Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Apostolul neamurilor (XVIII)

Din start, după voința Creatorului, omul este ființă socială. Trecutul multimilenar al omenirii atestă această realitate consfințită în binecuvântarea cerească dată lui Abraham, pentru credincioșia sa: "Voi înmulți foarte neamul tău, să fie ca stelele cerului și ca nisipul de pe țărmul mării... și se vor binecuvânta prin neamul tău toate popoarele pământului" (Gen 22,17-18).

Însuși Fiul lui Dumnezeu, Cuvântul veșnic, întrupat, a voit să aibă viața sa pământească într-o familie, familia sfântă de la Nazaret: Isus, Maria și Iosif, prototip al oricărei familii creștine.

Apostolul neamurilor, în misiunea sa evanghelizatoare, împuternicit de însuși Isus Cristos, acordă atenția cuvenită vieții comunitare creștine. Epistolele sale scot în evidență virtuțile necesare unei atare vieți. În Scrisoarea către Coloseni, capitolul al treilea, versetele 3-17, sunt conturate aceste virtuți. Creștinii sunt considerați de apostol drept "niște aleși ai lui Dumnezeu, sfinți și iubiți", a căror îmbrăcăminte duhovnicească, pe măsură, se cuvine să fie dragostea, îndurarea, bunătatea, umilința, blândețea și răbdarea.

Ca dovadă concretă a unei vieți împodobite cu aceste virtuți, este îngăduirea reciprocă, sinonimă a iertării pe care Învățătorul dumnezeiesc o include în rugăciunea pe care ne-a învățat s-o adresăm Tatălui ceresc, făcând-o ca o condiție sine qua non: "Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri" (Mt 6,12). O atare comportare comunitară asigură climatul atât de important din toate punctele de vedere, "al păcii lui Cristos, la care ați fost chemați, ca să fiți un singur trup" (v. 15).

Toate acestea se realizează când cuvântul lui Cristos (evanghelia sa) se primește consecvent, păstrat într-o inimă bună, aducând rod îmbelșugat. Într-o altă scrisoare, sfântul Paul îndeamnă: "Primiți cuvântul lui Dumnezeu, căci nu este un cuvânt omenesc, ci, într-adevăr, Dumnezeu este cel care vă vorbește" (1Tes 2,13). Armonia comunității se vădește în sprijinul duhovnicesc reciproc, cu înțelepciune, "în psalmi, imnuri și cântări spirituale". Ca o sinteză a vieții creștine, Paul oferă comunității din Colose părintescul îndreptar: "Tot ce faceți cu cuvântul sau cu fapta, toate să le faceți în numele Domnului Isus, mulțumindu-i lui Dumnezeu Tatăl prin el".

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat