Răspundem cititorilor
* M.H. (Onești). "Am citit decretul episcopilor catolici din România cu privire la alegerile prezidențiale. Suntem invitați cu toții să votăm pe cei care apără viața, principiile morale.... Întrebarea mea este: există vreun candidat care să respecte aceste principii creștine? Dacă există doresc să-mi spuneți pentru a avea și eu o idee. Nu cer să-mi spuneți cu cine să votez însă bănuiesc că știți ceva mai mult decât mine cu privire la oamenii politici. De aceea, vă rog să mă ajutați să descopăr o astfel de persoană care merită să fie votată. Mulțumesc anticipat".
Ne-ar plăcea să știm exact persoana pe care s-o votăm. Dar încă nu o cunoaștem. Ceea ce vom face este că vom fi cu ochii pe candidați, în special la ceea ce spun cu privire la apărarea vieții, la principiile morale, la tineri, la situația celor în vârstă etc. De asemenea, ne uităm și la ceea ce au făcut și au declarat până acum, cum este viața lor, familia etc. Păstrând aceste criterii ne vom orienta spre acela care se apropie mai mult de respectarea lor. Cele notate în declarația episcopilor arată că un creștin nu trebuie să voteze după criterii de tipul: "Cine promite sau oferă mai mult acela trebuie să fie ales", sau "Cine strigă mai tare acela e mai bun", sau "Cine e mai popular sau mai frumos acela merită să fie pus în frunte".
* Pr. Anton Bișoc (Voievodeasa). Articolul sfinției voastre despre preoție a ajuns la redacție. El va fi publicat într-un număr viitor al revistei.
* D.D. (Iași) "Dragă redacție, am citit textul "Evenimentiada" găzduit de numărul din luna octombrie al revistei "Lumina creștinului", care, în opinia mea, riscă să producă multă confuzie. Din capul locului autorul greșește, confundând comemorările istorice și bisericești cu mitingurile electorale "cu mici și bere". Este adevărat: Cristos este și trebuie sărbătorit în fiecare zi. Avem însă nevoie și de comemorări și sărbători istorice și bisericești, deoarece ele au o altă semnificație. Noi, creștinii, trebuie să-i cinstim - prin aceste comemorări - pe înaintașii noștri, pe făuritorii civilizației materiale și spirituale de care ne bucurăm astăzi, pe luptătorii pentru adevăr și libertate de care beneficiem astăzi, pe martirii și mărturisitorii noștri de care suntem astăzi mândri, pe ctitorii satelor și instituțiilor comunităților noastre unde ne-am format cu toții, pe creatorii patrimoniului cultural și bisericesc pe care îl păstrăm astăzi cu sfințenie, pe misionarii și episcopii ce au pus bazele structurilor bisericești de care beneficiem atât de mult, pe învățătorii satelor noastre, care ne-au educat și format și cărora le datorăm tot respectul etc. Nu cred că asistăm astăzi la o goană după evenimente comemorative. Dimpotrivă, aceste inițiative sunt așa de rare încât trebuie supralăudați acei preoți preocupați și de cultură, istorie etc. A nega comemorările înseamnă a lua dreptul la memorie, drept pe care marile civilizații îl consideră fundamental și căruia îi acordă un respect deosebit".
Am luat legătura cu autorul articolului care s-a justificat scriindu-ne că "adevăratele evenimente (valori) se impun de la sine", iar "comemorarea personalităților (vezi sfinții!) este bine orânduită în Biserică". Tot autorul precizează că "scor(mo)nirea de dragul senzaționalului nu este decât un simptom", iar "formatorii de opinie trebuie să mai intervină din când în când, preventiv". "Cultura și istoria, consideră autorul, nu se reduc la un trecut mereu actualizat; mai este și viitorul uneori ignorat", iar "evenimentul Cristos, doar evocat și propus ca remediu în articol, este mult mai complex (luând în considerație conținutul teologic) pentru a putea fi prezentat în câteva rânduri".
* A.C. (Bacău). "Sunt interesată de situația misionarilor în lume. Câți misionari sunt?. De asemenea, aș dori să scrieți mai mult despre misionarii plecați de la noi...".
Cu siguranță, mai multe informații puteți afla citind pagina misiunilor din această revistă sau luând legătura cu Centrul Misionar Diecezan. Conform statisticilor, la o populație de 6.542.824.000 de locuitori, 2.156.350.000 sunt creștini (din care 1.128.883.000 catolici, 220.290.000 ortodocși, 380.799.000 protestanți, 80.922.000 anglicani etc.). Un preot catolic ar trebui să se ocupe de 2.776 de catolici. În țările de misiune lucrează 85.000 de preoți. La activitatea misionară participă 28.000 de călugări, 450.000 de călugărițe și 1.650.000 de cateheți. Cu privire la misionarii noștri din Moldova, în țările de misiune lucrează actualmente nouă persoane: în Dieceza de Maikona (Kenya) sunt doi preoți și trei laici, în Dieceza de Guayaquil (Ecuador): doi preoți, iar în Dieceza de Djebonoua (Coasta de Fildeș): doi preoți.