelerinaj. "Nu trebuie organizate pelerinaje oficiale la Medjugorje, înțeles ca loc de apariții mariane autentice". Acesta este răspunsul pe care l-a dat acum câțiva ani Mons. Tarcisio Bertone, pe atunci secretar al Congregației pentru Doctrina Credinței. "Pe baza cercetărilor făcute până acum spunea în aceeași vreme Joaquin Navarro-Valls, citând declarația episcopilor din regiune, nu se poate afirma că este vorba de apariții sau de revelații supranaturale". Prin urmare, Biserica trebuie să-și păstreze neutralitatea despre care vorbiți. Întrucât revista în care doriți să apară articolul aparține Diecezei de Iași, fiind publicație oficială, ea trebuie să urmeze aceleași directive ale Sfântului Scaun. Sper că ați înțeles de ce articolul dv. nu a apărut în revistă, așa cum doreați. Nu sunt uși închise, ci așteptăm ca Biserica să se pronunțe. Până atunci știm însă clar din Evanghelii, așa cum amintiți și dv. în mesaj, că Maria ne îndreaptă spre Fiul ei: "Faceți tot ceea ce vă va spune el" (In 2,5). Dacă vom face așa, în noi înșine se va produce o minune: schimbarea vieții, învierea la o viață nouă împreună cu Cristos. Vă dorim binecuvântare de la Domnul!
- Ana Bogdan (Bacău). "Vă scriu din dorința de a aduce mulțumiri prin intermediul rubricii "Poșta redacției" părintelui Anton Bișoc (Voievodeasa), care de mai bine de trei ani trimite lună de lună revista "Lumina creștinului" la fiica mea din Timișoara. Cred din tot sufletul că modul părintelui de a face apostolat în acest fel a dat roade... Am spus lucrul acesta pentru că în viața fiicei mele s-au întâmplat lucruri frumoase și nu am cuvinte să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările".
Am publicat mesajul dv. cu speranța că părintele va citi gândurile dv. Totodată vă mulțumim și noi pentru susținerea Editurii "Presa Bună".
- A.D. (Jud. Neamț). "Acum în acest Advent m-am gândit mult la ceea ce se întâmplă în jurul meu și, de ce nu, și cu mine. Este vorba de timpul de care noi ne plângem că este prea scurt, dar de fapt noi suntem aceia care îl pierdem... În acest timp de așteptare mi-am luat hotărârea să-mi fac mai mult timp pentru cei din jur, să am mai multă răbdare, să nu împart lumea în două (eu și ceilalți), să-l aștept pe Acela care trebuie să vină cu mai multă responsabilitate...".
Este foarte adevărat că timpul Adventului ar trebui să ne facă mai responsabili nu numai pentru timpul Crăciunului, ci pe tot parcursul anului. Am găsit în acest sens pe internet un text pe care noi l-am mai publicat în septembrie 2000, dar care acum este îmbogățit: "Fă-ți timp să trăiești: este secretul succesului. Fă-ți timp să gândești: este sursa puterii. Fă-ți timp să te joci: este secretul tinereții. Fă-ți timp să citești: este fundamentul cunoașterii. Fă-ți timp pentru prietenie: este izvorul fericirii. Fă-ți timp să visezi: îți înalță sufletul către cer. Fă-ți timp să râzi: va ridica vălul tristeții. Fă-ți timp pentru Dumnezeu: este singura investiție durabilă. Fă-ți timp să meditezi: îți va înălța inima. Fă-ți timp să te rogi: este contopirea minții cu Dumnezeu. Fă-ți timp să iubești: este privilegiul celor buni. Fă-ți timp să lucrezi: este prețul succesului".